TRENING NA DYMAMIKĘ
Napisano Ponad rok temu
A ćwiczenia z obciążnikami na nogi na ręce? Jest to do końca bezpieczne?
Napisano Ponad rok temu
Odradzam.A ćwiczenia z obciążnikami na nogi na ręce? Jest to do końca bezpieczne?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ponoc rozciaganie zwieksza znaczaco szybkosc kopniec.Chciałabym swoją szybkość ( uderzeń, kopnięć ) poprawić.
Napisano Ponad rok temu
słyszałem na odwrót
to bardzo zle slyszales! rozciaganie znacznie zwieksza szybkosc ciosów a takze ....ich sile.
Na pogorszenie predkosci dziala np.zbyt czeste pakowanie na silowni.
Napisano Ponad rok temu
słyszałem na odwrót
to bardzo zle slyszales! rozciaganie znacznie zwieksza szybkosc ciosów a takze ....ich sile.
Na pogorszenie predkosci dziala np.zbyt czeste pakowanie na silowni.
No ekspertką od szybkości nie jestem, ale z tym że siłownia spowalnia to się w rzadnym wypadku nie zgodzę 8O Zbyt częste pakowanie na siłowni 8O
Pytanie moje jak zwiększać szybkość...
Napisano Ponad rok temu
szybkosci jako takiej nie da sie zwiekszyc, jest to uwarunkowanie genetyczne i istnieje granica maksymalnej szybkosci z jaka twoje miesnie moga pracowac przy uderzeniach (mozna ja zwiekszyc o 5% chyba, nie wiecej z tego co pamietam) po prostu wszystko sprowadza sie do doskonalenia techniki uderzen i kopniec, polecam fachowa literature, w sieci i na forum bylo xxxxx razy o tym
Napisano Ponad rok temu
Wypowiem sie o kopnieciach.
Obciazniki podobno niezdrowe, nie bylbym taki radykalny, nie polece Ci ich tylko dlatego, ze sam na razie nie probowalem.
Rozciaganie jest dobre.
Jeszcze lepiej polaczyc je z cwiczeniem podnoszenia nog - wymachy. Polecam trening kopania wymachami. Robisz wymachy ktorych koncowa faza przypomina kopniecie i mozna tym kogos trafic: maegeri, mikazuki, yoko, ale na koniec biodra do przodu, nie technika w powietrze. Dodatkowo wykonuj wymachy bez odbicia nogi ze stawu skokowego i bez "zamachu". Same tylko miesnie podciagajace noge pracuja. Powyzsze cwiczenie - duzo intensywniejsze od zwyklych technicznych kopniec. Zwieksza szybkosc i sile.
Trening eksplozywnosci - nie wiem czy zwiekszy szybkosc samych technik, ale np. na sprawne poruszanie sie - polecam
Napisano Ponad rok temu
Mało kto Ci odpowie, bo mało kto wie, niestety.
Ale sposób jest. Jeśli jestes silnie zmotywowana, to znajdź trenera boksu oczaruj go spojrzeniem i wydobądź metody treningowe na zwiększenie szybkości wykonywanych technik.
Tak naprawde to chodzi o pewne zasady, generalia. Więc spokojnie możesz sobie przenieśc te zasady również na kopnięcia.
Tak na początek. Mięsień musi być : silny, rozciągnięty i zrelaksowany/wypoczęty.
I teraz zaczyna się najgorsze. Trzeba go przetorować szybkościowo pod kątem techniki.
Tu naprawdę polecam trenera o dużych kwalifikacjach pokrewnych do do Twijej dziedziny sportu. (np. mój trening z szermierki nie bardzo przekłada się na boks czy karate)
Polecam wszelkie ćwiczenia reakcji. Nawet ogólnej natury.
Mam nadzieję, że choc trochę naświetliłem Ci obraz.
Napisano Ponad rok temu
Pytasz o szybkosc, a nie wierzysz ze pakernia ja zmniejsza? Uwierz...
Szybkość ciosu czy poruszania się w walce nie daje się łatwo zwiększać bez opanowania właściwej koordynacji i techniki! „Miśki” musiałyby sporo potrenować technicznie, wydolnościowo, dynamicznie, popracować na koordynacją – aby móc walczyć z uderzaczami. Doprowadziłoby to do znacznych spadków masy ciała – kulturyści staliby się zawodnikami.
Natomiast zawodnik: bokser, kick / thai-bokser czy taekwondoka dzięki treningom siłowym może tylko zyskać! Pokazywanie przykładu pakerów jako tych „wolnych” jest bezsensowne… (…)
Siłownia każdemu zawodnikowi pomoże zwiększyć siłę statyczną (ważną w klinczu, przepychankach, walce w parterze), wytrzymałość siłową (wzmocnienie mięśni), poprawić wygląd sylwetki. Siła dynamiczna (siła ciosu) także może wzrosnąć!
Siłownia trenującemu sztuki walki zupełnie nie zaszkodzi, ale pod warunkiem że nie będzie:
* trenować siłowo bez rozciągania,
* poświęcać w tygodniu zbyt wiele czasu na siłownię (nie dotyczy zawodowców i w mniejszym stopniu dotyczy grapplerów). Najlepsza proporcja 25% siłowni 75% treningów SW,
* stosował środków dopingujących (sterydy)
* stosował w nadmiarze suplementów (np. kreatyny, białka)
jakkolwiek: * trenował siłowo w okresie budowania szybkości (np. siłownia niewskazana przed zawodami),
* trenował mięśni nieproporcjonalnie, faworyzując tylko ulubione ćwiczenia i partie mięśni,
* łączył siłowni bezpośrednio (przed lub po) z treningiem SW (wyjątek: zawodowcy i doświadczeni zawodnicy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie pisałeś o ruchach pozytywnych chodziło ci o sam ruchw górę czy w górę i w dół z ciężarem jakimś tam
A przy okazji gdy rośnie szybkość ma to wpływ na siłę ??
Napisano Ponad rok temu
bo jak mają mieć powtarzająć w dużej części przypadkó wyciskanie na klatę czy jak tam oni to nazywają często np nogi są zaniedbywane a w takiej sytuacji to o szybkości też bym raczej nie mówił tak samo zresztą jak i o kondycji bo tu się nie ma co oszukiwać z osobą ćwiczącą jakąś sztukę walki albo nawet balet to kondycyjnie szans nie mają
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o pompki to robie je bez obciążenia poprawiając tym samym wytrzymałość.
a jeżeli ćwiczysz na siłowni to na niej też morzesz sobie trening tak zmodyfikować żeby dawał na szybkość po prostu przy jakimkolwiek cwiczeniu(wyciskanie,unoszenie przedramion ze sztangą,XXXXX,za XXXXX wstaw dowolne,itd)tylko po prostu musisz używać znacznie mniejszego ciężaru a ruch wykonywać eksplozywnie.
Rada: przed tym treningiem bardzo dobrze się rozgrzej
Czy szybkość ma wpływ na siłe ??? no to pewnie siłe udeżenia znacząco zwiększa nie ma co dyskutować, a jeśli chodzi o siłę statyczną Też może troche wzrosnąć :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Worki
- Ponad rok temu
-
Mój domowy trening :-)
- Ponad rok temu
-
Ochraniarze w Edinburgu(szkocja)
- Ponad rok temu
-
Złe samopoczucie pod koniec treningu
- Ponad rok temu
-
nogi :/
- Ponad rok temu
-
punkty witalne (nacisku)
- Ponad rok temu
-
Drązek do podciągania a żelazna futryna-pytanie?
- Ponad rok temu
-
ZAPRASZAM DO KRECENIA AMATORSKIKICH FILMOW!!!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Legalizacja
- Ponad rok temu
-
czyste kimonka
- Ponad rok temu