5. Ich potencjalna walka zkończyłaby się porażka Kase z tego względu, że Oyama był lepszym praktykiem, bardziej doświadczonym w tamtym okresie mistrzem Karate. Poza tym Kase był tylko nastolatkiem ( i pewnie niezbyt imponującej postury, podczas gdy Oyama był postawnym osobnikiem) w okresie gdy Oyama był juz dorosłym mezczyzną.
po pierwsze nikt nie powiedzial ze walka miala miejsce w okresie treningow Mas u Funakoshiego
po drugie jakie masz podstawy do oceniania ktory z dwoch mistrzow byl lepszy
polemizujesz w stylu "co by bylo gdyby babcia wasy miala"
6. Walka ta nie mogła mieć miejsca ponieważ sam Funakoshi i jego instruktorzy nie pozwalali walczyć, nie praktykowali walki, nie umieli walczyć (?) ect
wierutna bzdura
w tamtym czasie Yoshitaka byl glownym trenerem a walka byla praktykowana nader czesto
poza tym jakie masz podstawy zeby twierdzic ze shotokanowcy nie umieli walczyc
jak rozumiem uwazasz ze pokonalbys Kase, Egami'ego w walce bo przeciez napisales ze nie umieli walczyc
poza tym pierwsze wszechstylowe zawody wygral Kanazawa
ale wg Ciebie wygral "za masło" bo shotokanowcy nie umieli walczyc
gdzie byli adepci goju jak Kanazawa wygrywal
powiem Ci
w szatni zbierali manatki jak nasza reprezentacja na mundialu w fazie pucharowej
od zawsze tak bylo
jeszcze za czasow podzialow na shuri i naha Ci drudzy przesmiewali konkurencyjna szkole nazywajac ja szkola tanca ale bylo paru mistrzow shuri ktorzy troche naprostowali te skrzywienia
okazuje sie ze z Polsce dzisiaj jest tak samo
gdybym ja mial wymieniac nazwiska dobrych wojownikow karate wymienialbym przedstawicieli wielu szkol
Kase, So Nei Chu, Yamaguchi, Itosu, Oyama
mam natomiast takie wrazenie czytajac posty np. Twoje ze nie przeszloby Ci przez usta przyznanie ze nie kyokushinowiec lub przedstawiciel innej szkoly niz goju moglby byc dobrym karateka
moze gdyby jakis shotokanowiec przeszedl ten wasz test 100 kumite cos by sie zmienilo :?
...nie umieli walczyć
troche ograniczone stwierdzenie
ale coz
mam nadzieje ze uslysze pare sensownych argumentow dlaczego karatecy shotokan nie umieli walczyc bo samo stwierdzenie wydaje sie byc argumentem na wiatr rzuconym