Wing Tsun a Wing Chun???
Napisano Ponad rok temu
Studiuje w Wocławiu i zastanawiam sie czy jest gdzies w pobliżu jakas szkoła Win Chun lub Wing TSun??
Ma ktos jakies namiary??
Dzieki zgóry za pomoc i Życze wszystkim Wesołych Świąt
Napisano Ponad rok temu
Takze moze poszukaj szkoly szermierki...
Takie rozumowanie niegdzie Cie nie zaprowadzi... Jesli interesujesz sie JKD to znajdz szkole JKD a nie WCH czy VT...
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli chcesz poznac JKD, to korzystaj z doswidaczen innych i ucz sie na ich bledach - takze Bruce'a. Jesli jednak chcesz przejsc taka sama "droge", co jest niemozliwe, jak Bruce - "sladami Bruce'a" :wink: to juz inna sprawa.
Tyle ze nie wiem, jaki to mialoby miec cel.
No, ale w koncu to Twoja sprawa.
W zaufaniu powiem Ci jednak, ze Bruce pod koniec zycia to nie wiele cwiczyl z WCH bo stan JKD w 1972/73 roku wygladal tak ze rzeczy zaadoptowanych (z podkreslenie adaptacji a nie przeniesienia zywcem) z WCH to moze 5% bylo...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
NIe wiem gdzie sie zwrocic z tym pytaniem jestem nowy, wiec moze wy mi pomozecie.Od jakiegos czasu interesuje sie Brucem Lee i czytałem ze zaczynał od Wing Chun lub Wing Tsun czy to jakas róznica,a nastepnie sam stworzyl na bazie teog systemu JKD.
Studiuje w Wocławiu i zastanawiam sie czy jest gdzies w pobliżu jakas szkoła Win Chun lub Wing TSun??
Ma ktos jakies namiary??
Dzieki zgóry za pomoc i Życze wszystkim Wesołych Świąt
szkoły poszukaj tu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
dziesiejsze jkd ma niewiele wspólnego z wing tsun kung fu
( wt to pisownia stosowana tylko przez International WIng Tsun Association z przekazu Sijo Leung Tinga ), bruce lee uczył się u mistrza yip mana w latach 50tych i tylko jego nazywał sifu, pierwotne teorie JKD dotyczące lini centralnej, bramek, jednoczesności ataku i obroy, ekonomii ruchu itd zostały zaczerpnięte z wig chun ale po smierci BrucaLee przeszły wiele zmian
Napisano Ponad rok temu
pierwotne teorie JKD dotyczące lini centralnej, bramek, jednoczesności ataku i obroy, ekonomii ruchu itd zostały zaczerpnięte z wig chun ale po smierci BrucaLee przeszły wiele zmian
Tak, to prawda. Jednak wiele zmian przeszlo takze za zycia Bruce'a. Sam Bruce bardzo wiele pozmienial w stosunku do WCH. To nie jest tak, ze za zycia Bruce'a JKD to bylo okrojone WCH, jak niektorzy probuja twierdzic.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ze szkola JKD moze byc klopot, bo niewiele ich w Polsce...
Napisano Ponad rok temu
ja polecam Wing Tsun, Kenjiro poleca JKD bo to jego styl i tak jest ok,
Napisano Ponad rok temu
A gdzies to chlopie wyczytal w postach powyzej?Kenjiro poleca JKD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poświęć te parę godzin i idź do każdej z sekcji i daj sie przekonać instruktorom. zobacz które jak i czego uczy - jak nie wiesz na co zwracać uwagę - kiedyś był fajny topic o tym na budo, jak nie znajdziesz to pewnie Ci dużo osób tutaj posłuży radą.
Ja robiłem wing chun, teraz robię wing tsun polecam ten drugi (wiadomo każdy chwali swoje, nie ), ale najlepiej sam sprawdź . we Wroclawiu na pewno jest sekcja WT.
i pochwal sie jak Ci idą poszukiwania =).
ps. Tsalifo - co do tej obiektywnosci to trudno powiedzieć bo chyba nas poprostu nie lubisz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Idą święta !
- Ponad rok temu
-
Reka na biodrze
- Ponad rok temu
-
Weng Chun - cwiczenia i aplikacje
- Ponad rok temu