Karate a...JOga
Napisano Ponad rok temu
Pytanie do praktyków...czy wam mistrzowie, od których się uczyliście wspominali o pierwiastku jogi w karate? Ciekawi mnie to bo w publikacjach na temat karate nigdzie się z tym nie spotkałem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
J Zresztą na Eurosporcie przy okazji różnych pokazów SW zdarza się nieraz usłyszeć wielce zastanawiające komentarze.
z tym sie zgadzam. Kiedys, przy okazji pokazu Aikido , panowie stwierdzili:
"zalozycielem Aikido byl wielki mistrz. To byl naprawde wielki mistrz bo jego uczniowie mowili do niego - Oooo sensei.."
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tym sie zgadzam. Kiedys, przy okazji pokazu Aikido , panowie stwierdzili:
"zalozycielem Aikido byl wielki mistrz. To byl naprawde wielki mistrz bo jego uczniowie mowili do niego - Oooo sensei.."
Hm, kiedys tam to może jakiś wpływ był, ale ja szczerze wątpiłem czy Pan, kóry pokazy komentował był dostrzec elementy jogi w kata Sanchin. Nawet nie wiedział jak się ono nazywa. Nie wiedział też nic o stylach okinawskich prezentowanych podczas pokazów. Przyznawał się zreszta do tego :-) .
Zastanawiające jest, że Eurosport zaprasza takie autorytety.
Rok temu podczas ogladania tych pokazów można było np. usłyszeć, że karate zaczerpnęło techniki ręczne z kung-fu a nozne...uwaga... z taekwondo. Drugą ciekawostką była informacja , że kendo wywodzi się z chińskich sztuk walki szablą i mieczem itp itd. Nic tylko pogratulowac. Podobnie jest pewnie i z jogą.
Napisano Ponad rok temu
Kurcze nie jestem pewnien ale z tego co czytalem to nie chodzi o wplyw jogi jako takiej ale kalari-sztuki walki ze stanu Kerla w Inidach. Joga nie posiada w sobie zadnych form utylitarnach a jedyne co mozna byloby zaczerpnac to formy tantryczne (przynajmniej tak mi sie wydaje) ktore i tak sa obecne w kalari. Kiedy trenowalem kalari w indiach bylo tam wiele podobienstw z karate, zreszta miejscowy mistrzunio podkreslal caly czas wplyw na okinawskie i chinskie szuki walki.
Pozdroszacun
ps swoja droga kalari to wypasiona sztuka walki 8)
nara
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Medytacja
- Ponad rok temu
-
TELEWIZJA a KARATE
- Ponad rok temu
-
Enshin karate - sabaki metod eMule
- Ponad rok temu
-
I Matsushima Cup Polska 2005
- Ponad rok temu
-
Przygotowanie do zawodów
- Ponad rok temu
-
Bubishi / Bubiši neboli BIBLE KARATE (czeski)
- Ponad rok temu
-
Renroku-waza
- Ponad rok temu
-
Czym dla mnie jest honor???
- Ponad rok temu
-
ASHIHARA POLSKA
- Ponad rok temu
-
Karate Fudokan wraca pod skrzydła PZKT ?
- Ponad rok temu