miecz pytanie
Napisano Ponad rok temu
slyszalem opinie ze moze to byc japonski miecz z II wojny swiatowej, ale ja sie na tym nie znam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za coś takiego nie dałbym na pewno 1600 zł. za tą cenę można mieć porządne iaito.
Napisano Ponad rok temu
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Za coś takiego nie dałbym na pewno 1600 zł. za tą cenę można mieć porządne iaito.
ja dalem 700zl, i wole to niz iaito, ktore nie ma dla mnie zadnej wartosci historycznej, ani kolekcjonerskiej, do cwiczen tego miecza nie kupilem.
Napisano Ponad rok temu
ja dalem 700zl, i wole to niz iaito
Nie miałem zamiaru nikogo oceniać poza osobą która wystawiła taką cenę (1600). Dobrze że szukasz po antykwariatach bo tam jednak czasem da się coś znaleźć wartościowego.
Ogólnie miecze gunto można spokojnie przerabiać, zmieniać oprawę bo tak jak powiedziałem, czasem się zdarzy wartościowe ostrze.... ale one też wtedy więcej kosztują..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na moje oko jest to jakas podrobka gunto albo najgorzej wykonane gunto jakie widzialem.
a po czym to rozpoznajesz??? sam jestem ciekaw co dokladnie mam, wedlug pewnego znanego kolekcjonera nihonto, jest to miecz z 2 wojny, widzialem juz kilka identycznych na roznych aukcjach...dziwne by bylo jakby same podroby byly...ale kto wie....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedzcie mi co to jest ?!
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Koles pisze ze to oryginał itp... w sumie wszystko ładnie pieknie jednak czemu ten Hamon (nie wiem czy w takich szablach tak sie to nazywa) wyglada jak ten w mieczach za 200 zł ?
Moim zdaniem jest to po prostu replika nic wiecej - ale ze sie slabo znam - prosze Was o odpowiedz - czy to mozliwe aby taka szabla miała taki równiutki hamon? Czy po prostu za jej (cszabli) czasów robili taki własnie wzór (oczywiscie ze maszynowo)...
Ludzie za to 1.500 daja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co sie oriantuje to na mieczach japonskich z 2 wojny hamonu nie bylo, ze wzgledu na to iz miecze te byly robione maszynowo.
Nie wszystkie. Wyżsi rangą oficerowie dostawali miecze kute przez współczesnych im kowali. W regulaminowe oprawy wkładano też głownie starsze i często znacznie cenniejsze.
Co do szabli to hamon budzi zastrzeżenia. Pozatym gdyby to była moja aukcja to niewystawialbym bezcennej szabli, której nie ma nawet w najznamienitszych kolekcjach bez ceny minimalnej lub wysokiej ceny wywoławcze.
Napisano Ponad rok temu
Ale moje doświadczenie poprate jest bardziej dużą ilością zdjęć niż mieczy widzianych na własne oczy (nie licząć kilkunastu egzemplarzy wypatrzonych w muzeach)
Co nie zmienia faktu że nawet jeśli to replika to rękojeść jest niczego sobie. Mi się nawet podoba jak na szable.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest to chyba bardzo poznowojenne gunto, wykonane jednak fatalnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Polskie kuźnie