Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zajebiscie psika...szkoda ze u nas nie ma tych Sabre red cone dps
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Weź wreszcie swojego NATO i idź stąd..
Ps. Poza tym za Twoje pieniądze kupują tego FOXa?
Napisano Ponad rok temu
nie wiem czy już było ...[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
no teraz dobrze link wklejony :-P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z opisów wynika, że jesteś o 3 lata młodszy od rafalq....więc Ty kim jesteśa ty zamknij malolacie ryj
Co do filmiku to wydaje mi się, że ta cała chmura, która leciała od ucha do ucha ... a nawet dalej (brawo dla psikającego) poszła za nisko w okolicach ust... może nosa i do oczu dotarły tylko opary, dopiero później po przemyciu twarzy dostał się gaz razem z wodą do oczu.
Dobrze znam ten gaz (nie z YouTube) i nie tylko ten więc mam porównanie jak działa.
Pozdrawiam
*Nie zajmuje się sprzedażą gazów więc nie mam w tym interesu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeczytałem większość stron tego wątku i mam wiele uznania dla waszej wiedzy i doświadczenia.
Chciałbym dodać swoją opinie co do mocy/ostrości gazów.
Opierając się o analizę tego co napisaliście doszedłem do wniosku, że ostrość kapsaicyny zawartej w gazie (SHU np. 2 000 000) ma kluczowe znaczenie dla jego mocy.
Moim zdaniem gaz w pojemniku to nie roztwór, czyli rozpuszczona kapsaicyna w czymś tam. Roztwór czyli np. spirytus rozpuszczony w wodzie – 100 ml 100-procentowego spirytusu rozpuszczone w 100 ml wody daje 50-procentowy alkohol.
Dlatego nie można stosować takiego równia jak np.
dla FOX-a: 5 300 000 x 2% = 106 000
i sugerować się tymi wynikami.
Moim zdaniem gaz w pojemniku to emulsja, czyli elementy jednej substancji (kapsaicyny) znajdują się obok innych substancji (wypełniacze, olej, barwniki itp) ale się z nimi nie mieszają. W efekcie kapsaicyna w FOX-sie o ostrości 5 300 000 ma właśnie tą ostrość nic mniej nic więcej. W emulsji FOX-a jest cząsteczek kapsaicyny 2%, a więc niewiele ale nie liczy się ilość a ich ostrość.
Podsumowując gaz, który ma więcej ostrości (SHU) działa sprawniej i daje mocniejszy efekt.
Myślę, że FOX dlatego dał tylko 2% swojej kapsaicyny o ostrości 5 300 000 bo obawiał się o konsekfencje dla napastnika gdyby tego środka w ich gazie było więcej. Z pewnością byłoby to szkodliwe dla zdrowia i niebezpieczne. Gdyby FOX dał np. 10% kapsaicyny przy ostrości 5 300 000 to człowiek zostałby poddany o wiele większej dawce tej silnej substancji, co stanowiłoby istotne zagrożenie.
W efekcie FOX działa bardzo mocno, ale krótko.
Jak dotychczas mam niewiele doświadczeń z gazem, a od dostania po ryju chroniły mnie mocne i szybkie nogi oraz o ile to możliwe unikanie zagrożeń. Teraz jednak mam zamiar kupić gaz i będzie to raczej FOX. Ale żeby nie było PM i inne też są zacne
Mam tylko jedną rozterkę i tu proszę o poradę: chmura czy strumień.
Chmura wydaje się lepsza dla laika, który jak ja może mocno spanikować w momencie zagrożenia.
Strumień jest bardziej uniwersalny, ale trudno nim trafić, co opisywał któryś z kolegów powyżej.
Napisano Ponad rok temu
-Fox moim zdaniem stosuje dobrej jakości olejek tzn.dobrze oczyszczony z różnych niepotrzebnych "śmieci".
-Co do formy miotania gazu-ja osobiście preferuje strumień, ale co kto lubi
taki przykładowy filmik streamera: wyobraź sobie jaka ilość gazu dostała się do jego oczu 8O ,a to jest bardzo ważne, same opary niewiele zdziałają ... no ale trudniej wycelować strumieniem jak już pisałeś :?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Składam Wam serdeczne życzenia.
Niech Wam święta miłe będą,
Z dźwiękiem śpiewu i kolędą.
Z wigilią tuż po zmroku,
I w radosnym Nowym Roku.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej nosić dwa gazy chmurę i strumień.
Jeżeli chcesz kupić Fox'a to weź Cop-Top daje szerszy strumień niż zwykły strumień
Napisano Ponad rok temu
na pierwszym filmiku (z cop topem) ledwie trafia stojącego nieruchomo kolege (tylko część twarzy a drugi strzał to już w ramię), natomiast na tych ze zwykłym zwróćcie uwagę że cała twarz jest pięknie zalana gazem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ale lepiej weź coś sprawdzonego i polecanego tu na forum:
foxa lub police magnum
Napisano Ponad rok temu
te sabre red w stożku to całkiem ładnie psikają... szkoda ze nie ma ich u nas
Napisano Ponad rok temu
Witam. Może ktoś się orientuje, czym się różni gaz rsg 3 od rsg 2000. Ten drugi podobno tylko do kupienia przez służby mundurowe. I może ktoś się orientuje odnośnie składu rsg 2000? Na jakimś włoskim forum znalazłem ichniejsze przeliczenia i wyszło im, że zawiera 1,3% oc o ostrości 9,200,000 SHU. Kto używał tego gazu i jakie było działanie? Warty swojej ceny?
Pozdrawiam
RSG 2000 wygląda identycznie jak RSG 4 który był wcześniej dostępny w incorsa. Z tego co pamiętam to RSG 4 też była tylko dla mundurowych i można nim było pryskać dnem do góry.
IDC producent RSG przypadkiem nie stosuje PAVA (syntetyczna kapsakaina) zamiast oleju pieprzowego?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 9
0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu