Wrażenia ze ZLOTU Kung-fu/Wushu
Napisano Ponad rok temu
Wrażenia:
Było super!!!
Odświeżenie kontaktów, spotkanie ze starymi znajomymi, no i Chuojiao, które od dawna chciałem zobaczyc, ale jakoś nie było okazji. Ukłon dla Marka K - jestem pełen podziwu, i kolejny raz dostrzegam wiele podobieństw do RyuKyu Kempo.
Pozdrawiam Wszystkich
i do kolejnego spotkania
Napisano Ponad rok temu
Zlot rozpoczeli przedstawiciele chuojiao fanzi quan - ich prezentacja zrobila na mnie bardzo duze wrazenie, zwlaszcza ze do tej pory zdawalo mi sie, ze aby uprawiac ten styl i wykonywac te wszystkie kopniecia trzeba dysponowac dodatkowymi stawami , a teraz przynajmniej pojalem zasade wykonywania slynnego yuanyang tui (co nie znaczy, oczywiscie, ze udalo mi sie je poprawnie wykonac, ale winic za to nalezy wylacznie moj brak wprawy :twisted: ). Moja uwage zwrocily tez bardzo dynamiczne formy. (Na zdjeciach GeAnde wykonujacy forme wlasnie).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jako drudzy wystapili przedstawiciele tanglang men pod wodza Marka Piechotki (Wu Xia). Prezentacja rowniez podobala mi sie bardzo - zaczelismy od kilku jibengongow (niektorych podobnych zreszta do tych z chuojiao i nawet chyba specjalnie tak dobranych), po czym w parach wykonalismy nieco cwiczen na sprawdzanie odpowiedniego ukorzenienia postawy oraz bodaj dwa z zakresu "Osmiu Przyklejen" - cwiczen majacych przygotowywac cialo do wolnej walki. Marek zaprezentowal tez troche aplikacji tanglang men w samoobronie, co mozna zobaczyc na zdjeciach. Bardzo mi sie podobalo i zapewne podczas jakiegos pobytu w Polsce zajrze na trening tanglang, zwlaszcza ze daleko nie mam.
Pierwsza, przedobiadowa czesc zlotu zakonczyla prezentacja sportowego wushu, w ktorej Jedrek skupil sie na zwiazkach tego nurtu z tradycja oraz na wyjasnieniu specyfiki metod treningowych i podejscia do technik w sportowym wushu (ciekawe bylo na przyklad porownanie spektakularnego "tornado kicka" z w wersji sportowej z jego wersja z chuojiao fanzi). Nie zabraklo, oczywiscie, wspolnie wykonywanych cwiczen - w tym przypadku bylo to kilka podstawowych jibengongow i krotkich ukladow. Na zdjeciach Jedrek z szabla.
Obiad byl we wlasnym zakresie, ja udalem sie do chinskiej knajpy w towarzystwie modliszkowcow i GrzegorzaG.
Jako pierwsi po obiedzie zaprezentowali sie przedstawiciele viet vo dao z Ryszardem Jozwiakiem. Poza krotkim rysem historycznym i prezentacja multimedialna skupili sie oni na demonstracji nozyc (don chan) na niski poziom oraz aplikacji ruchow z form (quyen). Elementy te byly cwiczone wspolnie w parach.
Po viet vo dao przyszla kolej na weng chun. Prezentacja ta skladala sie niemal wylacznie z treningu w parach umiejetnie dobranych cwiczen pozwalajacych zrozumiec i poczuc na wlasnej skorze podstawowe zasady systemu (zwlaszcza ze Klaudiusz Wrona tlumaczyl w sposob bardzo przystepny). W tym miejscu musze przyznac sie do reporterskiej porazki - z kilku zdjec, ktore zrobilem do zaprezentowania nadaje sie tylko jedno, a i ono nie jest dobrej jakosci. Ogolnie na swoje usprawiedliwienie mam chyba tylko to, ze po raz pierwszy probowalem robic zdjecia na tego typu imprezie.
Zlot zakonczyla prezentacja yiquan. Biorac pod uwage ograniczenia czasowe, specyfike systemu i fakt, ze jego cwiczenie nawet na poziomie podstawowym wymaga przyswojenia sporej ilosci teorii, Andrzej (dacheng) nie przewidzial zbyt duzej ilosci wspolnych cwiczen (w sumie byla chyba tylko jedna wizualizacja w zhengbao zhuang) lecz skupil sie raczej na wyjasnianiu kwestii zastosowania yiquan w wolnej walce, a jego wystapienie ilustrowane bylo przykladami w wykonaniu zaawansowanych uczniow. Ponizsze fotki polecam zwlaszcza uwadze osob (sa takie? :wink: ), ktorym nadal sie wydaje ze style wewnetrzne to tajemniczosc, mistycyzm i spokoj wcielony. :twisted:
Po zlocie udalismy sie do pubu na piwo, bylo bardzo sympatycznie, fotek brak, gdyz tam skupilem sie na konwersacji i konsumpcji, poza tym baterie w aparacie juz ledwo zipaly.
Ogolnie impreze trzeba uznac za bardzo udana (sadze ze nie tylko ja jestem zadowolony) i trzeba pomyslec o organizacji podobnej w przyszlosci.
Za ewentualne bledy merytoryczne w relacji redakcja przeprasza i kladzie je na karb "potreningowej" czesci zlotu
Napisano Ponad rok temu
Wszystkim uczestnikom zlotu za bardzo dobrą atmosferę , wspóle ćwiczenie oraz biesiadowanie
Myslę ( z mojego punktu widzenia), że impreza była bardzo ciekawa (niezwykła różnorodność metod treningowych) i udana. Mam nadzieję, że uda nam się kiedyś powtórzyć zlot a do prezentacji włączą się inni instuktorzy
p.s
Mateusz dzięki za foto relację
Napisano Ponad rok temu
Atmosfera byla fajna. Co do demonstracji, to wiedzialem czego sie spodziewac po modliszce, yiquanie, czy vvd (i nie zawiodlem sie - bylo b. dobrze ), natomiast nie bylem pewien jak to wyjdzie ze sportowym wushu i weng chun - oba wypadly przekonujaco, zarowno Jedrek, jak i Klaudiusz wiedzieli o czym mowia, a takich zawsze chetnie slucham. Mam wrazenie, ze czegos sie nawet nauczylem. :-)
Wuxia, dobrze sie stalo, ze zmobilizowales nas do tego spotkania. Dzieki temu paru ludzi moglo sie poznac. Trzymaj sie.
Pozdrowienia dla wszystkich, co byli.
Mateusz, fotki sa kul
P.S.
Mam tylko jedno zastrzezenie. Cardio nie zrobil formy, a czekalem na to (i jakie mial gacie do tego) ;-)
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję, że następnym razem zachęcimy innych instruktorów aby zaprezentowali swoje style, bo jak widać było na zlocie olbrzymie jest bogactwo chińskiego gong fu
p.s
Cardio nie wystąpił z mojej winy i lenistwa bo ustaliliśmy że po nim ja mam robić formę dwuręcznego miecza.... a gatki faktycznie miał profesjonalne :wink:
Mam nadzieję że niedługo zrealizujemy nasze kulinarne marzenia na stadionie :wink:
serdecznie pozdrawiam.
marek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeszcze raz serdecznie pozdrawiam
RJ i ekipa VVD
:paker:
Napisano Ponad rok temu
zlot moim zdaniem swietny! i koniecznie powinno byc coraz wiecej takich zlotow:)
z mojego punktu widzenia mozna powiedizec ze nauczylem sie w miare duzo i znacznie wiecej rzeczy zrozumialem ktore robi sie w sporcie i dlacego tak a nie inaczej:)
pozdrawiam i licze na kolejne spotkania (najlepiej pod koniec lipca bo wtedy bede w polsce)
jedrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
jedrek
Napisano Ponad rok temu
no to ja moge sie odrazu na pekin zglosic bo bede niedaleko:)
pozdrawiam
jedrek
ja tez
Napisano Ponad rok temu
Zaczynamy od chuojiao fanzi
Napisano Ponad rok temu
Kliknięcie na linku otwiera stronę video google, gdzie można klipy oglądać bezpośrednio, lub skorzystać z przycisku download.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wasza ulubiona broń