Prośba o pomoc w wyborze noża
Napisano Ponad rok temu
Forum czytam od dłuższego czasu, rejestruję się dopiero teraz. Chcę kupić nóż. Jaki?
- składany
- poważanej firmy nożowej (Benchmade, CRKT itd. a nie np. Walther) i nie entry level ale coś solidniejszego
- trwały
- dobrze wykonany
- z ostrzem ze stali która się szybko nie tępi i jest nierdzewna
- z klasyczną rękojeścią w czarnym kolorze (tzn. coś takiego jak Benchmade 530 a nie np. CRKT M16)
- średniej wielkości (nie miniaturka, ale też nie kosa do trwawy)
- nadający się do noszenia na codzień w kieszeni spodni
- do zastosowań biwakowych (wystrugać patyk na ognisko, pokroić chleb, wędlinę, coś niedużego uciąć), w razie konieczności do obrony przed czworonożnym przyjacielem człowieka, ewentualnie do obrony przed człowiekiem
- z ostrzem typu spead point lub podobnym
- w cenie 200 - 400 PLN
Wstępnie zainteresowały mnie Benchmade Griptilian (jeden model) i 530. Jestem otwarty na wasze uwagi i propozycje.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
old
Napisano Ponad rok temu
świetny nóz. Polecam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
(to tylko przykład, kupować tam nie zamierzam).
Stal AUS-8A czyli nie najgorsza. Jest jednak pewne ale:
- rozumiem że jest to coś porównywalnego do Benchmade Pika, a ten mi się z wysoką jakością nie kojarzy (czerwona seria to jak by nie patrzeć entry level)
- KA-BAR nie wydaje mi się być poważaną firmą nożową. Czy się mylę?
- cena (zwłaszcza za oceanem) rewelacji nie zapowiada. Na dobry nóż wydam minimum 200 PLN. Ani złotówki mniej. To ma być zakup na dłużej i nie chcę oszczędzać.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem nie do dostania w kraju, za granicą nie chcę kupować (prosze mnie nie przekonywać).http://www.blade-tech.com/Wegner-Pro-Hunter-Lite-Plain-Edge-Black-pr-940.html
świetny nóz. Polecam
Napisano Ponad rok temu
polecam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
moim zdaniem na poczatek lepiej kupić nóż za nieduże pieniądze a później...
piszesz, że od dawna czytasz budo...
sam tak zrobiłem i doszedłem że najlepszy dla mnie zestaw EDC to:
BM 735 Ares i Spyderco Navigator G10 Spyderedge tzn. serrated
dla mnie ważne było, że jestem leworęczny i mam małe dłonie
ale na początku ważne było co innego, hehe
pozdrawiam
old
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To dobrze, że Cię zainteresowały. Z tych dwóch brałbym Gripa z Sheepsfootem (w praktyce okazało się, że bardziej sprawdza mi się niż model z Drop-Pointem, choć ten ostatni bardziej mi się podobał). Do celów, które wymieniłeś powinien być ok.Wstępnie zainteresowały mnie Benchmade Griptilian (jeden model) i 530. Jestem otwarty na wasze uwagi i propozycje.
Tak na marginesie, to co masz do zarzucenia Pice?
Jak dla mnie, to za małą kasę masz całkiem przyzwoite ostrze. Fakt że oprawine tylko w zytel ale przy normalnym użytkowaniu to nie przeszkadza. Ewentualne drobne niedokładności w szlifie nie są przeca specjalnie istotne.
P.S.
Co do KA-BARa, to bardzo się mylisz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem nie do dostania w kraju, za granicą nie chcę kupować (prosze mnie nie przekonywać).http://www.blade-tech.com/Wegner-Pro-Hunter-Lite-Plain-Edge-Black-pr-940.html
świetny nóz. Polecam
Źle wiesz. :wink:
Poszedł priv.
Napisano Ponad rok temu
Kolega określił się co do rękojeści, więc raczej nie M-21Polecam CRKT M21, jak radzi John McClane (...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do PW - nie mam jeszcze 10 postów na liczniku, a powiadomienia o PW dostaję często :wink:
Napisano Ponad rok temu
Dogadaj sie z Darknessem przez mail, skoro nie możesz odbierac PW. Kiedyś chyba właśnie Darkness polecał mi obejrzeć noże Blade-Tech'a. I powiem jedno- świetne! Ale cóż w tym dziwnego, skoro projektuje je i produkuje Tim Wegner. Akurat ten model ma ostrze z 440C i okładziny z zytelu, ale nie sądzę by to miało przeszkadzać. W terenowych warunkach 440C lepiej sie ostrzy(tu dodatkowo wklęsły szlif), a kształt samej rękojeści i faktura okładzin dają świetny chwyt. Plusy- klips dobrze trzyma kieszeń, wygodne otwieranie ostrza, slalowe linersy+solidny back lock. Noż jest taki "akurat"- nie za duży, nie za mały. Co do CRKT M24- to duży i cięzki składak. Dobry nóż, nawet bardzo dobry za taka cenę(150-200zeta), ale tak uczciwie: jeśli nie masz min. 190 i 90kg zywej wagi to na podręczny EDC bedzie dla ciebie za duży. Griptilian z dziurą jest niezły na miejskie EDC, ale w warunkach terenowych mnóstwo syfu nabijało się w dziurki axisa- trudno to było wyczyścic, chociaz nóż cały czas działał pewnie. Myślę że ze Spyderco D'Allara może być podobnie. Przy warunkach jakie podałeś mnie najbardziej odpowiada Hunter Wegnera, no ale to ty wybierasz :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mnie jeszcze axis nie zwiódł. Faktem jest, że zanieczyszczenia mogą się w nim gromadzić, ale też usunąć je nie jest żadnym problemem. Tak na marginesie, to jak jeden z przedmówców oświadczył, miałbym kupując nóż traz taki sam problem w wyborze między Gripem a wspomnianym pająkiem i pewnie najchętniej kupiłbym oba.IPGriptilian z dziurą jest niezły na miejskie EDC, ale w warunkach terenowych mnóstwo syfu nabijało się w dziurki axisa- trudno to było wyczyścic, chociaz nóż cały czas działał pewnie. Myślę że ze Spyderco D'Allara może być podobnie. Przy warunkach jakie podałeś mnie najbardziej odpowiada Hunter Wegnera, no ale to ty wybierasz :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Moja wina czy Gerlacha?
- Ponad rok temu
-
Co to jest G10
- Ponad rok temu
-
przepisy prawne w Polsce zwiazane z nozem.
- Ponad rok temu
-
kat ostrzenia?
- Ponad rok temu
-
czy warto kupic mini socoma uzywanego
- Ponad rok temu
-
CRKT vs Pika
- Ponad rok temu
-
czy warto kupic mini socoma uzywanego