Jaki nóż - po raz kolejny
Napisano Ponad rok temu
Wiem, ze to jest to kolejne z serii pytanie 'co kupic', ale przeszukalem forum i nie natrafilem na pytanie o noz spelniajacy stawiane przeze mnie kryteria.
Ogolnie, nie potrzebuje noza do zabijania niedzwiedzi/kopania okopow/scinania debow na szalasy/whatever. Po prostu z racji uprawianego sportu spedzam czasem 3 lub wiecej tygodni w lesie w zwiazku z czym od czasu do czasu trzeba cos uciac.
Zamierzam chce przeznaczyc na noz jedynie 100zl, wiec >95% dobrych nozy pewnie odpada. Dlatego pytam o pozostale <=5%.
Jednym slowem bede wdzieczny za rekomendacje noza, ktory:
+ jest niezbyt wielki, najlepiej mozliwie lekki
+ przezyje otwarcie wiecej niz 5 konerw
+ przetrwa typowo obozowe zycie i wilgoc
Dotychczas uzywalem standardowej harcerskiej finki, ale niestety ja stracilem Nie chce kupowac kolejnej, bo stal z ktorej byla zrobiona byla nieco zbyt miekka i szybko stawala sie tepa.
Dzieki wielkie za pomoc,
i
Napisano Ponad rok temu
Świetny stosunek jakośc/cena i liczba funkcji/ergonomia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ten może ci sie nadać, dobra stal:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Frosta jest sporo w necie i nawet w sklepach, chłopaki na pewno podrzucą jeszcze kilka miejsc. W cenie którą podałeś to chyba najlepsza opcja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
do wyboru z nierdzewki lub weglówki
do wzięcia np na allegro juz za 50 zł
Napisano Ponad rok temu
dwa ostatnie posty
Red Dragon ty z militaria.pl masz cos wspólnego czy mi sie tylko tak wydaje ???
bo wklejasz jakies badziewia bez ładu i składu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
muszę wprowadzic korektę do niektórych propozycji nożowych, bo są oczojebne, po prostu.
1) firmy nożowe typu Master Cutlery czy inne Smith&wessony sobie zwyczajnie daruj, aż do chwili kiedy zamiast gówna zaczna produkowac noże.
2) ostrza sztyletowe czy typu amerikan tanto są do lasu beznadziejne, i jest to bardzo delikatne określenie
3) Red Dragon- piszesz takie bzdety by nabijać kolegę z forum czy posty? Twoje wypowiedzi świadzą o żadnej znajomości tematu. Wszyscy znamy wiarygodnosć reklam z Militaria.pl czy świetna jakość chińskich Master Cutlery i pochodnych Smith&wessonów
ia
Jesli wystarczy ci składak to Opinel nie bedzie zły, choć od wilgoci drzewo rękojeści pęcznieje i sa czasem kłopoty z otwieraniem potem noża. Ja wybrałbym wtedy dużego Victorinoxa. W plener lepsze są gładkie ostrza, więc żadnych serrated czy combo- nie polecam.
ps. Uważaj na Red Dragona i Militaria.pl :wink:
Napisano Ponad rok temu
po prostu człowiek pyta o jakis tani nóz do cięcia
a ty mu wklejasz jakes sztlety, super ekstra taktyczne czarne tanto, mooltitoole itp
wszystkie dziwnym zbiegiem okoliczniśći z militaria.pl
dlatego zapytałem :-)
a tak poza tym post drengira powinen ci wiecej wyjasnic :-) :-)
Napisano Ponad rok temu
Na przykład [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Frosta jest sporo w necie i nawet w sklepach, chłopaki na pewno podrzucą jeszcze kilka miejsc. W cenie którą podałeś to chyba najlepsza opcja
I jak powiedzieli przedmówcy, darój sobie wyroby nożopodobne i inne wynalazki, bo pomijając jakość klingi, możesz przypadkiem sobie paluchy pociąć przez byle jak wykonaną blokadę. Jak nie możesz wydać dużo kasy, to kup raczej nóż z ostrzem stałym i przyzwitą klingą.
PS
Kopromeda z punktu powinieneś skreślić.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS szkoda ze nie mozna edytować swoich postów
Napisano Ponad rok temu
Z praktyki wiem, że noże wojskowe do wypadow lesie to nie jest dobry wybór. W zasadze w miarę sprawdził mi się tutaj stary wzór naszego noża szturmowego. Zdecydowanie lepiej nabyć ten nóż, który polecił Lothian, coś od Frosta (gdyby w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] producent zastosował stal laminowaną, zastanowił bym się nad zakupem i samodzelnym wykonaniem rękojeści), no i jeszcze ewentualnie Martini. Te ostatnie można spotkać w myśliwskich.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak na serio:
Ten powinien sie nadać. Pomimo ze stal nierdzewna jest wygodna, polecam laminat albo triflex. Tu jest właśnie triflex. Czasem trzeba bedzie przetrzec ostrze odrobiną smalcu, masła czy innym olejem i bedzie cacy.
ps. ia- czy pisałem już żebyś uważał na Red Dragona? On ma jakieś niezdrowe pobudki :? Umieszcza w avatarze jakiegoś świra i kaze innym kupować noże do mordowania, chociaż oni chcą tylko jakiś do smarowania pasztetem bułki. A co będzie dalej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cold Steel SRK czy Camillus BK-7 a może Gerber Harsey Hunter
- Ponad rok temu
-
Prośba o pomoc w wyborze noża
- Ponad rok temu
-
Moja wina czy Gerlacha?
- Ponad rok temu
-
Co to jest G10
- Ponad rok temu
-
przepisy prawne w Polsce zwiazane z nozem.
- Ponad rok temu
-
kat ostrzenia?
- Ponad rok temu
-
czy warto kupic mini socoma uzywanego
- Ponad rok temu
-
CRKT vs Pika
- Ponad rok temu
-
czy warto kupic mini socoma uzywanego