Utrata gibkości
Napisano Ponad rok temu
O ile generalnie nie mam na co narzekać. To zaniepokoiłem się testem na gibkość. Generalnie chodzi tu o skłony.
Aikido wymaga trzymania centrum. Dzięki temu sylwetka się prostuje. Z tym że dzięki rozwojowi mięśni trzymających sylwetkę fatalnie straciłem na gibkości.
Kiedyś w zamierzchłych czasach, spokojnie dotykałem dłonią gleby a teraz ledwo końcówkami palców.
Ciekawe czy to efekt starzenia się czy też generalnie trzymanie centrum powoduje takie efekty
Napisano Ponad rok temu
Ale sobie serwuję ostatnio gimnastykę korekcyjną co rano, może coś z tego będzie... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Aikido wymaga trzymania centrum. [...] Ciekawe czy to efekt starzenia się czy też generalnie trzymanie centrum powoduje takie efekty
Teraz brzusio, znaczy centrum, przeszkadza w skłonie, a kiedyś człek głową kolan (własnych) spokojnie sięgał...
Ja to już nie pierwszy raz widzę, że wybujałe "centrum" aikidokom niezmiernie w ćwiczeniach przeszkadza. Coś w tym musi być. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam problemów z gibkością nie mam. Wręcz przeciwnie. A i ścięgna się ładnie porozciągały od ćwiczenia. 8)
Napisano Ponad rok temu
P.. Kamasutrę poćwiczyć, ot co... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja zaś, dziękując rodzicom i matce naturze, nie mam takich problemów. I jak patrzę na młodszych o kilka dziesięcioleci aikidoków, to ręce i nogi mi opadają. Mam wrażenie, że oni patrzą na skłony i już ich boli.
Rozumiem, że w ten sposób nieziemską gigkość osiągnąłeś? :wink:
Po aikidzie zdecydowanie wszelakie rozciągnięcia mi się poprawiły. Ale codzień rano dbam aby hara mnie nie wyprzedzała. 8)
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, że w ten sposób nieziemską gigkość osiągnąłeś? :wink:
8)
Jasnowidz, kurna, jasnowidz...
Napisano Ponad rok temu
Jasnowidz, kurna, jasnowidz...
Wreszcie mnie rozpoznali
A sprawdzone techniki trzeba wykorzystać :wink:
Idę ćwiczyć gibkość
Napisano Ponad rok temu
Kamasutrę poćwiczyć, ot co... :wink:
A propos, taki kawał mi się przypomniał:
Rozmawia dwóch kolegów:
- Moja żona kupiła kimono, zapisała się na jakieś zajęcia i teraz wraca późno wieczorem, mam święty spokój.
- To i ja muszę swoją wysłać, a na co twoja chodzi?
- Coś tam ze wschodu. Zaraz, jak to szło.... Aka...ama.... o, mam! Kamasutra!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy dobrze się wyraziłeś, ale usztywnienie kręgosłupa to zjawisko raczej patologiczne. Kolega ćwiczący Aikido tak ma - usztywnienie kilku kręgów w części środkowej - lekarz (dobry specjalista) daje mu małe szanse na powrót do stanu poprzedniego.A sorry ja nie posiadam hary większej niż przeciętna. :wink: Zeby nie było nieporozumień. Utrata gibkości wiąże się z usztywnieniem kręgosłupa lędźwiowego :?
Napisano Ponad rok temu
A nie, nie, nie, już wiem!! Po prostu nie ćwicze na krawędzi :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tylko strzelam
Napisano Ponad rok temu
Ale aikidoka, który ćwiczy powiedzmy 10 lat, może po jakimś czasie zauważyć zbytnie usztywnienie, ze względu na tak długotrwałe uprawianie tej dyscypliny, ne?
Może, ale nie musi, zależy od indywidualnych predyspozycji.
Witam na forum...
Napisano Ponad rok temu
Bzdurki... 8) (no offence)Wiadomo, że ćwiczący aikido sa bardziej rozciągnięci w stosunku do ludzi nie uprawiających żadnej sztuki walki, czy sportu. Ale aikidoka, który ćwiczy powiedzmy 10 lat, może po jakimś czasie zauważyć zbytnie usztywnienie, ze względu na tak długotrwałe uprawianie tej dyscypliny, ne?
Tylko strzelam
Napisano Ponad rok temu
A skoro twierdzicie że bzdurki to może tak być, bo jak powiedziałem kurczak jeszcze jestem i nawet nic nie ćwiczę (kiedyś karate dawno temu- ale salto umiałem )
Napisano Ponad rok temu
Proces zauwazylem nastepujacy -- od samego poczatku powtarza sie poczatkujacym zeby sie rozluznili -- o malo co rozwolnienia nie dostaja jak sie rozluzniaja -- towarzystwo cwiczy potwornie sflaczale. Poniewaz technik nie wykonuje sie na oporze (bo Latwo, Przyjemnie i bez Bolesnie ), powstaje trwale zludzenie ze bycie sflaczalym To Jest Wlasnie To -- Luzik Mistrzowski.
Zludzenie to pryska przy pierwszym kontakcie z kims, kto atakuje solidnie -- i tu nastepuje straszliwa tragedia : nie ma sie wypracowanych sposobow, zeby ten 'luzik' zachowac w obliczu Wojny. Automatycznie cialo sztywnieje i dany aikidoka probuje cokolwiek zrobic Za Wszelka Cene, nie tylko nie zwazajac na dotychczasowe gornolotne bzdury ktorym zawziecie holdowal przez dziesieciolecia, ale nawet posuwajac sie do prob bicia niesfornego atakujacego, co prawda sa to proby zalosnie niezdarne, ale za to pelne prawdziwej nienawisci.
Zalozenie hakamy podowuje dodatkowe nadecie sie danego osobnika, ktory juz teraz systematycznie zastepuje sztywnoscia brak prawdziwej skutecznosci, no bo przeciez hakama/czarny pas go 'zobowiazuje' do mistrzostwa To nadecie sie (fizyczne i psychiczne) jest tym bardziej sztuczne, ze cialo sztywnieje do niemozliwych granic. W ten sposob ta metodologia tworzy najwiekszych chyba sztywniakow sposrod wszystkich SW.
Powstaje pytanie, czy nie ma innej alternatywy?
Napisano Ponad rok temu
Generalnie to generalizujesz znowu (bo mimo, ze szpagatu nie robie, to nie narzekam na tzw. zesztywnienie, chyba, ze mowa o jakims szczegolnym organie), aczkolwiek... mam tu u nas w dojo takiego murzyna..., eep, przepraszam - afroamerykanina, dwa razy wiekszego ode mnie, przy ktorym jedno, co moge, to sie, za przeproszeniem, zesrac w gacie...Mysle ze generalnie to prawda, ze im wyzszy stopien posiada aikidoka, tym jest wiekszym sztywniakiem.
Proces zauwazylem nastepujacy -- od samego poczatku powtarza sie poczatkujacym zeby sie rozluznili -- o malo co rozwolnienia nie dostaja jak sie rozluzniaja -- towarzystwo cwiczy potwornie sflaczale. Poniewaz technik nie wykonuje sie na oporze (bo Latwo, Przyjemnie i bez Bolesnie ), powstaje trwale zludzenie ze bycie sflaczalym To Jest Wlasnie To -- Luzik Mistrzowski.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mocna technika
- Ponad rok temu
-
Staz z Sugano sensei w Woodstock, NY
- Ponad rok temu
-
Aikido a ulica
- Ponad rok temu