katana - ktoś oceni?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oplot nie jest oryginalny i średnio zawiązany, brak jest dokładnego zdjęcia głowni żeby można było ocenić hamon (ale napisali że jest sztuczny więc niech im będzie), brak zbliżenia kissaki, za długie habaki.
Przyznali że tsuba jest odlewana, no i że nie jest hartowane ostrze selektywnie. Ogólnie ja bym ceny oferowanej za to wcześniej (1000 coś złotych, nie zapłacił) ale jeśli wyjdzie mniej to chyba nie będzie to aż taki zły interes.
No ale plus za szczerość..
Szkoda tylko że zdecydowana większość zdjęć to po prostu tsuka..
Napisano Ponad rok temu
Za tą kasę wolałbym iaito z Tozando.
Napisano Ponad rok temu
A porównanie do miecza z Tozando jest z wielką szkodą dla tego ostatniego. I nie chciałbym tego czegoś nawet za darmo.
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
To coś z allegro jest po prostu żałosne - jedyna ocena jaka przychodzi mi do głowy.
A porównanie do miecza z Tozando jest z wielką szkodą dla tego ostatniego. I nie chciałbym tego czegoś nawet za darmo.
PZDR Jacek
Opiszesz dlaczego?
Napisano Ponad rok temu
Dla pasjonata badziew, dla poczatkującego może być (ale więcej niż 700 bym teraz nie dał). Jeżeli to to o czym myslę to z wyważeniem może być różnie... nie polecam osobom o słabych nadgarstkach... wykończenie jak wykończenie, zawsze można z czasem zmienić...
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chciałbyś mieć ten miecz dla celów, powiedzmy kolekcjonersko-ozdobniczych to wszystko w nim jest nie tak. Albo wykonane niezgodnie z kanonami, albo niedbale....Ciekaw jestem czy miałeś kiedykolwiek w ręku miecz oryginalny czy wykonany, nawet współcześnie, ale wykonany z podstawową dbałością o wymogi "kanoniczne"?
Zbyt wiele jest tu do tłumaczenia dlaczego nie wziąłbym tego miecza do ręki, nie mówiąc o ćwiczeniu nim (nawet gdyby był dobrze wyważony).
Powiem tak....miecze, wogóle militaria japońskie są tak doskonałe, że kalanie ich wyrabianiem takich podrób uważam za niestosowne. Kuriozalnie wyglądający na tym mieczu sztuczny hammon to tak jakbyś porównał picie jabola do picia Chateau Briand z najlepszego rocznika. Ja wolałbym by na tym mieczu nie było żadnego hammonu, było by to lepiej dla niego.
Dla mnie nie chcenie posiadania takiego miecza to oczywistość.
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
No i to że właściciel wbił go w ziemię też coś o nim świadczy...
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego Lothian?Zbyt wiele jest tu do tłumaczenia dlaczego nie wziąłbym tego miecza do ręki, nie mówiąc o ćwiczeniu nim (nawet gdyby był dobrze wyważony).
Nie znam się zbyt na mieczach - stąd moje pytanie "dlaczego"? :-)
Powiem tak....miecze, wogóle militaria japońskie są tak doskonałe, że kalanie ich wyrabianiem takich podrób uważam za niestosowne. Kuriozalnie wyglądający na tym mieczu sztuczny hammon to tak jakbyś porównał picie jabola do picia Chateau Briand z najlepszego rocznika. Ja wolałbym by na tym mieczu nie było żadnego hammonu, było by to lepiej dla niego.
Dla mnie nie chcenie posiadania takiego miecza to oczywistość.
PZDR Jacek
Własnie chodzi mi o takie opinie (i inne też) :-) Pozdro. Loth.
Napisano Ponad rok temu
-ostrość 5
-wygląd 5
-estetyka walki 2
osobiście wole szable chinską
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gladius - miecz rzymski
- Ponad rok temu
-