WKN CYPRUS
" APHRODYTE KICK " .......... is on
** Last week end in PAPHOS , WKN World president finaly has signed the contrat with M. Chris CHRISTODOULOU in order to promote the first kickboxing show LIVE on EUROSPORT 2 in the island of CYPRUS .
Final EUROSPORT undercard agreement
WKN WORLD CHAMPIONSHIP KICKBOXING / 5x3 mn / -64,400 kg
Samir " THE PRINCE " ( FRANCE ) vs Robert ZYTKIEWICZ ( POLAND )
WKN EUROPEAN CHAMPIONSHIP KICKBOXING / 5x3 mn / -76,400 kg
Samir " THE RAGE " DOURID ( FRANCE ) vs Yiannis SOFOKLEOUS ( CYPRUS )
WKN International FIGHT KICKBOXING / 7x2 mn / -76,400 kg
Kodad MOHAMED ( FRANCE ) vs Panayiotis KARANIKOLIS ( GREECE )
WKN International FIGHT KICKBOXING / 5x2 mn / -82,100 kg
Christos NIKOLAU ( CYPRUS ) vs Jaferis PANTELIS ( GREECE )
WKN International FIGHT KICKBOXING / 5x2 mn / -66,700 kg
Edy FAETMI ( FRANCE ) vs Boyan DIMITROV ( BULGARIA )
WKN WORLD OFFICE
Samir "The Prince" (Francja) vs Robert Żytkiewicz (Gwardia ZG)
2006-02-20 22:40:21
Już 4 marca odbędzie się walka o Zawodowe Mistrzostwo Świata federacji WKN pomiędzy Robertem Żytkiewiczem z Gwardii Zielona Góra a Samirem "The Prince" z Francji.
Walka odbędzie się w Nikozji na Cyprze i będzie nadawana na żywo na kanale Eurosport 2. Transmisja z gali rozpocznie się o godzinie 21:00. Zawodnicy, ważący 64,4 kg stoczą 5, trwających 3 minuty rund.
Zielonogórzanin przed walką o tytuł mistrza świata
To nie udało się jeszcze żadnemu z zielonogórskich sportowców, żaden też nie dostąpił dotąd nawet szansy na tytuł zawodowego mistrza świata. Pierwszy będzie Robert Żytkiewicz. 4 marca na Cyprze stanie do walki z obrońcą tytułu, ten występ zobaczycie na arenie Eurosportu
32-letni Żytkiewicz, na co dzień ochroniarz, reprezentant klubu ZPKS Gwardia Zielona Góra, wygrał mnóstwo walk w Polsce. Został też zawodowym mistrzem Europy i wicemistrzem świata amatorów. Mógł więc ubiegać o najcenniejszy w tym sporcie laur. Zaproszenie z międzynarodowej federacji kick bokserów nie trafiło do jego rąk przez przypadek. Żeby spełnić marzenia własne i klubowego szkoleniowca - Tadeusza Dudy, musiał pokonać posiadacza mistrzowskiego pasa - Samira, obywatela Maroko i Francji.
Zielonogórski zawodnik i jego trener nigdy nie widzieli w akcji Samira. Nie dokonają rozpoznania stylu walki przeciwnika, bo nie postarali się o jakiekolwiek zapisy z jego występów. - Już tego nie nadrobimy, zostało za mało czasu - mówi Tadeusz Duda. Pewnym pocieszeniem może być fakt, iż Marokańczyk-Francuz najpewniej też nigdy nie widział, jak walczy Żytkiewicz. To jednak obrońca tytułu przystąpi do pojedynku w roli faworyta. - Nie byłem entuzjastą tej walki - przyznaje Duda. - Przestrzegałem mojego podopiecznego, że zbyt wysoko mierzy i rywal jest dla niego za mocny. Samir to najwyższa klasa światowa w tej profesji. Jednak Robert nie chciał mnie słuchać. Tłumaczył mi, że klasa i tytuły mistrza mocniej mobilizują go do przygotowań, wzmagają wolę zwycięstwa. Oby miał rację.
Zielonogórski kick bokser szykuje się do prestiżowego starcia w Anglii. Tam znalazł sparingpartnerów, których brakowało mu w Zielonej Górze. Spośród klubowych kolegów tylko Tomasz Makowski specjalizuje się w wymaganych technikach, jednak on znacznie mniej waży i występuje w niższych kategoriach wagowych.
2 marca Robert Żytkiewicz i Tadeusz Duda wylecą na Cypr. Dwa dni później o godz. 21 zielonogórzanin przystąpi do bodaj najważniejszej walki w karierze. Zielonogórscy kibice mogą obejrzeć jego występ na żywo za pośrednictwem stacji Eurosport 2.
Jaka nagroda finansowa czeka na zawodnika Gwardii, jeżeli zwycięży? - Ja nie powiem. Ale w naszej dyscyplinie pieniądze nie są oszałamiające - twierdzi trener pretendenta.