Pasy BJJ w Polsce - stworzenie listy
Napisano Ponad rok temu
Kiedys Hast robil [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], ale jako ze nie byla ona aktualizowana ponad rok, dawno juz nie jest aktualna...
Moze pomyslelibysmy nad stworzeniem takiej listy, bo kolorowych paskow mamy juz tak duzo ze pogubic sie mozna
Ale zeby lista zawsze byla aktualna trzeba by robic ja na jakiejs stronie i aktualizowac po promocjach.
A sama lista moglaby zawierac imie, nazwisko, stopien, kto nadal i klub.
Jezeli chodzi o liste to poczatek nie stanowi problemu:
Czarny pas:
-Mariusz Linke
Brazowe pasy:
-Piotr Baginski
-Robert Siedziako
-Maciek Linke
-Karol Matuszczak
-Slawek Barczak
-Mirek Okinski
-Rutkowski Grzegorz
Ale dalej juz sie zaczynaja schody bo purpur jest juz chyba ze 30, a niebieskich to pewnie ze 100, dlatego fajna sprawa wlasnie byloby spisac i aktualizowac ta liste w jednym miejscu.
Tak sobie pomyslalem ze dobrym miejscem na taka liste bylaby strona Brata Pita, jezeli podjalby sie czegos takiego :wink: A to dlatego ze sprawnie funkcjonuje tam juz popularny ranking chwytaczy, serwis jest znany, a lista taka bylaby ciekawym uzupelnieniem i wkoncu wszystko byloby w jednym miejscu. Ale to tylko taka mala sugestia, chodzi o to zeby znalazl sie ktos kto sie tego podejmie.
Co wy na to?
Napisano Ponad rok temu
Skoro temat został poruszony - proszę o przesyłanie list pasów w poszczególnych klubach. Mam tylko taką sugestię, żeby robiła to jedna osoba - to ułatwi mi pracę. Mile widziane kompletne info np w excelu albo pliku tekstowym w takim oto formacie:
imie;nazwisko;miasto;klub;pas;data otrzymania;instruktor który nadał pas
czyli moze byc, ze Zdzisław Dyrman ma purpurę więc:
Zdzisław;Dyrman;Pierdziszewo Górne;BJJ Pierdziszewo Górne;niebieski;1981-12-13;Helio Gracie
Zdzisław;Dyrman;Pierdziszewo Górne;BJJ Pierdziszewo Górne;purpurowy;1984-01-23;Rorion Gracie
W ten sposób możemy stworzyć historię każdego posiadacza pasa bjj w Polsce 8)
pozdrawiam
Piotr
ps - mechanizm wyszukiwarki zrobię na początku lipca, w czerwcu mam niestety za mało czasu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale podobno już ma brąz nadany przez Ryśka Murata
Napisano Ponad rok temu
Nieprawda, bo to Dyrman nadał Ryskowi żółty pas w shotokanie, żółte pasy nadane przez Dyrmana upoważniają do posiadania 10 dana w czykolwiek innymZdzisław Dyrman rządzi.
Ale podobno już ma brąz nadany przez Ryśka Murata
Swoja droga Pitt, że też Ci się chce to wszystko robić
pzdr
Napisano Ponad rok temu
I chwala mu za to!Swoja droga Pitt, że też Ci się chce to wszystko robić
A swoja droga idac tym tokiem rozumowania moglbys spytac wszystkich ktorzy robia strony internetowe nie w calu zarobkowym, miliony osob na calym swiecie :wink:
Napisano Ponad rok temu
bo np. wymieniony Zdzisław mógł na swojej purpurze dostac trzy belki od Ricksona ale wyjechał do Anglii i dostał brąz od Rogera.
wpisać obu czy tylko jednego?
poza tym czy nie wystarczy tylko imie, nazwisko i pas, ew. od kogo?
po co np jest data otrzymania pasa?
pzdr gnz
Napisano Ponad rok temu
Co do dat to jak Pit pisal przyda sie do stworzenia historii zawodnika, a pozniej mozna bedzie np. robic jakies statystyki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Swoja droga Pitt, że też Ci się chce to wszystko robić
pzdr
TO JEST MILOSC!!! hehe odrazu widac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr gnz
Napisano Ponad rok temu
Jak ja zaczynalem cwiczyc to tez chodzila taka legenda, a niebieski pas traktowalo sie wtedy niemal na rowni z czarnym w innych stylach i w niektorych szkolach dalej tak jest i stopnie znacza o umiejetnosciach.Jak zaczynałem ćwiczyć, chodziła o BJJ legenda, że paski, w przeciwieństwie do innych styli, nadaje się tu za starty i osiągnięcia w zawodach. Wtedy, to mogło mieć jakies znaczenie. W obecnych czasach, na co komu taka lista?
Nie mozna powiedziec ze pasy w BJJ juz nic nie znacza, bo wiekszosc naprawde na nie zasluguje, a lista jest tylko po to zeby uporzadkowac sytuacje stopni w polskim BJJ, zeby byla baza zawodnikow w jednym miejscu... chyba nie ma w tym nic zlego...
Napisano Ponad rok temu
a baza to po to chyba, że chciałbyś wiedzieć gdzie jest ile jakich pasów.
ale tak naprawdę może zrobić to każdy klub osobno... jeśli mu na tym zależy.
pzdr gnz
Napisano Ponad rok temu
Gonzo przeciez nikt nic nie ma do ukrycia wiec w czym problem zeby byla jedna wspolna baza?
Napisano Ponad rok temu
Jak zaczynałem ćwiczyć, chodziła o BJJ legenda, że paski, w przeciwieństwie do innych styli, nadaje się tu za starty i osiągnięcia w zawodach. Wtedy, to mogło mieć jakies znaczenie.
A teraz nie ma? CO do tych legend to brazylijczycy (tych, których ja poznałem) się z nich śmieją - szczególnie, gdy chodzi o niebieskie paski! Zarówno Roger Gracie jak i Draculino, czy Lagarto mówili, że niebieski to jakby pierwszy stopień wtajemniczenia, w Brazylii możesz już go dostać po 6 miechach.
Co innego purpura czy brąz - tu oboje zgodnie mówili, że trzeba być świetnym technicznie i startować. Zaznaczali jednak, że dobrzy instruktorzy nie muszą być świetnymi zawodnikami - oni mają ich szkolić.
A taka lista ma znaczenie chociażby informacyjne. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Jak zaczynałem ćwiczyć, chodziła o BJJ legenda, że paski, w przeciwieństwie do innych styli, nadaje się tu za starty i osiągnięcia w zawodach. Wtedy, to mogło mieć jakies znaczenie. W obecnych czasach, na co komu taka lista?
No u nas caly czas pasy przyznaje sie za osiagniecia a nie za sympatie czy tez cos innego ... Wiec wszytsko zalezy od klubu
Napisano Ponad rok temu
Może ktoś się skrzywi i powie, że to bezsens, formalizm i inne tam pirdy, ale ja zauważyłem, że wszystkie działania czy poruszane zagadnienia zmierzają ku jednemu: formalnemu utworzeniu ogólnopolskiego związku BJJ.
przesłanki:
1. coraz więcej klubów działa jako stowarzyszenia sportowe a one są potrzebne do utworzenia związku sportowego,
2. ustalenia dotyczące zawodów: badania lekarskie, zgłoszenia, ubezpieczenia, terminarz
3. liczba zawodników startujących w zawodach; jest już dość liczna i prezentująca taki poziom, że można i trzeba by zaczęła reprezentować Polskę a nie tylko poszczególne kluby. Mogłaby wówczas liczyć na wsparcie finansowe, a nie samemu starać się o kaskę na seminaria, turnieje itp.
4. kadra instruktorska, na tyle reprezentatywna i komunikatywna by móc wypracować kompromisowe ustalenia
5. kadra sędziowska; jest już kilkoro sędziów, których werdykty rzadko ktoś podważa, czas by nie tyrali cały dzień za dziękuję i by mogli liczyć, że za jakiś czas będą mieli godnych następców,
6. istniejące imprezy cykliczne np. Mistrzostwa Polski, Liga BJJ, Copa Posnania, Puchar Polski
7. potrzeba zewidencjonowania nadawanych pasków. Nie piszę tu o płaceniu kaski do Związku za otrzymany pasek, ale o potrzebie zgłoszenia komuś nadanego stopnia. A ten ktoś by to spisał i udostępniał tę listę na potrzeby innych i weryfikował. Może na tą chwilę wydaje się to komuś zbędne, ale przecież życie różne zna przypadki gdzie ktoś sobie zmienia/nadaje stopnie w zależności od potrzeb,
8. no i chyba nikt nie chciałby, by inny zły instruktor lub człowiek z wizją robił krecią robotę dla tego fajnego i skutecznego sposobu walki przykład karateka zabijający małolata. Nagle wszyscy karatecy otrzymali łatkę morderców i psycholi, a Polski Związek Karate jedyne co powiedział to to, że gość działał nielegalnie.
Mam nadzieję, że będzie to dobry głos w dyskusji i być może stanie się zaczątkiem czegoś dobrego dla wszystkich ćwiczących BJJ.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Które sekcje w Łodzi będą prowadziły treningi w wakacje?
- Ponad rok temu
-
AMATORSKIE ZAWODY SUBMISSION WRESTLING
- Ponad rok temu
-
uniki z boksu a zastosowanie w bjj
- Ponad rok temu
-
Koszulki z Pucharu polski w koninie
- Ponad rok temu
-
ADCC Polska Open Championship 02 grudnia 2006 Kraków
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenować BJJ we Wrocławiu, Piotrkowie Tryb.?
- Ponad rok temu
-
II OPPBJJ Konin 2006 - wyniki drużynowe
- Ponad rok temu
-
atamakimonos
- Ponad rok temu
-
Marcelo Garcia, Demian Maia,A.Galvao na Brazilian Nationals
- Ponad rok temu
-
ciuchy ragsa