formy WTF- zmiany
Napisano Ponad rok temu
Na samym poczatku filmiku, jak zaczyna pierwszy poomse (?) jest taki momemnt ze leci tłowiem do przodu. nazywa to sie jakos specjalnie?
jak dla mnei to w tym za duzo ruchow teatralnych :wink: choc dodaje to kolorow
i troche malo kopniec jak na uklady mistrzowskie
-to o ten film chodzi- moro
Napisano Ponad rok temu
A co do pozostałej części Twojej wypowiedzi - no cóż, układy na zawodach to przede wszystkim pokaz. Że mało kopnięć... Mnie np. niekoniecznie fascynują te strasznie kopane układy, za to zawsze podziwiam perfekcyjne wykonanie najbardziej podstawowych technik i to, że ktoś potrafi zrobić coś pięknego nawet z Chon Ji Tul czy z Taeguk Il Jang.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
To się nie nazywa. To taka jego specyfika wykonania... po prostu układy WTF pozostawiają większe pole do własnej interpretacji, choć i tu Koreańczycy próbują je zunifikować, niestety w sposób daleki od tego, co widać na tym filmie.
Gizmo
A czy czasem już nie zunfikowali? Jak byłem na semianrce w berlinie to już wszystko było zunifikowane i mi też się niezbyt podobają wprowadzone zmiany np. kopnięcia na wysokość klatki piersiowej zamiast głowy i wykonanie technik ręcznych. No i teraz trzeba się uczyć Taeguk Il Jang od nowa...co zrobić :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie czepiam sie, ale po prostu tak uwazam. za duzo fali chyba
Napisano Ponad rok temu
Gizmo wie o Kytu więcej, więc proszę o poprawki jeżeli coś pomyliłem
Napisano Ponad rok temu
mialem przyjemnosc, dzieki uprzejmosci Gizmo, wziasc udizal w treningu z mistrzem Kytu, i az mi glupio bylo jak robiac formy "na liczenie" (ja tul'e pozostali poomse) mistrz dawal komendy do konca, a uklady ktore rownolegle robilem mialy zawsze wiecej ruchow niz cwiczone przez pozostalych.
Napisano Ponad rok temu
a mnie jako itfowcowi podoba się bardzo. fajne układy, zdziwiłem się że tak podobne do naszych tul momentami.ja, jako itfowiec, nie kumam wtfowskich poomse i nie rozumiem jak sie to komus w ogole moze podobac.
Napisano Ponad rok temu
powracajac do wczesniejszych wypowiedzi:
1. malo kopniec - moje osobiste spojrzenie na uklady jest jako pokazowe, aby zaprezentowac techniki, ktore sa w TKD, a kopniecia sa najciekawsze. nie ma lepszej prezentacji dla laika niz pokaz Moon-Moo w wykonaniu J. Suski
2. wlasna interpretacja - tak, to umozliwia ciekawe wersje jak w wykonaniu tego Pana, lecz jak to oceniac na zawodach?
Napisano Ponad rok temu
Aha - mnie też sie podobaja wykonania układów typu Moon-Moo czy Eui-Am przez Jarka Suskę czy Noemi Prone. Z drugiej strony, wolę perfekcyjne wykonanie prostszej formy niż słabsze trudniejszej. Ot taki osobisty punkt widzenia.
2. Jako sędzia - były, bo były, ale zawsze - stwierdzam, że wcale nie tak trudno. Masz przecież ściśle ustalony diagram, kolejność i rodzaj technik. Wkład własny zawodnika to element całości. To tak jak z utworem na fortepian - każdy miłośnik zna konkretny utwór Chopina, ale każdy pianista wykonuje go inaczej, a ocena bynajmniej nie polega na sprawdzeniu, czy idealnie tak samo grał Chopin.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
w itf prezciez w ukladach wiekszosc technik to techniki reczne. tez ci to przeszkadza?1. malo kopniec - moje osobiste spojrzenie na uklady jest jako pokazowe, aby zaprezentowac techniki, ktore sa w TKD, a kopniecia sa najciekawsze. nie ma lepszej prezentacji dla laika niz pokaz Moon-Moo w wykonaniu J. Suski
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MP Seniorow Kielce 2006
- Ponad rok temu
-
co to za federacja ?
- Ponad rok temu
-
kategorie wagowe
- Ponad rok temu