polskie ( rodzime ) SW ?
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
mozecie mi powiedziec czym ono sie rozni od zwyklego karate 'nie tsunami'
PS nie zapominajcie o linkach o glimie dla mnie
pyzdra
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]yojimbo, masz moze jakies linki o tej glimie chetnie bym sobie zobaczyl jakies tajemne chwyty odyna
pozdr.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Proszę bardzo.
Wesołych Świąt!
(Jeśli coś by było nie halo z regulaminem, to proszę moda po prostu o skasowanie tego posta.)
Napisano Ponad rok temu
wszyscy o tym karate tsunami
mozecie mi powiedziec czym ono sie rozni od zwyklego karate 'nie tsunami'
PS nie zapominajcie o linkach o glimie dla mnie
pyzdra
nie ma "zwyklego" karate, jest dziesiatki roznych styli, kontaktowych i nowoczesnych, jak rowniez tradycyjnych i nieco "archaicznych" - uzupelnij swoja wiedze - a karate tsunami... to jest po prostu cos smiertelnie niebezpiecznego:) lepiej unikaj w ogole tej nazwy:D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dalej, kwestia słowiańsko - normańska. Wbrew pozorom to Słowianie byli tu stroną aktywną, takze w tej dziedzinie. Wiecie, że słynny szeroki topór, nieodmiennie kojarzony z brodatym wikingiem to broń przejęta od Słowian? Typowo normański był młot (symbol Thora chociażby). Zaś jeszcze za czasóe Juliusza Cezara Germanie uzywali małych toporków na długich toporzyskach, słuzyły one jednak do rzucania z bliskiej odległości a nie do rąbania.
Podobnie w dziedzinie szkutnictwa, rolnictwa, rekodzieła itp. Dla ubogich, stosunkowo prymitywnych ludów skandynawskich sąsiedztwo bogatych, rozwinietych gospodarczo ziem słowiańskich, dodatkowo odwiedzanych przez kupców niemal wszelkich nacji i kultur, była pokusą ale też źródłem wzorów do naśladowania. Nie było też niemal roku bez najazdów, krwawo i skutecznie odpieranych. Słowianie nie byli spokojnymi oraczami, byli jednymi z najbardziej bitnych i ekspansywnych ludów wczesnego średniowiecza. Sami najeżdżali bogate miasta skandynawskie. Siły były więc równe, przeciwnicy się szanowali. Tak było az z grubsza do XI wieku. A jeszcz za zcasów Bolesława Krzywoustego Słowian pomorskich stac było na najeżdżanie duńskich i norweskich miast.
Tak się rozpisałem off topic. :-)
Ciekawostka, o sile oddziaływania Słowian na Normanów swiadczy fakt, ze pozostałosci najstarszej dotychczas odkrytej zagrody na Islandii noszą cechy domostwa typowo słowiańskiego (infotmacja ta pochodzi bodajże z Focusa lub National Geographic).
Napisano Ponad rok temu
Sława!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O czym Ty mówisz? 8Okula w płot, Yojimbo (chyba to już reguła w polemice ze mną ;-) )bo generalnie dotyczyło to Słowian tzw pólnocnych, najwczesniej rozwiniętych gospodarczo i militarnie, siedzących nie za nieprzebytymi puszczami tylko o krok od skandynawów.
Jaka 'polemika z Tobą'?
Gdzie ja z Tobą polemizowałem? 8O 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
2) albo nieporozumienie - pomyliłem cię z gosciem o podobnym nicku, z którym dosc często się trącałem
Napisano Ponad rok temu
1) albo na innym forum, nie kojarzysz?
2) albo nieporozumienie - pomyliłem cię z gosciem o podobnym nicku, z którym dosc często się trącałem
hahahahahha
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pranie kimon kolorowych
- Ponad rok temu
-
Który sztukę walki/ obrony polecacie??
- Ponad rok temu
-
HSING-I
- Ponad rok temu
-
Hmmm...
- Ponad rok temu
-
Definicja sztuki walki
- Ponad rok temu
-
Jerzy Miłkowski
- Ponad rok temu
-
Jest na to jakaś rada ??
- Ponad rok temu
-
worek treningowy jak powiesic ???
- Ponad rok temu
-
... sekty/wsch_szt_walki
- Ponad rok temu
-
Trenowanie kilku sztuk/sportów walki, a zmęczenie.
- Ponad rok temu