Naturalne sposoby walki u homo sapiens :-)
Napisano Ponad rok temu
Jaki sposób walki jest sposobem najbardziej naturalnym i odruchowym dla ludzi?
(Np.: Krokodyl gryzie i wali ogonem. Lampart gryzie i drapie (niezły jest także z pleców ). Rak szczypie. Itp. :wink:
A człowiek?
Czy naturalna jest dla niego walka na uderzenia w stójce?
Czy walka w parterze na chwyty?
Czy w parterze na uderzenia?
Czy szarpanie się w stójce?
Czy może wreszcie, po prostu, nawalanie drugiego tym co pod ręką (pała, kamień, taboret, nóż, szczoteczka do zębów)?
Ewolucyjnie rzecz biorąc, jak sądzicie? Który rodzaj walki jest dla nas najnaturalniejszy i najbardziej odruchowy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O
Napisano Ponad rok temu
Przy niej zaczalem sie zastanawiac "jaka walka?" i doszedlem do wniosku, ze - najogolniej - walka. Wtedy i dzikie zwierze wchodzilo w gre i walka jeden na kilku i wojna... I juz nie moglem kliknac innej opcji niz ostatnia.
Bo do przedostatniej wlacznie to moze chodzic o pojedynek, o walke dla sprawdzenia kto silniejszy, takie tam...
Napisano Ponad rok temu
Bledny wniosek.to idzcie do jakiejkolwiek szkoly i popatrzcie jak walcza dzieci na przerwie albo wyjrzyjcie przez okno na podworkoi macie odpowiedz szarpanina ,ziemia i proba duszenia.to jest naturalny sposob a stojka chyba zarty to jest wyuczone zachowanie podpatrzone
Dzieci bija sie "lagodnie". Dla sprawdzenia, dla ustalenia kto bedzie dominowal w grupie, dla sportu (to troche tak jak mlode zwierzeta tego samego gatunku troche ze soba "sparuja" nie robiac sobie krzywdy). To takie edukacyjne (w sensie MA...) zabawy.
We wczesnej podstawowce jeden kolega "bil" sie ze mna, sprowadzil mnie do parteru i "wykonczyl" przytrzymujac mnie na lopatkach. Odszedl w przekonaniu wygranej (tzn. zaczal sie oddalac ale o tym dalej). Zdenerwowalo mnie to nieco i wtedy tak na prawde zaczalem walke, mozna powiedziec "obudzilem sie". Tyle ze obudzilem sie z reka nie w przyslowiowym nocniku a na rekojesci rakietki do tenisa stolowego. Natychmiast wstalem i rzucilem sie obijac paletka jego plecy - rzecz jasna krawedzia. Wygralem. Wzorowy atak od tylu - a karate mialem zaczac cwiczyc wiele lat pozniej. Nigdzie tego wczesniej nie podpatrzylem, dopiero urazone ego (niby ze mnie wykonczyl - wygral) spowodowalo ze w ulamku sekundy zrobilem wlasciwy uzytek z posiadanego w reku obiektu.
Kurcze... znow mi wychodzi ostatnia opcja. Jednak ten Sanjuro sie zna na ankietach
Napisano Ponad rok temu
W ostatniej także może o to właśnie chodzić...Ostatnio opcja IMO troche po chuju i psuje ankiete.
Przy niej zaczalem sie zastanawiac "jaka walka?" i doszedlem do wniosku, ze - najogolniej - walka. Wtedy i dzikie zwierze wchodzilo w gre i walka jeden na kilku i wojna... I juz nie moglem kliknac innej opcji niz ostatnia.
Bo do przedostatniej wlacznie to moze chodzic o pojedynek, o walke dla sprawdzenia kto silniejszy, takie tam...
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję.... Jednak ten Sanjuro sie zna na ankietach
Ty znasz się na rakietkach.
(Dobrze, że go po głowie nie biłeś. :twisted: )
Napisano Ponad rok temu
Niestety w tym tkwi sek, ze z natury jestesmy wlasnie dobrzy. Trzeba dazyc do zgubiebia wszystkich hamulcow w walce... No ale to temat o walce naturalnej wiec koniec z tym.(Dobrze, że go po głowie nie biłeś. :twisted: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chwyty w stójce, bezwzględnie - ręce nie są stworzone do uderzania(pięści są jednak dość delikatne), a chwytanie jest odruchowe, obalanie, a potem kopanie leżąego albo duszenie
Napisano Ponad rok temu
Człowiek nie jest wyposażony w ostre kły, pazury jak zwierze! Nie ma siły niedzwiedzia i zwinności pantery! za to ma mózg!
Więc broń - bo daje zajebistą przewage!
Napisano Ponad rok temu
dzieci raczej sie chwytaja i predzej czy pozniej sie przewracaja tam tez raczej sie dusza przytrzymuja itd (takei bojki szkolne czy w piaskownicy)
pozniej dorstaja i wieksza role zaczynaja grac poprostu piesci b odaja wieksza przewage przynajmniej w tych okoliczosciach jakas zwykla bojka w szkole czy na podworku
oprocz tego ze z wiekiem uzywa sie czesciej piesci i ewentulanie jakiegos prostego kopa czesto nieudolnego to dochodzi jeszcze kwestia dlaczego i z kim sie bijemy bo ktos starszy i chyba nie tylko chociaz tego nie wiem w przypadku samoobrony czyli zagrozenia zycia zdrowia badz jakiegos majatku chwyta za sprzet bo uwaza ze szybciej i sprawniej zalatwi sprawe
sorka za takie bez ladu i skladu przemyslenia ale mam dys cos tam
Napisano Ponad rok temu
tak tylko ze piesci to juz podpatrzone w tv ewentualnie na podworku ,popatrz jak sie bija zule albo nawet goscie nie mjacy pojecia lapia sie przewracaja potem piesci ale to juz wiedza a nie odruch piescie to nie jest naturalny odruch tylko wyuczony moimzdaniem przynajmniejpo pierwsze trzeba uwzglednic w jakim wieku sa prowadzacy walke i w jakich okolicznosicach z kim i jake sa przyczyny tej walki
dzieci raczej sie chwytaja i predzej czy pozniej sie przewracaja tam tez raczej sie dusza przytrzymuja itd (takei bojki szkolne czy w piaskownicy)
pozniej dorstaja i wieksza role zaczynaja grac poprostu piesci b odaja wieksza przewage przynajmniej w tych okoliczosciach jakas zwykla bojka w szkole czy na podworku
oprocz tego ze z wiekiem uzywa sie czesciej piesci i ewentulanie jakiegos prostego kopa czesto nieudolnego to dochodzi jeszcze kwestia dlaczego i z kim sie bijemy bo ktos starszy i chyba nie tylko chociaz tego nie wiem w przypadku samoobrony czyli zagrozenia zycia zdrowia badz jakiegos majatku chwyta za sprzet bo uwaza ze szybciej i sprawniej zalatwi sprawe
sorka za takie bez ladu i skladu przemyslenia ale mam dys cos tam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...a to, że dzieci podpatrują pięści... a od kogo podpatrzyli te pięści Ci, od których te dzieci podpatrują :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Łączenie treningów
- Ponad rok temu
-
Pytanie co do treningu
- Ponad rok temu
-
CHUCK NORRIS ( ciekawostki)
- Ponad rok temu