tradycyjne a shotokan
Napisano Ponad rok temu
Poza tym miałem okazję porównać seminaria prowadzone przez różnych grejt masterów wywodzących się z Shotokan i muszę powiedzieć (aczkolwiek jest to tylko moje zdanie), że seminaria z sensei Nishijamą powinny być dozwolone od 3-4 dana w górę, bo po prostu niższe stopnie nie są w stanie zrozumieć jego nauk.
I tyle.
A że co poniektórzy chwytają sie każdego sposoby by przekonać innych, że ich jest najlepsze, najoryginalniejsze albo najskuteczniesze to też fakt.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Z techniki różnic jest niewiele np. zenkutsu - dachi w shotokanie koniecznie noga tylnia ma być prosta a w tradycyjnym koniecznie ugięta
Ważne jest też jaki instruktor jeden z instruktorów karate tradycyjnego uczy heian oi-kumi
na szczęscie mówi że to kata z fudokanu
po za tym w karate tradycyjnym jest jeszcze Ki-Tei
Napisano Ponad rok temu
Szanowni forumowicze, tak czy siak trenujemy technicznie to samo karate i dywagacje na temat nazwy stylu sa mało istotne. Może róznia nas przepisy sportowe, metodyka treningów, jakies elementy filozofii ale to wszystko. Na seminariach na hasło wykonania np. heian godan zareagujemy tak samo. Więc po co to bicie piany.
Napisano Ponad rok temu
Z techniki różnic jest niewiele np. zenkutsu - dachi w shotokanie koniecznie noga tylnia ma być prosta a w tradycyjnym koniecznie ugięta
pierwsze slysze 8O
Napisano Ponad rok temu
pierwsze slysze 8O
ja tez, zenkutsu dachi z noga ugieta to chyba hanmi zenkutsu dachi...czy jakos tak
Napisano Ponad rok temu
Nie zgadzam sie, roznice sa znaczne.Dobra odpuszczam ten temat? Bo ja nie dostrzegam różnic technicznych. Oi-tsuki to Oi-tsuki. Mae-geri to mae-geri, chyba, że ktos chce precyzyjnie uscislać ushiro-ashi-geri/mea-ashi-geri.
Szanowni forumowicze, tak czy siak trenujemy technicznie to samo karate i dywagacje na temat nazwy stylu sa mało istotne. Może róznia nas przepisy sportowe, metodyka treningów, jakies elementy filozofii ale to wszystko. Na seminariach na hasło wykonania np. heian godan zareagujemy tak samo. Więc po co to bicie piany.
W technice i kata - drobne (ale niezerowe).
W zawodach sportowych nie kazdy bierze udzial...
Ale w metodyce duze roznice.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzamin za tydzień pomóżcie.
- Ponad rok temu
-
Kyokushin highlight Ryu Narushima
- Ponad rok temu
-
Pierwsze zawody
- Ponad rok temu
-
Obrona przed parterem/zwarcie
- Ponad rok temu
-
Zasady walki sportowej w Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Cos dla Karate_koks i Dan'a :)
- Ponad rok temu
-
Kung Fu A Karate
- Ponad rok temu
-
Ktos szukał kiedys kata Oyama karate
- Ponad rok temu
-
troche TENSHO??:P
- Ponad rok temu
-
Połączenie (pytanie do trenujących shotokan)
- Ponad rok temu