Kopromed testy stali
Napisano Ponad rok temu
Testy takie przeprowadza się przy pomocy odpowiedniego sprzętu i w domu ich nie zrobimy, gdyż:
badany kawałek szlifujemy na takiej ogromnej szlifierce do uzyskania płaszczyzn równoległych z obu stron najlepiej, zbieramy powyzej 0,1mm na stronę przy pomocy ściernicy o określonej ziarnistości (nie znam jej, ale robią się ogromniaste rysy).
Potem próbkę wkładamy do zamkniętej komory i dajemy iskrę elektryczną między próbką, a elektrodą, a wszystko w atmosferze argonu. Z widma błysku uzyskujemy odczyt wybranych pierwiastków i ... gotowe!
Takich „strzałów” iskry powinno być 2-3, by jak najdokładniej określić próbkę.
Takim właśnie sposobem, potraktowane zostały trzy ostrza firmy Kopromed. Testy wyszły bardzo ciekawie, więc po kolei.
Pierwszy testowany nóż to WZ 29 S
Producent na swojej stronie podaje, iż ostrze tego noża wykonane jest ze stali 420 i jest nierdzewne.
Test odkrył nam taki skład:
0,24%C
8,2%Cr
0,05%Mo
0,2%Ni
0,03%V
0,02%W
0,016N
Według składu stali udało się określić, iż jest to 1.4710 lub 30crsi7-węgry STA, coś jak stal do pracy na gorąco. Rdzewna, ale to już było widać podczas zwykłych testów. W każdym bądź razie zdecydowanie nie jest to stal 420.
Drugim testowanym nożem był WZ 33 M
Producent na swojej stronie podaje, iż ostrze tego noża wykonane jest ze stali 440 C i jest nierdzewne.
0,45%C
13%Cr
0,24%Ni
0,06%Mo
0,0,2%Ni
0,19%Cu
0,03%V
0,025%W
0,02%N
Owszem, stal jest faktycznie nierdzewna, ale nie jest to stal 440C. Według składu jest to 4h13/din: x45cr13/aisi koło 420. Także chociażby niewiadomo jak patrzeć, nie jest to 440C.
Trzeci testowany nóż to WZ 22
Producent na swojej stronie podaje, iż ostrze tego noża wykonane jest ze stali 440 C i jest nierdzewne.
0,35%C
15%Cr
0,11%Mo
0,37%Ni
0,135Cu
0,05%V
0,04%W
0,028N
Ten skład nie był łatwy do określenia stali, ale jest to stal zbliżona do 3h14/4h14/aisi jak 430/z30crm francja, nierdzewna. Czyli i tutaj nie jest to stal 440C.
Cóż, jak widać testy pokazały sprawę co najmniej dziwną i dającą do myślenia...
Wnioski.... myślę, iż każdy jest w stanie je sam wyciągnąć i moje rozważania nie są tutaj potrzebne.
Jako, iż to koniec zabawy z nożami firmy Kopromed, pragnę gorąco i serdecznie podziękować osobom, dzięki którym mogłem owe testy wykonać. Dziękuję tym, którzy bezinteresownie przekazali mi swoje noże do testów, wiedząc, iż zostaną zniszczone. Dziękuję również tym, którzy pomogli mi zebrać fundusze niezbędne do przeprowadzenia testów stali. Dziękuję również tym, którzy podjęli się przeprowadzenia takowych testów stali i pomogli w kwestii merytorycznej.
A na koniec dwa zdjęcia próbek, które były poddawane testom.
Dziękuję raz jeszcze!!
Napisano Ponad rok temu
Wychodzi na to, że ich produkty to nie tylko jest niechlujny badziew, ale i ordynarny kant, za który całkiem słono sobie liczą. :?
Napisano Ponad rok temu
Chce tylko dodac, ze w ostatnim numerze magazynu Blade jest na pol strony nieomal reklama firmy dilujacej w Stanach nozami Kopromed, wiec interesik jakos sie kreci...
Nie wiem czy istnieja jakies organa zajmujace sie tego typu szajsem, jakas panstwowa inspekcja jakosci czy inny chuj, ale bardzo by sie przydala. Nie jest to co prawda zywnosc, ale uzywajac nozy Kopromed mozna rownie dobrze stracic zdrowie jak jedzac toksyczne czipsy, a do tego przeplacic za kiepskie materialy...
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Saber
PS. Obawiam się tylko, że z Kopromedem to będzie tak jak z pewną amerykańską firmą, nazwy nie będe podawał, bo każdy na tym forum z pewnością ją kojarzy, która to ponoć popełniała "plagiat" kopiując wzory noży firmy Extrema Ratio... szumu było wokół tego w środowisku "nożoholików" że hej, podobno "bojkot" stoiska na bladeshow, itd.. a co się okazuje? że branżowe pismo, wspominany już Blade, reklamuję tą firmę w każdym wydaniu, całostronicowo -czyli poniekąd supportuje "złodzieja" - jak się przyjęło swego czasu mówić o wspomnianej firmie i jakoś wszystko gra...bo... KASA. chodzi o pieniądze i to jak widać spore. więc obawiam się, że w przypadku Kopromedu, będzie dokładnie tak samo... mogę dodać tylko od siebie - niestety... ale biznes to biznes!
Napisano Ponad rok temu
sebenze przetestujcie :>
Pieprzysz dla pieprzenia, czy proponujesz sponsoring? A moze wydaje Ci się że jesteś śmieszny?
Żałosne....
Napisano Ponad rok temu
Kawał świetnej roboty (przez duze Ś )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wybacz, ale za stary już jestem na słuchanie naburmuszonych sztywniaków i grożenie palcem, więc mam nadzieje że nie w takim tonie miałem ten wybuch odebrać
pomijając już powyższe, w podtekscie o sebenzie wyraziłem zaciekawienie jakby wypadła S30V na aparaturze z której korzystałeś, tudzież z jaką dokładnością pracuje owa aparatura...
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Istnieje coś takiego jak Państwowa Inspekcja Handlowa (PIH). Może ich zainteresować tymi faktami?
no przecież to klasyczne oszustwo
Art 286 par. 1 Kodeksu Karnego:
Kto, w celu osiągniecia korzyści majątkowej (noże nie są za darmo - nawet Kopromedu), doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem (kasą) za pomoca wprowadzenia jej w błąd (bo nie jest to - przykładowo - stal 440 C, a aluminium "lotnicze") albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania (bo kupujący nie ma w domu sprzętu do testowania gat. stali i nie sprawdzi, że ktoś z niego robi wała).
Napisano Ponad rok temu
wybacz, ale za stary już jestem na słuchanie naburmuszonych sztywniaków i grożenie palcem, więc mam nadzieje że nie w takim tonie miałem ten wybuch odebrać
pomijając już powyższe, w podtekscie o sebenzie wyraziłem zaciekawienie jakby wypadła S30V na aparaturze z której korzystałeś, tudzież z jaką dokładnością pracuje owa aparatura...
1. Nie znasz mnie, więc co możesz wiedzieć w kwestii mojego sztywniactwa. Jakbyś chociaż wysilił się i poczytał trochę moich postów, chyba mógłbyś zająć odpowiednie stanowisko w tej sprawie.
Jak może zauważyłeś, bardzo poważnie podszedłem do problemu, bo jak na moje 33 lata dość poważnie podchodzę do wielu rzeczy. Podszedłem poważnie, bo bardzo boli mnie fakt, iż na wyrobach firmy Kopromed istnieje napis Poland, tym samym zadając kłam polskiej jakości. Sam robiłem noże (i pewnie nadal będę robił) i bardzo zależy mi na dobrej opinii polskich knifemakerów zarówno na rynku polskim, jak i międzynarodowym.
2. Nie grożę Ci palcem, ale jeżeli proponujesz sebenzę do testów, to spodziewam się, iż weźmiesz udział w jej zakupach, czyli mogę liczyć na sponsoring z Twojej strony.
3. W kwestiach aparatury wybacz, ale nie ja robiłem te testy, lecz ręczę Ci, iż nie jest to aparatura dziadowska. Nie podawałbym danych, gdybym nie ufał osobie robiącej dla mnie badania. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, nie będzie problemów przedstawienie wszelkiej papierologii dotyczącej tematu.
4. Jeżeli masz do mnie jakiś żal, chcesz podyskutować, zapraszam na priw. Szkoda offtopować ten temat.
Dziękuję
Napisano Ponad rok temu
2. ":>" = - żart i tyle, choć dla porównania możeby wziąć kawałek blachy z atestem hutniczym...
3. wybacz, odchylenie zawodowe, wymagali ode na studiach, wymagają w pracy, ja wymagam ...
4. chyba sie rozeszło po gnatach
Napisano Ponad rok temu
4. chyba sie rozeszło po gnatach
Looozik, nie było tematu!!
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a tak na powaznie, to dobrze że choć są między nami ludzie których obchodzi jak Nas - czyli POLAKÓW postrzegają na świecie... a wierzcie mi że często to obserwuję i nie jest wesoło...
pozdrowionko 4U Jumbo.
Saber
Napisano Ponad rok temu
Skladamy skarge do PIHu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
należy udokumentować ze jest sie oszukanym, a tu piszą ze papierologii ni ma
ponadto nalezy chyba najpierw zgłosić reklamację
a jak kcecie uwalić kopromed trzeba zamówić glejt pełny (który moze byc dowodem w sądzie), dać do odpowiedniej gazetki, na innych forach, rozgłosić wszendziem (fora są dość waskim światkiem)
glejt wam jest potrzebny by nie zostać posądzanym o działąnie złośliwe, niepodparte dowodami o działąnie na szkodę firmy
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Faktura zakupu i papiery z wykonanych testów.
Jumbo, jeśli Twój koleś z jest np. z jakiegoś instytutu badawczego, ma atestowaną aparaturę i może wydać na piśmie wiążącą opinię, to jesteś w domu i możesz śmigać do sądu.
Pozdrawiam, Witia
P.S. To faktycznie wstyd, że umieszczają na tym śmietniku napis Poland.
Napisano Ponad rok temu
cóż takie badanie drogie nie jest, czasem tylko droższe od noza np. kopromedu
z tym też cza sie liczyć
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie..."
- Ponad rok temu
-
Piter w Playboyu ..... :)