Utrata gibkości
Napisano Ponad rok temu
Topic jest o czymś innym
Napisano Ponad rok temu
Także łączenie dobrego ataku ze sztywniactwem mnie nie przekonuje. Łączenie postawy elastycznej ze sflaczałym atakiem jest znowu uogólnieniem i wcale elastyczność i gibkość nie musi sie łączyć z kiepskim atakowaniem. Najlepszy atak, to atak bezpieczny dla uke, szybki i celny, mocny, ale nie sztywny. Np. zadając yokomen strzał ma byc konkretny, ale raczej jak z bata niż jak z pały. Atak sztywny? Uniemożliwia on wówczas uke reagowanie na zmianę sytuacji i ewentualnie jej czas wydłuża. By wyprowadzić kontrę, musi on ponowanie się rozluźniać.
Sflaczały a rozluźniony i elastyczny, to zupełnie inna bajka (zgadzam sie w Wingmanem).
Napisano Ponad rok temu
(...)I z drugim aspektem też się nie zgodzę: na osobie usztywnionej łatwiej jest wykonać technikę, niż na elastycznej. Nie ma bowiem wówczas (przy uke elastycznym) tej szyny, o której mówił Szczepan, która pozwała łatwo przenosić nasz ruch na centrum partnera. Jak sie chłop usztywni to wcale wielce męczyć sie nie trzeba... Przykład: suwari waza kokyu ho: uke mocno trzymający, ale elastyczny jest trudniejszy do wytrącenia z równowagi, niż sztywniaczek.
pozwole sobie sie nie zgodzic. co prawda technicznie jestem cienki bolek, ale zdarza mi sie czasem cwiczyc z gosciem ok. 1.9m/100kg, ktory jest rownie gibki jak nie przymierzajac drzewo bukowe. i wiem ze wykonac na takim jakakolwiek technike jest niesamowicie trudno, duuuzo trudniej niz na elastycznym. nawet ludziom zaawansowanym technicznie, z kilkudanowymi czarnymi pasami. jedno jest prawda - jak sie go juz wytraci z polozenia rownowagi, to zalatwiony, ale osiagnac to nie jest wcale prosto majac zadana konkretna technike. mozna oczywiscie zmienic technike i wykorzystac jakies slabe punkty, no ale w koncu (na moim poziomie) cwiczymy kihon...
Napisano Ponad rok temu
Tak jak już powiedział wingman ja też zauważyłem posdobny efekt. Im dłużej się ćwiczy tym jest się bardziej gibki.
MOże to przez to wyklęte przez Szczepana taiso?? :twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mocna technika
- Ponad rok temu
-
Staz z Sugano sensei w Woodstock, NY
- Ponad rok temu
-
Aikido a ulica