Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mistrz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

budo_lava
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Mistrz

Od 2-3 lat na seminaria, zawody, kiedy jestem w Atenach, przyjeżdża kilkunastoletni chłopiec na wózku inwalidzkim. Zwykle w białym podposzulku, ustawia się przy ścianie, z boku, żeby nikomu nie przeszkadzać. Jest z nim chyba jego siostra. Chłopiec siedząc, powtarza rękami techniki, pyta, wymienia opinie, żywo interesuje się i reaguje. I na tyle, co może, ćwiczy.

Choć jest niepełnosprawny widać, że można się od niego więcej nauiczyć niż od niejednego sprawnego.

Nie znam go, ale z opisu wyciągam wniosek, że ma silnąpsychikę i przełamuje własne bariery.
Wielki szacunek dla niego. (Również się popłakałem :cry: )
  • 0

budo_jobu
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Od 2-3 lat na seminaria, zawody, kiedy jestem w Atenach, przyjeżdża kilkunastoletni chłopiec na wózku inwalidzkim. Zwykle w białym podposzulku, ustawia się przy ścianie, z boku, żeby nikomu nie przeszkadzać. Jest z nim chyba jego siostra. Chłopiec siedząc, powtarza rękami techniki, pyta, wymienia opinie, żywo interesuje się i reaguje. I na tyle, co może, ćwiczy.

A mój kolega poddaje się tylko dla tego że niezrobi przewrotu w tył i w przód.

(a tak poza tematem-czy jest tu jakiś krateka z Wrocławia?)
  • 0

budo_rudy_102
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To jest mój 'miszcz' karate: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Pozdro 4 U Grucha ;)
Cały Kraków oraz okoliczne wsie szaleje za Tobą!!!
  • 0

budo_rudy_102
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

sorka coś zdjęcia nie najlepiej działają
  • 0

budo_fudo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Mistrz którego życie wywarło na mnie duże wrażanie to Choki Motobu żyjący na przełomie wieków. Wielki fighter i mistrz karate - na początku samouk.
8)
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Motobu niezly fajter byl ale dla mnie i tak Itosu rządzi :) :) :)
  • 0

budo_fudo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Itosu to ikona karate wspólczesnego - mam do niego żal :) że rozpoczął upraszczanie karate i co spowodowało zatracenie jego wartości.
Ale.. na szczęście znależli sie tacy ludzie jak Kinjo Hiroshi, Patrick McCarthy i inni którzy próbują ocalić od zapomnienia tradycyjne metody treningu -WŁAŚCIWE znaczenie technik zawartych w kata itd.
  • 0

budo_karateka1
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2994 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To nic nowego ,że wraca się do prawdziwych wartości karate. Obecnie da się zauważyć ,że te style karate ,które mają swoje korzenie w Japonii i tam działa główna organizacja ( nie dotyczny Oyama karate i tsunami ) pracują nad wdrożeniem zapomnianych technik i metod treningowych karate.
  • 0

budo_fudo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Może nie tyle z Japonii co Okinawy - Japończycy dalej klepią to samo od czasów Nakayamy. Ciekwe naile się to uda. Osobiście widzę duże zainteresowanie tym tematem.
Jak ktoś znajdzie nauczyciela który zaszczepi trochą wiedzy "innej " to diametralnie zmianiają się horyzonty...
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obecnie da się zauważyć ,że te style karate ,które mają swoje korzenie w Japonii i tam działa główna organizacja ( nie dotyczny Oyama karate i tsunami ) pracują nad wdrożeniem zapomnianych technik i metod treningowych karate.

dokladnie jakie metody masz na mysli :?:
jakie zapomniane techniki :?: :?: :?:

trzeba przyznac ze w dzisiejszych czasach na niektore elementy kladzie sie mniejszy nacisk ale sztuka ewoluuje i calkowity powrot do technik wykorzystywanych w czasach kiedy glownymi przeciwnikami okinawanskich rybakow byli panoszacy sie samurajowie jest troche bezcelowy
ponadto nauczanie karate-jutsu w XXI w. takze pozbawione jest wiekszego sensu
to wlasnie zrozumial Itosu
on wcale nie uproscil karate tylko wprowadzil elementy treningowe i zmodyfikowal kilka technik tak zeby staly sie bardziej przystepne dla szerszego grona cwiczacych bo karate jest nie tylko dla tych ktorzy przez cale zycie zamierzaja orac swoje cialo i trenowac umysl az do granic ludzkich mozliwosci
nowoczesny trening pozwala trenowac karate kazdemu jednoczesnie wcale nie zamykajac drogi tym ktorzy chca dojsc na sam szczyt :!:

stare przyslowie mowi:

poznac stare znaczy zrozumiec nowe

dzisiejsze karate wcale nie zubozalo tylko sie zmienilo (wcale nie na gorsze)
zauwazy to kazdy kto ma dobrego nauczyciela :!:
  • 0

budo_fudo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba mnie dobrze nie zrozumiałeś.
Mam na myśli metody przekazu mistrz - uczeń oraz - metody treningu - formy nauki technik i same techniki - dzwignie , rzuty - oraz wiele technik które teraz są określane mianem bloku a nim nie są. Kiedyś karate było metodą samoobrony - a dziś się kreuje na sztukę Walki.
Dawne karate jest zbiorem odpowiedzi na najczęstsze formy agresji i wszystko zapisane jest w kata, w których Itosu ( zaczął a Funakoshi skończył ) pozmieniał techniki otwartej dłoni na pięści z technik kontrataku zrobił blok ( np. Age uke ).
Spojrz na kata któregoś ze szkół okinawskich - np. Matsubayashi -ryu a zobaczysz ogromną różnicę w ilości technik w tych samych kata -oraz samych technik.
Czy ćwiczyłbyś coś przez całe lata - ruchy które byłyby bez znaczenia ?Mając na uwadze że od tego może zależeć zależeć twoje życie i osób które np. ochraniasz ? Wielu dawnych mistrzów było szefami ówczesnej ochrony najwyższych dostojników na dworze Królestw Ryukyu. Nie jest prawdą że okinawskie Te to plebejska sztuka walki przeciow samurajom - wręcz przeciwnie - orgomna większość wielkich mistrzów i ich sukcesorów to byli zamożni ( klasa Peichin )ludzie, którzy dzięki swojemu majątkowi mogli poświęcić się tej Sztuce całkowicie i rozwijać ją dalej, studiować w Cinach często po kilkanaście lat...
Dzisiejsze karate ( trochę uogólniam do Shotokanu itp. ) np. mówi że pierwszy ruch w kata np. Bassai dai to Yoi -i nie ma znaczenia !
Z drugiej strony trochę wchodzę w realia tamtych czasów i podejrzewam że nie mieli Oni wtedy praktycznie innej drogi - inaczej te sposób walki poszedłby w zapomnienie a oni zubożała "szlachta" (po okresie Menji i po przejęciu władzy na Okinawie przez Japończyków )próbowali pokazać że ich metody, tradycja i kultura niesą wcale gorsze od japońskiej. Itd. można o tym napisać ksiązkę ...
  • 0

budo_geforce
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 81 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To nic nowego ,że wraca się do prawdziwych wartości karate. Obecnie da się zauważyć ,że te style karate ,które mają swoje korzenie w Japonii i tam działa główna organizacja ( nie dotyczny Oyama karate i tsunami ) pracują nad wdrożeniem zapomnianych technik i metod treningowych karate.

Jak wiemy Tsunami powstało w Polsce... ale Oyama Karate chyba jednak ma swoje korzenie w Kyokushin wiec nie rozumiem tej dygresji?? Dlaczego nie wymieniłeś innch odłamów karate które nie wywodzą się z Japonii (oprócz Oyama i Tsunami). Masz znowu problem ze sobą k1?!
  • 0

budo_walet kkok
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 76 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to sie zaczelo
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja trenuje shotokan
moze troche brakuje dzwigni czy rzutow
ale co do zubozenia techniki zgodzic sie nie moge
w tym wzgledzie duzo zalezy od nauczyciela
moj trener duzo mowi pokazuje wyjasnia techniki w kata
podczas treningu kata jezeli ktos zle wykona technike to pierwsze co robi to przypomina jej interpretacje bo wyznaje zasade ze zrozumienie bunkai to podstawa poprawnego wykonania
nigdy nie powiedzial ze jakikolwiek ruch jest bez znaczenia
np. age-uke rowniez czesto traktuje jako kontratak
zmiana kata wplynela na interpretacje ale musisz zwrocic uwage na fakt ze tzw. podstawowe formy agresji rowniez wyewoluowaly
samuraj w zbroi walczyl inaczej niz nasterydowany dresiarz dzisiaj
zmienilo sie duzo rzeczy od np. prostego faktu ze noszenie obuwia ogranicza techniki miazdzenia srodstopia na mentalnosci konczac
ewolucja sztuki nie jest zla cos odeszlo wiele dobrego przyszlo
np. trening fizyczny w oparciu o nowoczesne metody daje lepsze efekty
poczytaj temat "shotokan a inne style"
http://www.fabrykasi...pic.php?t=48131

pozdro 8)

PS. ja cwicze kata shotokan i nie uwazam ze powtarzam ruchy ktore sa bez sensu
pelny trening shotokan (nie mylic z wkf) pod okiem dobrego nauczyciela jest bardzo wartosciowy
  • 0

budo_złooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 447 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzisiejsze karate ( trochę uogólniam do Shotokanu itp. ) np. mówi że pierwszy ruch w kata np. Bassai dai to Yoi -i nie ma znaczenia !

phi..

no u nas instruktorzy pokazują interpretację każdego ruchu od pierwszego, który jest właściwe przyjęciem pozycji do kata, na komendę "kamae!", przed "hajiime" aż po ostatni.

choć znam też instruktorów którzy zajmują się tylko nauczaniem WKF a kata pokażą uczniom na odwal się aby ci przeszli przez egzamin.
  • 0

budo_karateka1
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2994 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak wiemy Tsunami powstało w Polsce... ale Oyama Karate chyba jednak ma swoje korzenie w Kyokushin wiec nie rozumiem tej dygresji?? Dlaczego nie wymieniłeś innch odłamów karate które nie wywodzą się z Japonii (oprócz Oyama i Tsunami). Masz znowu problem ze sobą k1?!

HAHAHAHAHA
tsunami powstało na bazie shotokanu czyżbys tego nie wiedział ! moja dygresja dotyczyła światowych organizacji , które powstały i działają jako siedziba główna w Polsce.
  • 0

budo_walet kkok
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 76 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Heh... ja nie widzie w wypowiedzi kolegi geforca ze tsunami sie wywodzi z kyokushinu. Napisal tyko o tym ze powstalo w Polsce wiec nie wiem po co ten smiech na poczatku twojej wypowiedzi a poznej jakies glupie pytanie!
  • 0

budo_geforce
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 81 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem czy Tsunami wywodzi się z Shotokanu czy też nie, bo nigdy mnie ta organizacja nie interesowała. Bardziej jednak w tym momencie interesuje mnie drugi punkt Twojej wypowiedzi... Czyżbyś sugerował ze Oyama nie jest światową organizacją?? Przecież Oyama Karate to nie tylko Polska. Czyżby coś Ci umknęło "znawco komercyjnego stylu pt. Oyama"???
  • 0

budo_karateka1
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2994 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Znudziło mi się powtarzanie ale uczynie to kolejny raz dla dobra sprawy i przypomnę,że w Polsce powołano do zycia nowa światową federacje oyama z siedziba w Krakowie na czele której stoi J.D. Polska nie jest już w Oyama USA , poprostu jest teraz Oyama Poland i szuka nowych krajów do przyjęcia, zreszta o tym juz pisali i mozna samemu poszukać jak się chce . A czy zastanowiłeś się czmu zminiłes znaki na kimonie i kto je zarejstrował na siebie i za co płacisz ?
  • 0

budo_jobu
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

Czy ostatnie 9 postów ma jakiś związek z tematem??
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024