Efekty ćwiczeń po roku nauki...
Napisano Ponad rok temu
Od razu na wstępie mówie, ze zawsze chciałam trenować Capoeire i zaczne dopiero teraz od września (wreszcie ) i jestem CAŁKOWICIE ŚWIADOMA że Capoeira to nie jest "efekciarstwo", ale jednak mam takie małe pytanko..
Co mniej więcej bede umiała po roku ćwiczeń (wiem ze to zależy od predyspozycji i tym podobnych, ale chyba jest jakaś średnia.. tzn. co przeciętny człowiek powinien umieć po roku ćwiczeń?)?
A może jest jakiś program nauczania Capoeira (uwzgędniając różnice między grupami to i tak nie przechodzi sie od razu do trudnych rzeczy tylko uczy sie na początku Ginga itp., prawda)?
Koknretnie chodzi o to, ze chciałabym mieć 6 z w-fu na koniec roku i są na to dwie drogi.. albo bede juz coś potrafiła z Capoeiry po tym roczku ćwiczeń właśnie z takich efekciarskich rzeczy (moja w-fistka takie lubi ) albo wezme sie porządnie od nowego roku i potrenuje na bierzni zeby przebiec nasz coroczny dystans na 6.
Chociaż bieganie to swoją drogą warto potrenować... whatever
Mam nadzieje ze to co napisałam jest zrozumiałe i licze na satysfakcjonującą odpowiedź.
Buziaczki.
Napisano Ponad rok temu
Tym oto postem witam i pozdrawiam wszystkich na forum, rozpoczynając mój aktywny w nim udział
Napisano Ponad rok temu
Co mniej więcej bede umiała po roku ćwiczeń (wiem ze to zależy od predyspozycji i tym podobnych, ale chyba jest jakaś średnia.. tzn. co przeciętny człowiek powinien umieć po roku ćwiczeń?)?
a jak już zacząłem swoje wynurzenia to chociaż doprowadzę je do końca :wink:
No więc (moim skromnym zdaniem, bo opinie mogą być skrajnie różne) przeciętny capoeirista po roku ćwiczeń powinien przede wszystkim oswoić się z ginga (tak aby był to naturalny sposób poruszania się, jak chód czy bieg, a nie wymuszone ruchy), powinien sprawnie, i w sposób kontrolowany poruszać się w roda przy pomocy technik wykonywanych przy ziemi (negativa, role itd) w miarę pewnie (niekoniecznie szybko i wysoko) wykonywać podstawowe kopnięcia (quexaida, armada, meia lua de compasso, meia lua de frente itd) no i podstawy akrobatyki, wszelkie odmiany au, stanie na głowie opcjonalnie makaki, ale to już zależy od rozciągnięcia...
PS To tylko takie moje luźne dywagacje, nie chciałbym żeby ktoś uznał to za jakieś zgrywanie eksperta i miotanie jakimiś z dupy wyciagnietymi teoriami, po prostu nie mam nic do roboty to z nudów odpowiedz którą można strescic w jednym zdaniu rozciągam na całe wypracowanie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no tak,jak się domyśliłes?Flaga a czasem nie trenuje Cie Sucuri ???
Napisano Ponad rok temu
no tak,jak się domyśliłes?Flaga a czasem nie trenuje Cie Sucuri ???
Wlasnie chcialem dodac cos do tematu ale zobaczylem date ostatniego posta,litosci :?
Napisano Ponad rok temu
nie czepiaj się,dawno na portal nie wchodziłam,przecież nic się nie stałoWlasnie chcialem dodac cos do tematu ale zobaczylem date ostatniego posta,litosci :?
Axen,to fajnie , może się widzieliśmy kiedyś? byłeś może w Piotrkowie z Sucurim?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PW jak wspomnial moj przedmowca.
pozdro
eot
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety jestem zmuszony Cie rozczarowac poniewaz od ponad roku siedze w Szkocji i tutaj trenuje ale jesli masz ochote pograc to zapraszam :-)wójt zamierzamy wpaść do Was w sobote z wizytą, postaraj sie byc, dawno nie mialem przyjemnosci z Toba pograc . pozdr
pozdro
rato
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
W jakiej grupie trenujesz?
- Ponad rok temu
-
wejscie w nogi
- Ponad rok temu
-