OPR CRK jako nóż do rzucania
Napisano Ponad rok temu
a może dać wykonać nóż z damastu. Damast jest bardziej sprężysty, chyba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślisz, że tańsze, niemarkowe noże będą latać gorzej? Skądinąd tutejszy fachowie twierdzi, że najlepiej lata Muela ;-)
No, ale co CRK to nie byle hiszpańskie blaszki
Przepraszam, że tak się tej ceny uczepiłem, ale mnie poraził dobór - modne, drogie, nie przeznaczone do rzucania :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale gwarancji na to niestety nikt nie daje
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem że węglówki nie nadają się na rzutki.
Nadają się, nadają, i to znacznie bardziej od nierdzewnych. Tyle, że raczej średnio-węglówki niż wysoko-węglówki i raczej nie 59-62HRC tylko bliżej 55HRC. I tu masz zarazem pewną podpowiedź - dobry nóż do rzucania będzie kiepskim nożem ogólnoużytkowym (przynajmniej na poziomie stali) i na odwrót.
Tak więc kup sobie jakiegoś OPR jeśli odpowiada ci ten design, ale skoro stać cię na to, to zapewne wyszarpanie :wink: dodatkowych 50zł na przeznaczony do rzucania nóż Trener ze sprężynówki (polska kopia CS TFT) nie będzie wielkim problemem. OPR przy pasie a zabawka :wink: na dnie plecaka. Myślę, że to rozsądniejsze rozwiązanie.
Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nawet nie tnąTrochę jest to dziwne, bo tanie noże się nie łamią.
guma też się nie łamie
Napisano Ponad rok temu
Jakby to powiedział czołowy nożomiot Magii Stali: "Mysz? W cipie?! Bez sensu!"
Napisano Ponad rok temu
Jakoś w filmach nie zauwarzyłem żeby ktoś nosił ze sobą nóż do walki i nóż do rzucania Przeważnie jest tylko jeden nóż przetrwania i do walki.
a co myślicie o nożach z INFI i stali damasceńskiej. Ich właściwości użytkowe bardzo dobre, a stal elastyczna. I co wy na to
Napisano Ponad rok temu
Nóż, który lepiej tnie i trzyma ostrze zawsze będzie bardziej kruchy. Żeby to obejść wymyślono hartowanie selektywne. Czyli - prosta węglówka rządzi.
[quote name="budo_Throgal"]... ale z fixedem jest już ciężej. Chciałbym żeby zawierał cechy:Fighter, nóż do rzucania, nóż do lasu, nie koniecznie EDC czy tactical, ale i fajnie gdyby był CRK :wink: [/quote][/quote]
Popatrz Peltonen Puukko M95. Najlepiej odpowiada opisowi. Wytrzyma i rzucanie. Ale zasadniczo - rzucanie noży to tylko sport i rozrywka. Żadnych praktycznych zastosowań nie ma. Jeśli chcesz uprawiać, kup se lub zamów spory zapas jak najtańszych rzutek, bo i tak jak nie złamiesz, to zgubisz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do węglówek to macie chyba rację. Rzutka cold steela jest z carbon V
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
co to za nozyk?