A w ile sekund wykonuje to mistrz swiata? :wink:1kyu - 60 sek. 1 Dan - 45 sek.
Etienn Leman Sensei w Warszawie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O1kyu - 60 sek. 1 Dan - 45 sek.
A w ile sekund wykonuje to mistrz swiata? :wink:1kyu - 60 sek. 1 Dan - 45 sek.
Jeszcze jedno: kto trzyma stoper?
Napisano Ponad rok temu
To zależy czy ćwiczy na krawędzi czy jest zwykłym badziewiarzem.A w ile sekund wykonuje to mistrz swiata? :wink:1kyu - 60 sek. 1 Dan - 45 sek.
Napisano Ponad rok temu
Cóż, nie wiem, taka forma wykonywana jest podczas egzaminów tylko na podane przezemnie stopnie. W naszym aikido nie ma zawodów Szczepan, więc pudło - jak dla mnie zart nietrafionyA w ile sekund wykonuje to mistrz swiata? :wink:
Zaleznie od systuacji. Czasem egzaminator, czasem osoba asystująca.Jeszcze jedno: kto trzyma stoper?
Napisano Ponad rok temu
a jaki jest tego sens??
Napisano Ponad rok temu
co to ma na celu??
a jaki jest tego sens??
Wiesz jakbym miał wystarczające wiedzę i doświadczenie by przeprowadzać egzaminy na tak wysokie stopnie to mógłbym ci odpowiedzieć na to pytanie
A tak moge sobie gdybyć. A zmojego gdybania wychodzi, ze podczas tych egzaminów, nie ma czasu na jakies poprawki czy błędy. Masz znac materiał perfekcyjnie i wykonywać techniki płynnie. Wychodzisz i robisz, zero zastanawiania się czy przy nikyo mam ułożyć ręke tak czy tak. Inna dosyc wazana sparawa ze ta seria technik nadaje pewien rytm egzaminu, który utrzymywany jest do końca egzaminu. Zdający nie ma chwili wytchnienia, więc jak nie potrafi gospopdarowac energią, nie kontroluje oddechu podczas technik, to zasapie się jak niegdyś DżejDabliu w programie Materny. Zwróćcie uwage ze na tak wysokie stopnie nie można się już wykazać znajomoscią technik. Bo ikkyo,nikyo,snakyo,yonkyo, na tym etapie każdy ma w małym paluszku. Więc myślę że choczi tutaj o pokazanie ze potrafi się je wykonać płynnnie, bez zbędnych ruchów, a skrócenie czasu ma na celu wyrobić w naszej technicę potrzebę minimalizacji ruchów. Która jakby nieptarzec jest jedną z charakterystycznych cech przekazu HK.
Więcej nie jestem w stanie wam powiedzieć, bo te obydwa egzaminy są jeszcze przedemną :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Tia... No to sie człek ciągle nowych rzeczy dowiaduje...
Napisano Ponad rok temu
chyba bede musial kiedys zobaczyc jak to wyglada...
dla mnie "idealna" technika Aikido niewiele ma wspolnego z szybkoscia, tzn. szybkosc nie jest wyznacznikiem poprawnosci techniki...
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie też, dlatego na niższe stopnie czas nie odgrywa roli :wink: - tam należy się wykazać poprawnością wykonywanych technik - egzamin na kazdy stopień ma pokazać inne elementy - od najprostszych (6 kyu - kierunki omote i ura) aż po rzeczy bardziej skomplikowane.dla mnie "idealna" technika Aikido niewiele ma wspolnego z szybkoscia, tzn. szybkosc nie jest wyznacznikiem poprawnosci techniki...
Zdając na 1 dana w zasadzie etap poprawnego wykonywania technik powinien być już dawno za zdającym - no, bo jak zdało się na np. 2 kyu? :wink:
Pancer (lubiący igrzyska - egzaminy :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w maju staz w Opolu... :roll: :roll: :roll: a fundusze skads wziac trzeba :?
ale dziekuje za zaproszenie i mam ogromna nadzieje, ze kiedys uda mi sie obejrzec na zywo taki egzamin i oczywiscie pocwiczyc na stazu
Napisano Ponad rok temu
Zdający nie ma chwili wytchnienia, więc jak nie potrafi gospopdarowac energią, nie kontroluje oddechu podczas technik, to zasapie się jak niegdyś DżejDabliu w programie Materny.
Chyba że posiadł tajemniczą moc zwaną " cak, cak " :):)
Zwróćcie uwage ze na tak wysokie stopnie nie można się już wykazać znajomoscią technik. Bo ikkyo,nikyo,snakyo,yonkyo, na tym etapie każdy ma w małym paluszku. Więc myślę że choczi tutaj o pokazanie ze potrafi się je wykonać płynnnie, bez zbędnych ruchów, a skrócenie czasu ma na celu wyrobić w naszej technicę potrzebę minimalizacji ruchów. Która jakby nieptarzec jest jedną z charakterystycznych cech przekazu HK.
Ja się z Panem zgadzam i wszystko jest okej ale jak dostaniesz leniwego Romana jako uke to dupa z tego bo się nie wyrobisz w czasie:) (zbierzność imion czystko przypadkowe i proszę się nie doszukiwać złośliwości)
Napisano Ponad rok temu
Dlatego na egzaminie na 1 dan uke w suwari waza są zazwyczaj osoby z 1 danem które jeszcze niedawno same musiały to robić więc nie wyszły z wprawy Wtedy nie ma możliwości żeby uke zawiódł. Tak sądzę....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W niektórych szkołach jest normalnym to, że uke musi mieć stopień wyższy niż osoba zdająca :wink:
Taaak.... To się wydaje nawet logiczne :twisted: :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Oj mieli się z nim chłopaki
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Opis z grubsza pasuje, palpitacji serca dostają jego UKE podaczas staży które prowadzi
Napisano Ponad rok temu
O Patric Matoian sensei już kiedyś pytałem, to był ktoś inny, młodszy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido shihani a japońskie gestapo, yakuza i inne kwiatki
- Ponad rok temu
-
H.Kobayashi trenerem Yakuzy ?
- Ponad rok temu
-
staż w Koninie
- Ponad rok temu