Spyderco Gunting - dwa pytania....
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ale mam pytania do kolegów obeznanych w temacie....
-dlaczego ostrze ma taki właśnie kształt?
-dlaczego w nożu są zastosowane takie dziwne proporcje ostrza (małe) w stosunku do rękojeści (duża)?
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
To determinuje kształt
Napisano Ponad rok temu
O ile pamietam ostrze jest projektu Brama Franka (dość rosłego pana ktory uczy sztuki samoobrony swojego pomyslu) . Przystosowane jest własnie do tego typu ... combatu ? poniewaz jest jeszcze wersja "dull" guntinga zwana Drone. Ktora sluzy za typowy impact tool.
To ten pan z broda...
Proporcje ... ostrze raczej przystosowane do walki vs czlowiek bez noza. Krotkie a co za tym idzie w wielu krajach przpisowe Rekojesc duza .... bo wygodna i tyle mozna uzyc tez jako kubotanu.
O ile pamietam w tym kształcie ostrza powstało pare customów, jeden model Rekata i ... jest bodajze jeden model Topsa ale w wersji fixed.
"The Gunting.
The Gunting, designed by Bram Frank and manufactured by Spyderco, is the only knife designed to be used closed, in a less-than-lethal mode, but leaving you the option of lethal force, if called for. It is an integral part of self defense instruction at CSSD Northwest."
Napisano Ponad rok temu
Kształt jest - delikatnie mówiąc - kontrowersyjny
Czy to real photo? Gdzie kupowałeś i jak z "opłatami didatkowymi"?
Napisano Ponad rok temu
Pomysł jest taki aby użyć noża w postaci złożonej jako pewnego rodzaju kastetu
Nie kastetu, yawarry tudziez impact tool'a (roznica w Polsce jest zasadnicza, bo za posiadanie kastetu mozna niezle w Polsce beknac)
ten charakterystyczny garb nad ostrzem mozesz uzywac tak, jakbys trzymal mlotek do uderzania, oraz przy odrobinie wprawy moze Ci on sluzyc jako wave do otwierania (ale to wymaga troche akrobatyki, bo klips jest tip down).
Generalnie swietny nozyk, mialem kiedys i pozbylem sie tylko z uwagi na combo...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yacca, nożyk wymieniłem, fotki zrobiłem dzisiaj:)
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
albo prawnik albo wlasne doswiadczenie powie ci jak jest w istocie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do guntinga to zagajnik jesteś chyba jedną z niewielu osób które kupiło guntinga nie wiedząc o co chodzi . gunting to specjalistyczny nóż, od początku do końca zaprojektowany według konkretnej wizji. frankowi (swojsko brzmi ) chodziło o możliwość płynnego dozowania siły wobec zagrożenia. od inicjujących uderzeń końcem rękojeści i garbem ostrza, po otwarcie noża za pomocą dzwigni poprzez oparcie garba na ciele przeciwnika, albo swoim (czyli w zasadzie w zwarciu najlepiej) i użycie krawędzi tnącej. krótka jest, jak zauważyli inni, bo legalna. ale również dlatego, że mniej letalna. założeniem tego noża było właśnie pewne ograniczenie siły destrukcyjnej... właśnie, a trainery, drone'y nie do końca tylko do treningu służą. z założenia mają stanowić również pewien sposób dozowania siły... walka tępym nożem, no nie...
Napisano Ponad rok temu
To prawda .... ale ja na prawdę darzę noże głębokim uczuciem od wielu lat i ich funkcjonalność jest dla mnie drugorzędna w podejmowaniu decyzji zakupowych. Jedynie kilka maleństw z mojej kolekcji pochodzi ze świadomego, stricte funkcjonalnego wyboru.
PZDR Jacek
P.S.
A co do Guntinga to jestem szczerze zadziwiony co z niego za filut 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wspominał też o wspomaganiu otwierania, na wzór wave'a mniej więcej.
Była też wersja uderzenia tym czopkiem i otwarcia bez odrywania przez pociągnięcia (ergo - wbicia).
Mitin powyżywał się z lekka na nim, za te i inne "teorie" przyświecające takiemu kształtowi.
Bezwględnie zrypał go natomiast za niszczenie kieszeni
Po prawdzie - jest to nóż do walki, który wymaga stosowania specjalnych kabur/pochewek umożliwiających jego szybkie dobycie. Bez tego to możesz sobie gacie na szyję naciągnąć w rozpędzie zahaczywszy :-)
/edyta
postaram się znaleźć ten artykuł, mogę z niego zrobić PDF'a i rozdystrybować wśród zainteresowanych.
Kontakt na GG lub PM poproszę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I cos do poczytania. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tak na marginesie ... zastanawia mnie kto to zrobil.
Napisano Ponad rok temu
Wygląda na zabójcze narzędzie, w właściwych rękach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
qkiel na o2 kropka pl
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Swamp Rat News
- Ponad rok temu
-