Akumulatorki AA i AAA
Napisano Ponad rok temu
jako ze szukam akumulatorkow AA do latarki Fenix l2p chcialbym wiedziec co wybrac
ustalilem juz firmy: GB badz Energizer
pojemnosc: NIMH 2500mA , RAM 1800mA (jak widac roznica jest dosc znaczna)
przechodzac do meritum sprawy (uwielbiam madre slowa), jakie sa roznice pomiedzy akumulatorkami NIMH i RAM, chodzi mi glownie o:
- "bezobslugowosc" (rozladowywanie, przechowywanie itp.),
- napiecie w pelni naladowanej bateryjki (Fenix poleca tylko NIMH - te maja 1,2V),
- uniwersalnosc zastosowan (piloty i inne niezbedne do zycia przedmioty)
p.s. tak bardziej lopatologicznie poprosze, uwielbiam madre slowa, ale tylko we wlasnym wykonaniu
Napisano Ponad rok temu
takie bateryjki sa w tym momencie najbardziej uniwersalne - nie przypominam sobie zadnych przeciwskazan co do urzadzen, w ktorych nie mozna ich stosowac ale do pilota to ich szkoda
skoro producent pisze, ze NiMH to tylko takie - inne maja np za szybki spadek napiecia
firma - wiadomo, drozsza nie zawsze, ale czesto lepsza
mam nadzieje, ze nie wymadrzam sie za bardzo i ze cos Ci to pomoglo :>
Napisano Ponad rok temu
O ogniwach (i obsłudze) Ni-Mh możesz poczytać na stronach modelarskich i ASG (używa sie tam własnie Ni-Cd i Ni-Mh). Np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Musisz tylko uważac na sklepy które naciągają fakty pod swoją oferte :wink:
Pozdro
Baca
Napisano Ponad rok temu
Energizer 850mAh, Energizer 2500mAh
To ze inne akku maja napisana wieksza pojemnosc to nic nie znaczy. Poszukaj na forach, jak posiedzisz ze dwa dni o dojdziesz tez do energizerow
Kupilem juz sobie po 4 sztuki kazdego, ale jeszcze bede kupowac 2x AAA.
Jesli nie masz jeszcze ladowarki to osobiscie polecam Ci BQ-395 Panasonic. Ładowarki to szukałem nawet dłużej niz akku. Jest procesorowa, może traktować ogniwa indywidualnie, mozesz ladowac ogniwa pojedynczo, i costam ma jeszcze , spiacy jestem .
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
o akumulatorkach RAM czytalem np. tu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jesli dobrze rozumiem nie powinienem rozladowywac (ladowarka ) akumulatorkow przed ladowaniem ? jak nie lubia glebokiego rozladowywania to nie bede przeciez zmuszal
ale to takie dobre wymadrzanie sie dziekimam nadzieje, ze nie wymadrzam sie za bardzo i ze cos Ci to pomoglo :>
p.s. wlasnie jeszcze jedno pytanie, czy dobrze slyszalem, ze im szybsze ladowanie (1h np.) tym krotszy zywot akumulatorka ?
Napisano Ponad rok temu
Sytuacja sie diametralnie zmienia w chwili stosowania b. dobrej ładowarki z procesorem
Napisano Ponad rok temu
wtedy juz nie ma problemu 1-2h ladowaniem ?
Napisano Ponad rok temu
O BQ-395 (polecam Ci bo jak na swoje możliwości droga nie jest)
Można ładować od 1 do 4 akumulatorów - cztery niezależne obwody ładowania.
i
Jest to ładowarka procesorowa, która dopasowuje prąd do kożdego typu akumulatora na podstawie wyników pomiaru rezystancji wewnetrznej akumulatora.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ale naladowane trzeba przechowywac w niskich temp (np w lodowce)
Bzdury straszne pisze. Każde ogniwo w niskiej temperaturze dostaje sporego samorozładowania w porównaniu z normlaną temperaturą.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] a kuku
Napisano Ponad rok temu
--|1|---|2|----|3|---|4|--
1650 1560 1680 1900
3129 1605 1527 3220
1673 3090 3190 3140
3000 3060 3080 2900
3150 3270 3430 3280
Jak widać po 5 ładowaniu każde z ogniw ma ponad 3Ah - całkiem niezły wynik uwzględniając opisaną pojemność nominalną jako 2.7Ah. Wyniki nie są fałszywe (choć lekko nieprawdopodobne) - sprawdzałem faktyczny prąd ładowania wynosił 700mA (-/+ 5mA), rozładowania 350 (-/+5mA), uwzględniając czasy ładowań i rozładowań wszystko się zgadza. Kilka razy zadziałało zabezpieczenie termiczne w ładowarce, czyli accu nagrzało się ponad 53 stopnie, ale to normalne przy większych prądach ładowania. Ze swojej strony nie polecam ładować prądem większym niż 700-1000 mA - szkoda akumulatorków, którym większe temperatury szkodzą... Pewnie z czasem też pojemności pospadają lekko :-(
Napisano Ponad rok temu
Mam też ok 10 ładowarek różnych z których 2-4 używam na co dzień.
Technicznie to niewielkie mam pojęcie o elektronice itp.
A w używaniu sprawdziły się najlepiej (latarki, aparat cyfrowy, piloty, klawiatura, gryzoń radiowy):
Sanyo, Energizer
GP są moim zdaniem nieco przereklamowane chociaż 3 miejsce im się należy
Tak jak kilka postów wcześniej ktoś zauważył - można już kupić pozbawione w większości efektu rozładowywania samoistnego nawet leżakujących ogniw: Sanyo ENELOOP.
Ciut mniejsza pojemność ale u mnie jak mam kilka kompletów do różnych urządzeń pamiętanie o podładowaniu bywa problematyczne.
Szczególnie zimą Ni-MH szybciej padają nawet od noszenia w kieszeni.
A więc Eneloop są już na liście zakupów
Przed wyjazdem zawsze podładowuję albo biorę leżące max tydzień ...
W testach chyba Komputer Świata akumulatory AA, Ni-MH Energizer i Sanyo były w ścisłej czołówce a chyba nawet na 1 i 2 miejscu pod względem możliwości itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Linka 7mm - 15m - 420kg
- Ponad rok temu
-
Plecak Camelbak transformer czy hawag
- Ponad rok temu
-
Plecak typu bundeswehra
- Ponad rok temu