nóż survivalowy
Napisano Ponad rok temu
rozglądam się za nożem survivalowym do 350 zł. nie dłuższy niż 15cm(ostrza) i oczywiście wytrzymały na złamania. mam na oku bk10, srk, może a1 ale to już nie ta liga. już się w tym troche pogubiłem i nie mam pojęcia co wybrać dlatego proszę o poradę.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Jeśli miałby to być jeden nóż, to raczej BK10, bo lepszy rębacz.
Jeśli nosisz siekierkę, to coś niedużego np. F1, CS Master Hunter, a moze jakiegoś RAT'a?
Jesli lubisz klasyczne noże, to może Helle? Bylyby fajne do ostrzenia z ręki i nie są drogie, ani ciężkie, a moją klimat.
Generalnie rzecz biorącszukaj czegoś solidnego, łatwego do ostrzenbia w warunkach polowych, raczej nie z wklęsłym szlifem (chyba, że pełnym wklęsłym)- bo przy przygotowywaniu żarcia nalepsze są płaskie ew, convex'y.
Przede wszystkim pomacaj, co Ci najlepiej leży w łapie.
Ja bym wybrał tak:
1 Zestaw bez siekierki (albo kukri)
BK10 + duży vicek albo multitool
2 zestaw z siekierką
Rat-5, albo tak-1, Fiskars mały i vicek albo multitool.
Napisano Ponad rok temu
czy to normalne w nożach w tej stali?
Napisano Ponad rok temu
na mrozie każdą stal potrafię załatwić (no prawie) jak jeszcze dołoże rochu szybkiej siły to kaplica
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Pozdr. Surval
P.S. Poza tym ten złamany nóż to nie SRK tylko CS Scout niby z tej samej stali ale konstrukcyjnie się troche różnią.
Napisano Ponad rok temu
rat 5 też jest dobrym nożem lecz troche mniejszym. Bo rat7 to już raczej za duży jak dla mnie. nie żebym nie mógł unieść ale srk jest chyba mniejszy.
wybór noża nie jest łatwym zadaniem...
Napisano Ponad rok temu
1. Pojedyńczy nóż - All Hunter terain + zakopany w kieszeni vick do zadań specjalnych (obcinanie paznokci, otwieranie puszek, śrubki i kapsle)
2. CS Mini Kukri + Becker Necker + vick.
Obecnie zastanawiam się też nad noszeniem w teren M21 bo duży i pancerny, a mniej rzuca się w oczy jak się go odpowiednio wepnie. Chodzi o sytuacje gdy ma sie po drodze duży kontakt z "cywilami".
Gdzie mozna w necie kupić RAty bo nie mogę ich namierzyć. Z SRK czy z BK nie miałem problemu żeby namierzyć jakiś sklep.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co być nie wybrał - SRK czy BK, nie będziesz żałować :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
większa wersja PIKUTKA - help!
- Ponad rok temu
-
gladiatorskie sprawy
- Ponad rok temu