http://budo.net.pl/v...aotome&start=60
Bardzo spodobały mi się jego interpertacje technik, które wyglądały na tej demonstracji podobnie jak ćwiczone u mnie w dojo (Nishio Aikido) techniki zastosowania (techniki oparte głównie lub tylko na atemi). Zaciekawiony, ściągnąłem sobie film "The principles of aikido" z Saotome Sensei. W zasadzie techniki na tym filmie były typowo "aikikaiowe", okrągłe i na pełnym luzie, ale mimo to dość porządne, często wykonywane na atakach kombinowanych (katate dori + jodan tsuki), czyli podobnie jak u nas. Trochę dużo sensei mówił o filozofii aikido jako "peaceful martial art" (pomijając fakt, że angielski senseia jest dość niewyraźny ).
Zainteresowało mnie stwierdzenie Szczepana, że Saotome traktuje każdą technikę jako atemi, którego decydujemy się nie wykonywać:
Pierwsza, każda technika aikido którą wykonujesz jest uderzeniem którego decydujesz się nie wykonywać. To właśnie możliwość tego atemi kreuje w uke potrzebe/koniecznosc reakcji w ten sposób że technika jest możliwa do wykonania. Jest to podsumowane przez jego (Saotome sensei) stwierdzenie że "Jeśli wiesz że twój partner nie uderzy cię, wszystkie techniki można zatrzymać/zablokować".
Podejście to do złudzenia przypomina mi podejście Nishio Sensei, podobnie jak nacisk na ćwiczenia z bronią u obu mistrzów. Stąd moje zainteresowanie Saotome Sensei.
Polecam szczególnie inny film, "Oyo henka waza", gdzie Saotome omawia henka waza (wariacje podstawowych technik) i oyo waza (techniki zastosowania) jako narzędzie na osiągnięcie Takemusu Aiki, na poradzenie sobie z atakiem, gdy uke zaoporuje lub pierwsza technika nie wyjdzie, także metody sprowokowania ataku uke etc. Myślę, że jest to ciekawa prezentacja, która może ukazać wielu aikidokom istotę dostosowania się do zmieniającej się sytuacji, zamiast robienia na siłę z góry ustalonej techniki nawet, gdy w danym momencie nie ma ona sensu.
Ktoś posiada może więcej informacji na temat Saotome Sensei? Jakieś anegdoty z dojo? Czy sensei ćwiczył coś poza aikido (z tego co wiem, zaczynał trening u Ueshiby jak miał 18 lat) czy całą swą wiedzę wyniósł z Hombu Dojo?
Jestem w trakcie ściągania "The sword of aikido" i "The staff of aikido". Zobaczę, czy będą równie dobre jak dwa poprzednie filmy. Wszystkie 4 filmy są do ściągnięcia na EMule.