Skocz do zawartości

Zdjęcie

testy KI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: testy KI

Aikiken w naszej szkole to straszna 'rzeźnia' jest (zwłąszcza dla psychiki), wiec drażnisz mnie swoimi ironicznym komentarzami.

A toś pojechał z tą "rzeźnią", jakoś nie zauważyłem :rofl:

A tak wogóle, to miała być dyskusja o KI, a nie wyzszości Świąt Bozego Narodzenia.... :D
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiekszosc ludzi ma do dyspozycji filmy Dziadka z roznych okresow jego tworczosci, mogly mi ktos wskazac JEDEN przyklad, na ktorym zgina lokcie jak to robia w stylu H.Kobayashi sensei zeby wykonac mordercze meguri?

No nie widziałem, też "iaidowskich" pozycji i ruchów jak u Senseia Kanaia :)
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla przykładu opróćz zwykłych technik irmi, mamy chociazby techniki nikyo-irimi.

O pojawiła się moja ulubiona technika "nikyo-irimi". Zabawne jest, to że jedyna osoba, przy której miałem oddczucie, że ta technika "działa", to sensei Tamura, wcale nie z "Aikido Kobayashi" :lol:

Senseia Congrada nie biorę pod uwagę, bo ze mnie też wychodzi "zajebisty" luz jak mam 50kg lżejszego uke :)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A toś pojechał z tą "rzeźnią", jakoś nie zauważyłem :rofl:

A to dziwne bo jesteś najwyższa stopniem aikikaiową osobą która sprawdzała mnie w tej materii (Przypomnę staż z E.Leman w Gdańsku). Sądząc po twojej minie, zdany pozytywnie :)
Przynajmniej jesli chodzi o czujność. Co do presji napewno ze względu na różnicę w doświadczeniiu (również w doświadczeniach związanych z zaglądaniem do lodówki ;) ) moj bokken nie działa na ciebie aż tak jak powinien, ale radzę sobie jakoś :)
A tak na marginesie (choć wolałbym darować sobię tą uwagę ;) ) to że tej presji nie zauważasz jest dosyć słynne, od pewnego 'sprawdzania' na jednym z niedawnych staży. Jednak nie wejde w ten temat bo nie byłem bezpośrednim świadkiem zdarzenia, więc nie mogę się wypowiadać w tej kwestii :)

Mnie osobiscie aiki-ken bardzo wykańcza psychicznie. Zwłaszcza gdy ćwiczę z moim pierwszym nauczycielem. kropka
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie maja porzadnej postawy.

Mają w miare wyprostowaną postawę (oczywiscie jak na początkujących 8)
Precyzja przychodzi z czasem.

Mozna to juz od nich wymagac po roku cwiczenia?

Tzn. dokładnie czego wymagasz od 6 kyu?

Czy dopiero za 20 lat ? :roll: :(

Ja wiem ze Ty od dwudziestu lat robisz podstawy. Powtarzasz to na każdym kroku.
Jestem pewien, w że shikko i mae-ukemi nikt z nas nie jest w stnie ci dorównać :lol:

Juz nie wspomne o takich podstawach jak irimi.....

Od osób na 6 kyu, tak m.in. wymaga się by rozróżniały techniki omote i ura. Bez irimi nie zabardzo dałoby się to pokazać.

Pozatym powatarzm, to film z pokazów nie egzaminów. Jako widownia były między innymi rodziny ćwiczących. Dlatego jestem przeciwnikiem filmowania, jakichkolwiek treningów. Bo dochodzi do sytuacji ze stara wyga z 3 Danem pastwi się nad 6 kyu. Wierz mi ze jestem w stanie tak samo objechać początkujących z twojego stylu. Zresztą wiele osób to uczyniło przy okazji publikacji waszego stażu w Toronto.
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Senseia Congrada nie biorę pod uwagę, bo ze mnie też wychodzi "zajebisty" luz jak mam 50kg lżejszego uke :)

....czyli w 90% przypadków :wink: :oops:

Pancer (zazdroszczący niektórym luzu :wink: )
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To znaczy ze ważysz 50 kilo mniej niż sensei Cognard, nie wierzę ;)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I jeszcze jedno zwróć uwagę że staże głównie prowadzi u nas sensei Patrick Matoian, który zdecydowanie jest lżejszy (jeśli już patrzysz na takie kryteria) niż większość naszej kadry :)
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ne bo jesteś najwyższa stopniem aikikaiową osobą która sprawdzała mnie w tej materii (Przypomnę staż z E.Leman w Gdańsku). Sądząc po twojej minie, zdany pozytywnie :)

Garry, to nie jest najlepsza rekomendacja dla ciebie :) Po pierwsze mam tylko pierwszy dan, po drugie zdałem go u Senseia Fujity, który pewnie, by mi go przyznał nawet gdybym zasnął na macie, a po trzecie cały egzamin trwał może jakieś 15 minut i nie było w nim ani grama bokkena :lol:

Jeżeli chodzi o Senseia Lemana, to ja już nie wiem, czy on jest "bezposredni przekaz", czy nie, bo jak go zapytałem o jego stosunki z Congradem, to 5 sekund później rozmawialiśmy o "pogodzie". Po za tym na stażu ćwiczyliśmy techniki (obok aikiken) ken jitsu i kendo. Do ustalenia pozostaje więc fakt, czy aby Leman jest napewno legalny w kwestii "bezpośredniego przekazu uczeń mistrz" :)

Pozostaje jeszcze sprawa mojej miny, jeżeli rzeczywiście wyrażała ona przeżytą "rzeźnię psychiczną", to przepraszam, że się nabijałem, nie miałem racji :twisted: Nie myśl jednak, że Ci to pomoże, bo ćwiczyć z Tobą lubie :twisted:
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I jeszcze jedno zwróć uwagę że staże głównie prowadzi u nas sensei Patrick Matoian, który zdecydowanie jest lżejszy (jeśli już patrzysz na takie kryteria) niż większość naszej kadry :)

Ale to ma dowodzić czego :?: :twisted:
  • 0

budo_ruda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 133 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze mam tylko pierwszy dan, po drugie zdałem go u Senseia Fujity, który pewnie, by mi go przyznał nawet gdybym zasnął na macie, a po trzecie cały egzamin trwał może jakieś 15 minut i nie było w nim ani grama bokkena :lol:

Cudna relacja :D
  • 0

budo_bestja
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak zauważyłem w międzyczasie, to sporo osób było po za domem w czasie weekendu, co również i mi sie przytrafiło, gdyż prowadziłem treningi w innym mieście..
Ale wracając do rzeczy, czyli kwestii jakie poruszyliście przy okazji dyskusji o Ki, to chciałbym odpowiedzieć na pytania do mnie w kwestii nadgarstków...tak o tym też dyskutowaliśmy kiedyś.. :wink:
Uważam, że to co Szczepan napisał o całej metodologii stosowanej na treningach z tą siłą nacisku itp to można w bajki włożyć, bo nie spotkałem aż tak powiedzmy rozwiniętych osobników co jak widzą, że im technika nie wychodzi to nie przygną nadgarstka na siłe.
Dla mnie nasze ciało jest jak guma i jak się wielokrotnie ten sam ruch na niej wykonuje, no to wiadomo, że sparcieje i to samo "powiedzmy" dzieje się u nas.. po pewnym czasie już nie masz mocnych nadgarstków, tylko zbyt elastyczne..No jasne, że zależy od osobnika, ale...
A cała książke możnaby napisać w kwestii: "Aikidoka - Gość na ulicy, a ich praca z nadgarstkami".
Następna rzecz jaką mnie Szczepan ubawił to slogany na temat - przepływ Ki a zgięcie ciała, skoro wiadomo, że nie wiadomo czym jest to KI, to hihi, skąd wiesz jak i gdzie ona płynie???Mnie nie uczono nigdy, że Ki płynie w jakokolwiek sposób..Poprosze o wyjaśnienia...
I na koniec z wypowiedzi nieautoryzowanej, ktoregoś z Senseiów do której się przychylam - Aikido w czasach kiedy żył Ueshiba było genialne..jak na tamte czasy...
W tej chwili sa dwa nurty w Aikido - tradycyjny i lekko skostniały ze swoja tegataną, oraz Modern do której to linii pokrewnej sobie należy Ki Aikido oraz Kobayashi Aikido...
Zresztą sukcesorami po Ueshibie mieli być właśnie Tohei i Kobayashi, no ale cóż polityka polityką...
Aby już nie było nieścisłości w kwestii - o co mu chodzi?? - W tym Ki Aikido, oczywoście że naturalnym ruchem jest zgięcie rąk w stawach, po coś one są i nie zawsze chodzi o gest Kozakiewicza :D
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zresztą sukcesorami po Ueshibie mieli być właśnie Tohei i Kobayashi, no ale cóż polityka polityką...

Jasne, jasne każden jeden co drugi, to miał być jego następca...
- Tohei dostał 10 dan
- Saito jedyny oryginalny przekaz
- H.Kobayashi sekretne meguri i techniki z końca życia
- Kissomar syn, wiadomo
- Saotome sam nawet to chyba o sobie napisał
itd :twisted:

Co jeden to bardziej mojszy :lol:
  • 0

budo_feanor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 301 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale to ma dowodzić czego :?: :twisted:

A to drogi Jeżu ma dowodzić że sensei Matoin jest lżejszy od sporej części kadry instruktorkiej i ja widziałem zawsze mu techniki na nich wychodziły. To mnie jakoś przekonuje, kiedy sensei Patrick wykonuje technikę na senseiu D. Bieńkowskim, a ten drugi pada na twardo... 8O robi wrażenie....
  • 0

budo_jeżyk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A to drogi Jeżu ma dowodzić że sensei Matoin jest lżejszy od sporej części kadry instruktorkiej i ja widziałem zawsze mu techniki na nich wychodziły. To mnie jakoś przekonuje, kiedy sensei Patrick wykonuje technikę na senseiu D. Bieńkowskim, a ten drugi pada na twardo... 8O robi wrażenie....

No cóż, moze Darek jest lżejszy ode mnie :oops:
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chciałem tylko wkleić parę słów od Pawła, który robi formy aiki-ken na przytoczym filmie:

Nie jestem alfą i omegą jesli chodzi o aikido wiem ze robie niedoskonale ale po to sie ucze zeby poprawic swoje aikido. Randal jest chyba z lublina z tego co wiem to zapowiada sie w Lublinie jakis staż w styczniu ja tam na pewno będę wiec jak R bedzie miał czas moze wpadnie na jakis trening chetnie wysłucham konstruktywnych uwag napewno robie jakies błędy których nie zauważam wiec każda konstruktywna krytyka się przyda :D pozdrowiena dla braci aikidowej i dozo na macie.

O 8O miły gość. Respekt poklon
Nie to co ja, taki złośliwiec 8)
Staż będzie w Białej Podlasce - 13-14 styczeń. Pewnie będę, ale to nie mnie pytac o to jak kata wyglądać powinno, będą lepsi. Oczywiście w razie potrzeb i na miarę możliwości pomogę.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wingman (zabawiający się czasem bokkenem a'la Wołodyjowski) :)

Bokenem cwiczy sie zasady operowania mieczem, a nie bieganie i wymachiwanie nim jak jakas sztacheta. Oczywiscie ze to nie jest miecz, choc taki Musashi uzywal go z powodzeniem w wielu pojedynkach przeciw przeciwnikom uzbrojonym w prawdziwe miecze.....

poczucie tempa, czasu i przestrzeni

cwicza z powodzeniem tancerze bez uzywania technik walki czy tez ostrych szpikulcow. To jest rozwadnianie i Mcdonaldyzacja sensu cwiczenia broni.

Moim zdaniem nalezy sie zdecydowac o co chodzi w cwiczeniu aikido. Jesli przypadkiem mialo by byc to Budo, to obowiazuja pewne niezachwiane zasady w uzywaniu broni. Wlasnie cwiczenie wg tych zasad jest niezwykle korzystne dla rozwoju technik recznych.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam, że to co Szczepan napisał o całej metodologii stosowanej na treningach z tą siłą nacisku itp to można w bajki włożyć, bo nie spotkałem aż tak powiedzmy rozwiniętych osobników co jak widzą, że im technika nie wychodzi to nie przygną nadgarstka na siłe.

Zgadzam sie, im bardziej poczatkujacy, tym bardziej bedzie przyginal na sile. Jest to zgodne z Natura Rzeczy. Ale zasadnicza sprawa jest , aby to robil stopniowo i nienerwowo, czyli z szacunkiem dla wspolcwiczacego. To nie tylko metodologia uczenia ale i wazna czesc Etykiety w Dojo. Za to odpowiedzialny jest intruktor prowadzacy.

Ja poczatkujacych goraco zachecam aby mi nikkyo pakowali ile fabryka dala. Wtedy staram sie absorbowac wszystko co daja za pomoca rozluznienia miesni i przekierowania przylozonej sily po calym moim ciele. W ten sposob i oni sie ucza i ja.

Dla mnie nasze ciało jest jak guma i jak się wielokrotnie ten sam ruch na niej wykonuje, no to wiadomo, że sparcieje i to samo "powiedzmy" dzieje się u nas.. po pewnym czasie już nie masz mocnych nadgarstków, tylko zbyt elastyczne..No jasne, że zależy od osobnika, ale...

Nic bardziej blednego, drogi Bestio. Cialo sie regeneruje, rozwija i wzmacnia. Bowiem jest zywe, a guma, jak sie okazalo, niestety nie. :lol: Mozna stopniowo obudowac miesnie wokol stawow, przejmuja one wtedy obciazenia wynikajace z mocy dzwigni. Ale jesli sie ich nie rozwija......to nic dziwnego, ze nadrywa sie sciegna, skoro miesni brak....

Następna rzecz jaką mnie Szczepan ubawił to slogany na temat - przepływ Ki a zgięcie ciała, skoro wiadomo, że nie wiadomo czym jest to KI, to hihi, skąd wiesz jak i gdzie ona płynie???Mnie nie uczono nigdy, że Ki płynie w jakokolwiek sposób..Poprosze o wyjaśnienia...

Juz wyjasnialem kilka postow wyzej, to taki zart surrealistyczny. Wszyscy doskonale przeciez wiemy ze Ki w ogole nie istnieje :lol:

I na koniec z wypowiedzi nieautoryzowanej, ktoregoś z Senseiów do której się przychylam - Aikido w czasach kiedy żył Ueshiba było genialne..jak na tamte czasy...
W tej chwili sa dwa nurty w Aikido - tradycyjny i lekko skostniały ze swoja tegataną, oraz Modern do której to linii pokrewnej sobie należy Ki Aikido oraz Kobayashi Aikido...
Aby już nie było nieścisłości w kwestii - o co mu chodzi?? - W tym Ki Aikido, oczywoście że naturalnym ruchem jest zgięcie rąk w stawach, po coś one są i nie zawsze chodzi o gest Kozakiewicza :D

Niezwykle przychylam sie do opinii Jezyka o tych domniemanych sukcesorach :roll: :lol:

Chcialbym tylko znienacka zapytac, skoro Ki aikido to styl nowoczesny, to na czym ta nowoczesnosc polega? moze stosujecie najnowsze zdobycze nauki w metodologii treningowej, tak jak judo?
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bokenem cwiczy sie zasady operowania mieczem, a nie bieganie i wymachiwanie nim jak jakas sztacheta. Oczywiscie ze to nie jest miecz, choc taki Musashi uzywal go z powodzeniem w wielu pojedynkach przeciw przeciwnikom uzbrojonym w prawdziwe miecze.....

I tu dochodzimy do sedna boken sam w sobie jest bronią. Zatem mozesz nim operować tak jak wymaga jego skuteczne zastosowanie. Nie możesz nim ciąć, ale możesz uderzyć itd. itd.

poczucie tempa, czasu i przestrzeni

cwicza z powodzeniem tancerze bez uzywania technik walki czy tez ostrych szpikulcow. To jest rozwadnianie i Mcdonaldyzacja sensu cwiczenia broni.

a przepraszam czy my ćwiczymy taniec czy Aikido, bo nie rozumiem nawiązania. Poza tym widzę u ciebie jakąś schizę na punkcie McDonalda 8) Wszystko co nie jest po twojej mysli kojarzy ci się z bułą :) :wink: Widziałem to Twoje aikido i zajęcia z mieczem i .......... pozwolę sobie nie komentować bo nie doświadczylem ich empirycznie tylko z płyty :wink:

Moim zdaniem nalezy sie zdecydowac o co chodzi w cwiczeniu aikido. Jesli przypadkiem mialo by byc to Budo, to obowiazuja pewne niezachwiane zasady w uzywaniu broni. Wlasnie cwiczenie wg tych zasad jest niezwykle korzystne dla rozwoju technik recznych.

Widzisz Szczepan, zasady uzywania broni z czasem się zmieniają ze względu na zmieniające się pole bitwy. Mozna dalej tkwić przy muszkietach tylko jaki ma to sens kiedy w walce stosuje się karabiny maszynowe. :wink: A skoro już jesteśmy przy zasadach to może wymienisz 5, które są twoim zdaniem constans (chodzi o miecz).
  • 0

budo_emerque
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 249 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nic bardziej blednego, drogi Bestio. Cialo sie regeneruje, rozwija i wzmacnia. Bowiem jest zywe, a guma, jak sie okazalo, niestety nie. Laughing

Jak najbardziej się zgadzam. Ciało się regeneruje oraz może się rozwijać i wzmacniać.

Mozna stopniowo obudowac miesnie wokol stawow, przejmuja one wtedy obciazenia wynikajace z mocy dzwigni. Ale jesli sie ich nie rozwija......to nic dziwnego, ze nadrywa sie sciegna, skoro miesni brak....

Nie dokońca. Znajdź mi jakieś mięśnie wokół np. kolana lub nadgarstka. Oczywiście można obudować sobie mięśniami barki (i też nie ze wszystkich stron), ale niestety nadgarstki (i wszystkie palce dłoni) są obsługiwane przez mięsnie przedramion i skomplikowany system ścięgien.
Po za tym drogi Modzie nawet największy, najbardziej elastyczny i super wyćwiczony mięsień może nie uchronić od zerwania przyczepu tego mieśnia.

Zgadzam się z Tobą, że rozciągnięty i rozluźniony partner może przyjąć więcej, tylko, że u nierozluźnionego w przypadku zbyt mocnego nikyo może (i zapewne pójdzie) ścięgno (przeważnie tylko zostanie naderwane). Natomiast u rozluźnionego człowieka, jeśli nie zdąży odebrać techniki, pójdzie staw...

I tym nieoptymistycznym akcentem kończę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024