Niewzruszony jak gora
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(off topic: większość iluzjonistów miałaby Ci chyba za złe jeżeli umiesz powtórzyć jakąś sztuczkę z monetą to staje się ona tanim kuglarstwem? Pomimo, że nadal zadziwia rzesze? )Ja tam pamiętam, że poczułem pewne zażenowanie, gdy zobaczyłem jak Dziadek demonstruje sztuczkę z kijem, którą ja poznałem w przedszkolu ... IMO należy wiedzieć, gdzie kończy się pokaz umiejętności, a zaczyna tanie kuglarstwo...
i to właśnie cała esencja. wiedza - zdobyta zazwyczaj przez osobiste ćwiczenie czy to w przedszkolu czy na treningu aikido... wiedza na temat własnego ciała, jego możliwości i kontrolowania jego zachowań.
co do Twojego pytania: sugerujesz w nim faktyczne istnienie wyróżnialnego bytu jakim jest ki :-)
気(ki) - mind, spirit - czyli po polsku umysł, duch... a pojęcie zawiera w sobie wg mnie również: myślenie, charyzmę, spokój, opanowanie, samokontrolę, empatię...
i to widać :-) tak jak widać czy łyżwiarz figurowy jest dobry. albo piłkarz - też kuglarskie sztuczki może wyczyniać z piłką na treningu...
ja widzę różnicę w ruchu - czy nazwę to, za Ralmanem, poruszaniem energicznym czy też poruszaniem się z gracją, bez wysiłku, niewymuszenie, nie ma dla mnie większego znaczenia - widzę różnicę.
(nie wspominając już o dystansie)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
poszukuje osoby,do opola 29.04 na staz aikido
- Ponad rok temu
-
Aikido w UK
- Ponad rok temu
-
Nazwy tenkanów