obrotowki na ulicy..wasze zdanie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w czasie egzaminu stojac na przeciwko egzaminatora na jego polecenie kopiesz dwitchagi do tylu przez plecy... nieporownujcie dwita do yopa bo yop znaczy do boku...
jezeli o mnie chodzi to wydaje mi sie ze jest cos takiego jak tora dwit :? :? :?
Swoja droga dwit jest najskuteczniesza obrotowka, mocne, szybkie i zaskakujace yopa czy bandaya latwiej skrucic w ulicznej wymianie :roll:
Napisano Ponad rok temu
I tak to jest jak sztuka walki jest nadmiernie skodyfikowana. Wszyscy wiedzą, o co chodzi, ale kłócą się o nazwy. :wink:
dzięki temu mamy jedno tkd itf, a nie "taekwon-do wg przekazu mistrz Rhee Hi Ka" (niech mi mistrz wybaczy, jeśli jest błąd w nazwisku), albo "argentyńska gałąź tkd mistrza Trajtenberga"
Co do sporu o Dwit Chagi.
Tom IV Encyklopedii, strona 34 i 35. Dwitcha Jirugi i Dwitcha Milgi.
Chyba zakończy dyskusję
Napisano Ponad rok temu
dzięki temu mamy jedno tkd itf, a nie "taekwon-do wg przekazu mistrz Rhee Hi Ka" (niech mi mistrz wybaczy, jeśli jest błąd w nazwisku), albo "argentyńska gałąź tkd mistrza Trajtenberga"
(OT)
Hmm... wydaje mi się że mimo tej kodyfikacji (Encyklopedia) rozbicie organizacyjne spowoduje powstanie także coraz głębszych róznic w interpretacjach. Już teraz ludzie się zastanawiają, jakie są różnice w nowym wydaniu skondensowanej encyklopedii (ITF-NK) w stosunku do poprzednich wersji ;-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Hmm... wydaje mi się że mimo tej kodyfikacji (Encyklopedia) rozbicie organizacyjne spowoduje powstanie także coraz głębszych róznic w interpretacjach.
ale to dość naturalne.
Łatwiej się tłumaczy, że ma się odrębny styl niż że poszło o kasę.
Mnie chodziło bardziej o różnice wewnątrz jednej organizacji.
A mistrzowie Bos, Trajtenberg i Marano dość mocno przyczyniają się do ujednolicenia stylu w ramach naszego ITF.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak tez mnie szlag czasem trafia jak co ~0,5 roku (wizyta trenera na seminarium) okazuje sie ze jest kupa rzeczy ktore robimy (i uczymy sie robic) zle... ale coz poradzic, trzeba cwiczyc
Napisano Ponad rok temu
zerkam teraz tez do ksiazki dolnego i tutaj tez jest (strona 70) jako "wykonaj ruchem ciaglym"
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lepiej zerknij do encyklopedii bo ta jest najbardziej wiarygodna.yyy, hm no wlasnie, ale przeciez od zeszlego roku zmienilo sie, no nie ? trudno mi to nazwac, ale wczesniej bylo na jednym wydechu dol gora teraz jest na dwoch, chodzi mi konkretnie o gunnun so palmok najunde baro magki + gunnun so palmok chookyo baro magki.
zerkam teraz tez do ksiazki dolnego i tutaj tez jest (strona 70) jako "wykonaj ruchem ciaglym"
Napisano Ponad rok temu
Ktoś mnie rozbawił tekstem że bandai kręci na pięcie chciałbym to zobaczyć
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Wiem że jest zbędny ale niechciałem podawać jego nazwiska ale że pseudo ma takie same toZbyszek Sołtys, nie "Sołtys". To nazwisko, a nie ksywka, więc cudzysłów jest zbędny...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a takie teoretyzowanie wiele nie wniesie- na obrotowke dobry front, na dobra obrotowke- lepszy roundhouse na slaba obrotowke sredni prosty... bezsens
Napisano Ponad rok temu
Np. Jeżeli widzisz że na ulicy kroi sie coś złego i widzisz że komuś sie nie podobasz możesz sie przygotowac , przeciesz taki przeciętny kozak nie jest napewno przygotowany że zaraz możesz mu wymachnąć z obrotu w ryj.Jeżeli to ci sie uda to moim zdaniem już po walce a jeżeli nawet nie trafisz to koleś napewno sie przestraszy.A prubowałeś kiedyś uderzać obrotowe na ulicy?? Wogóle co to za głupota sprawdzać jakie kopnięcia są na ulice!! Obrotowych nie polecam na przeciw obrotowy wystarczy dobry frontalny lub inna nazwa mea-geri(karate)
To moje zdanie na ten temat :-) :
Napisano Ponad rok temu
Jakie przygotowanie, jak na ulicy dochodzi do starcia to przeważnie jest co najmniej
dwóch lub trzech napastników, nierzadko z jakimiś przyrządami
druga sprawa nie każdy trenujący jest łagodny jak baranek i wielu ludzi nabyte umiejętności próbuje od razu wypróbować szukając w tym celu okazji do bójek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Okres próbny. Help me!!!
- Ponad rok temu
-
Gra mmorpg- ogłoszenie(przeczytaj koniecznie)
- Ponad rok temu
-
Taekwondo Wrocław
- Ponad rok temu
-
Doskonalenie kopniec
- Ponad rok temu
-
Najlepsze sposoby rozciagania!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Czy trening to wszystko???