dla czego pusto po stazu na tatami?
Napisano Ponad rok temu
czy wszistko jest tak jasne?
Napisano Ponad rok temu
Z wielu powodów
1. Na stażu masz robić to co pokazuje sensei.
2. Jezeli to Ci nie wystarcza masz swoje dojo gdzie możesz to jeszcze pocwiczyć
3. Nauczyciel ma za zadanie nie tylko nauczć technik ale również przekazać pewne idee i zasady, a do tego nie zawsze potrzebna jest wolna mata.
4. Czasmi po intensywnym treningu nie możesz już patrzeć na matę. (Dziś wróciłem z dwudniowego stazu w Koninie, z sensei Patrick Matoian 6 dan. Cwiczyliśmy prawie cały czas z przerwą na obiad na macie. Miałem dość Aikido)
5. A czasami są to sprawy czysto techniczne typu - zaraz po stazu zwijamy matę i ją gdzieś zawozimy albo na salę wchodzi jakaś inna sekcja, grupa.....
6. jeżeli posiadasz swojego nauczyciela to jeździsz na jego staże i masz wiele okazji aby poćwiczyć i utrwalić pewne rzeczy.
Powodów jest kilka o ile o to Ci chodziło w pytaniu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A wracając do pytania: Jeżeli po starzu, albo w czasie przerwy masz jeszcze ochote zostać na macie i poćwiczyć sobie, to jak najbardziej jest to wskazane. Jedyny problem, to to że sala na staż może być wynajęta na określony czas i ktoś przyjdzie Ci powiedzieć, że powinieneś sobie już pójść.
Napisano Ponad rok temu
a nie kuć techniki :wink:
Napisano Ponad rok temu
wlasnie chodzi oto ale w oplu lub w poznaniu bylo mase czasu ale nikt nie chcial...
a szkoda cheba lepeje czwiczic na goronco????????
a moze jest obawa jakasz prszed innymy?
co powiedzom///
Napisano Ponad rok temu
Aha... i byles az na kilku stazach...? Hohoho...bylem na kilku stazach w polsce czy po stazu zostac na macie jest jakosz nie na mejscu ze bym powtozyc co shihan lub sensei pokazal?
czy wszistko jest tak jasne?
PS. Tak, zdecydowanie sie obawiaja... zdradzac sekretne techniki swoich szkol... 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie razumeem odpowiedzi
oj senpai - odpowiedzi nie rozumiesz, dlaczego nikt na macie nie zostaje nie rozumiesz.... może problem leży nie tam gdzie szukasz?
:wink: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To Sensei jakiś japoński napewno się pod sempai podszywa. Polskiego się nauczył troszkę i badania aikidowe robi :wink:
k.
Napisano Ponad rok temu
- jest bardzo duża ilość aikidoków, którym jest ciężko wytrwać cały staż bez ściemniania np. w kakari geiko, nie pisząc już o trenowaniu czegoś ponad.
- jest bardzo duża ilość aikidoków, którzy poprostu nie mają predysozycji fizycznych, do trenowania przez dłuższy czas.
- dużo osób traktuje aikido rekreacyjnie i nie widzi sensu poświęcania mu większej ilości czasu.
- trzeba się spieszyć do domu zaraz po stażu.
- organizatorzy zakontraktowali salę na wyznaczone godziny i poprostu nie ma możliwości trenowania po stażu.
Naprawdę można podać multum powodów, a generalizacja nie ma sensu, musiałbyś się każdego z osobna zapytać.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O szkoda
Napisano Ponad rok temu
4. Czasmi po intensywnym treningu nie możesz już patrzeć na matę. (Dziś wróciłem z dwudniowego stazu w Koninie, z sensei Patrick Matoian 6 dan. Cwiczyliśmy prawie cały czas z przerwą na obiad na macie. Miałem dość Aikido)
Chciałeś powiedzieć, że ćwiczyliśmy cały czas na klepce a obiady jedliśmy na macie. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
tak senpai jet obcokrajiowcem ale mieszka w polsce.dziekuje wszistkim za rozmowe ale moim zdaniem wielu aikidokow w polsce ma obawe ktosz podglonda ,ktosz zawsze z komentujie
8O szkoda
Wiesz, zrozum lata zaborów. okupacji to zostawia ślad
Napisano Ponad rok temu
Chciałeś powiedzieć, że ćwiczyliśmy cały czas na klepce a obiady jedliśmy na macie. :twisted:
Na klepce??? Nie zauwazyłem :twisted:
heh... to było dla mnie traumatyczne przeżycie.... Teraz każda mata jest dla mnie miękka
Napisano Ponad rok temu
tak senpai jet obcokrajiowcem ale mieszka w polsce.dziekuje wszistkim za rozmowe ale moim zdaniem wielu aikidokow w polsce ma obawe ktosz podglonda ,ktosz zawsze z komentujie
8O szkoda
Nie wiem w jakim kraju wcześneij trenowałeś, ale nie możesz zapominać o różnej mentalności ludzi, jak i ich podejściu do treningu. Mam nadzieję że ten temat Ciebie nie zniechęci do forum.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido poza matą
- Ponad rok temu
-
potęga interneta
- Ponad rok temu
-
ETAPY W NAUCE AIKIDO