Techniki ręczne czy coś jeszcze?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Część z tych broni uczy także w naturalny sposób posługiwania sie i wykorzystania innych przedmiotów w walce lub podobnych typów broni, w Twoim przypadku, odniesienie jest bardzo proste, łatwo Ci przyjdzie przejście z tasaków motylkowych na podwójne pałki, podwójne nunchaku, podwójne sai czy cos w tym stylu.
Napisano Ponad rok temu
trening z tradycyjną bronią to "tchnienie przeszłości", większość tych broni ma w obecnych czasach tylko "folklorystyczne" znaczenie, stanowi najczęściej jednak pierwszy krok "nobilitacji nowicjusza" w "rodzinie/sekcji/klubie itp", jest to także bardzo dobry trening dla koordynacji ciała i wzroku, a także ćwiczenie siłowo-wytrzymałościowe.
Część z tych broni uczy także w naturalny sposób posługiwania sie i wykorzystania innych przedmiotów w walce lub podobnych typów broni, w Twoim przypadku, odniesienie jest bardzo proste, łatwo Ci przyjdzie przejście z tasaków motylkowych na podwójne pałki, podwójne nunchaku, podwójne sai czy cos w tym stylu.
Właśnie z pałkami ćwiczymy. Ja traktuje to w kategoriach kulturowo-poznawczych, ciekawe doświadczenie, element całego dorobku stylu. Wiadomo, że kung-fu to hart ducha i ciała. No i mimo wszystko są to dobre ćwiczenia koordynacyjno-ruchowe. Dobre uzupełnienie stylu, bo większość ułożeń rąk np. w formach jest takich jak w formach bez mieczy, równiez poruszanie podobne. A jak jest u innych osób z forum?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wing Chun u Andrzeja Szuszkiewicza
No patrz trenujemy razem i nawet o tym nie wiemy

Czego to się człowiek może dowiedzieć "przypadkiem".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

W WT mamy dlugi kij + bart cham dao - czyli poznaje się zasady walki czym dlugim i krotkim, pojedynczym lub podwojnym, tepym albo ostrym. Kondensacja materialu typowa dla yongchunow

Poza tym trening kijem to bardzo dobre cwiczenie silowe, wiec nie okreslilbym tego mianem folkloru. nigdy nie wiadomo tez kiedy Cie husaria bedzie probowala dopasc;)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
trening w każdą sobotę godz. 12,
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A ja mam pytanie do Belora i Sitha - czy treningach wing chun w Waszej szkole stawia się głównie na techniki ręczne ? - ja się nie znam kompletnie na odmianach kung fu ale na stronce szkoły o treningu technik nożnych nie ma żadnej wzmianki , czy wing chun to taki właśnie styl w którym nie ma raczej żadnych kopnięć itd... , szukam szkoły w Krakowie i jest jeszcze jedna na Królewskiej - z opisu wygląda że tam trening obejmuje i techniki ręczne i nożne - jak to jest ?
WC jest stylem, w którym jak w każdym innym istnieją akcje "i na nogi na ręce". Oczywiście, że ćwiczymy i jedno i drugie. Myślę, że najsensowniej jest po prostu przyjść na trening (można także wziąć udział) i zobaczyć samemu. Wiele akcji w WC wyprowadza się właśnie z kopnięć (najczęściej proste przednie i low kick), które mają wstępnie nieco zachwiać przeciwnikiem, wybić go z równowagi (to podobnie jak w modliszce). Myślę, że pytanie, czy tylko techniki ręczne wynika z pewnego nieporozumienia.
Na Królewskiej jest szkoła ale nie WC tylko CLF, a to zupełnie inny styl.
Co do wypowiedzi Marka to podzielam jego zdanie - sa dwie szkoły WC/WT w Krakowie nasza oraz na ul. Grodzkiej. Polecam odwiedzić obie i samemu zadecydować. Niektórych kwestii nie da się wytłumaczyć teoretycznie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze mam 2 pytania : 1. jakie są zasadnicze różnice pomiędzy tymi szkołami ( chodzi mi o szkoły na Starowiślnej i Królewskiej ) ? , 2. jaką szkołę powinienem wybrać żeby oprócz technik ręcznych była całkiem sporo technik nożnych ?
Hmm. Zasadnicze różnice są takie, że Wing Chun i Choy Li Fut to dwa zupełnie inne style o odmiennej koncepcji i filozofii. Oba są bardzo ciekawe i warte zainteresowania. To jest zasadnicza różnica

Jesli chodzi o drugie pytanie, to rozumiem, że jesteś nastawiony bardziej na rywalizację sprotową niż realna walkę. W takim razie radziłbym sie zastanowić nad stylem kopanym typu Tae Kwon Do, tam najwiecej jest właśnie technik nożnych i mozliwość rywalizacji sportowej znacznie większa niż w KF.
Napisano Ponad rok temu
a w Krakowie masz jeszcze Dluga Piesc( b.duzo technik noznych) i Bialego Żurawia [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Jet Li ,co o nim wiadomo.
- Ponad rok temu
-
Wu Tunan
- Ponad rok temu
-
Wushu....!?