KS FALANGA Muay Thai Warszawa rusza już od grudnia
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_Narodowo-Radykalny_Falanga
........... naginasz fakty do z góry przyjętej teorii
Słowo FALANGA - oznacza zwarty szyk bojowy, formacja bojowa starożytnej piechoty.
Szyk zamknięty w którym jeden walczący osłaniał lewą połową swojej tarczy swojego towarzysza. Podczas starcia walczyły tylko dwa pierwsze szeregi, pozostali nadawali impetu uderzeniom oraz uniemożliwiali ucieczkę towarzyszom ( wyczytałem ze słownika .
I gdzie tu masz faszyzm ????
A to że ktoś kiedyś nazwał swoją organizację faszystowską - Falangą, jeszcze niczego nie dowodzi
U mnie na osiedlu jest bar mleczny Falanga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy to Niemcy, Włochy, Wielka Brytania czy Stany - wszędzie jesteśmy traktowani jak śmieci, popychadła bez żadnych praw. Słyszałeś może ostatnio o włoskich czworakach dla polskich pracowników? Żyli jak niewolnicy w Stanach 200 lat temu. Moi znajomi w Anglii, Irlandii czy Nowym Jorku, już dawno musieli się pogodzić z tym że nic tam nie znaczą.
Banialuki jakies. ZAWSZE da sie znalezc przyklad na potwierdzenie dowolnej teorii: a to ze w PL obcokrajowcy maja raj, a to ze Polakami sie pomiata.
Mieszkam za granica i jakos nie narzekam na kontakty z "miejscowymi" i innymi nacjami. Czasem trafi sie debil o horyzontach myslowych wezszych niz zapalka, no ale tego sie nie da uniknac. A tak naprawde dzisiaj licza sie kwalifikacje i znajomosc jezykow a nie pochodzenie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mieszkam za granica i jakos nie narzekam na kontakty z "miejscowymi" i innymi nacjami. Czasem trafi sie debil o horyzontach myslowych wezszych niz zapalka, no ale tego sie nie da uniknac. A tak naprawde dzisiaj licza sie kwalifikacje i znajomosc jezykow a nie pochodzenie.
............ Stary, z tego co napisałeś - mieszkasz w Berlinie. A Berlin to jedno z najbardziej międzynarodowych miast w Europie i jego te ramy nie obejmą.
Kwalifikacje i znajomość języków owszem - decyduje o tym co będziesz robił za granicą, ale nie o tym jak Cię będą tam traktowali! Ja nie pisze o wykonywanych zawodach, tylko o stosunku pracodawców do zagranicznych pracowników, w tym Polaków. A stosunek Niemców do nas - "Polaczków" jest wszystkim świetnie znany ....
Napisano Ponad rok temu
........... dobrze, zakładam więc że klub Falanga jest klubem faszystowskim, nastawionym na wyszkolenie żołnierzy który tępić będą emigrantów. Pozostaje więc jeszcze pytanie - CO ON MA WSPÓLNEGO Z MUAY THAI
gówno mnie to obchodzi
Napisano Ponad rok temu
A stosunek Niemców do nas - "Polaczków" jest wszystkim świetnie znany ....
Jakos nie narzekam.
Dobrze ze napisales "Polaczkow" - wystarczy troche pomieszkac by stwierdzic, ze wielu rodakow nie zasluguje na miano Polakow (tak samo jak w kazdym innym narodzie znajdzie sie bydlo). Spotykam raczej z sympatia.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie gdzie to przeczytales??? ze MT to nie to samo co Thaiboxing?????
I na koniec jeszcze jedno - doj*bałeś się do Muay Thai w kontekście klubu Falanga. Gdybyś wczytał się uważniej to zauważysz że na stonie klubu napisano "FALANGA - THAIBOXING"
Zanim się przyczepisz do MT - sportu który sam w sobie jest także religią, trzeba Ci wiedzieć że Muay Thai i Thaiboxing to dwie różne rzeczy. Thaiboxing to nie Muay Thai. MT jest jedynie błędnie określane w potocznym języku jako TB. Polecam lekturę.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
I na koniec jeszcze jedno - doj*bałeś się do Muay Thai w kontekście klubu Falanga. Gdybyś wczytał się uważniej to zauważysz że na stonie klubu napisano "FALANGA - THAIBOXING"
Zanim się przyczepisz do MT - sportu który sam w sobie jest także religią, trzeba Ci wiedzieć że Muay Thai i Thaiboxing to dwie różne rzeczy. Thaiboxing to nie Muay Thai. MT jest jedynie błędnie określane w potocznym języku jako TB. Polecam lekturę.
Pozdro
powiedz mi, gdzie Ty takie glupoty wyczytales? Gdybys w Tajlandi wygarnol taka teorie to by Cie smiechem zabili i powiedzieli by"...nastepny..."
Napisano Ponad rok temu
powiedz mi, gdzie Ty takie glupoty wyczytales? Gdybys w Tajlandi wygarnol taka teorie to by Cie smiechem zabili i powiedzieli by"...nastepny..."
.............. to nie żadna teoria. I nigdzie tego nie wyczytałem, tylko zostałem nauczony przez mojego trenera, w moim klubie - klubie Muay Thai, w którym przywiązanie do tradycji pradawnego Muaya jest bardzo silne.
Muay Thai to przede wszystkim tradycja - Ram Muay, taniec wykonywany przed walką.
To też inne symboliczne elementy - zapala się kadzidełka, podstawą koncentracji jest modlitwa, są "praciaty", muzyka itp.
No i jeśli chodzi o samą walkę to w muay thai jest pełna walka w klinczu.
Jeżeli natomiast chodzi o Thaiboxing to jest to jedynie zmodyfikowana formuła kick boxingu.
Bez przywiązania do tradycji, bez symboliki. Nie ma ram muay i innych. Chodzi o to że poprostu kick boxing rozszerzył swoje zasady przez dołączenie łokci i kolan. W thaiboksie walka zostaje przerwana jeżeli zawodnicy wpadają w klincz, i wznowiona po rozdzieleniu zawodników. Nie ma też obaleń.
Sami widzicie na przykładzie nowego klubu - Falanga. Gdyby był to klub muay thai, żadne podteksty faszystowskie by się tam nie mogły znaleść. Muay thai to głęboka wiara i szacunek do drugiego człowieka, poprostu.
I na koniec taki obrazowy przykład różnicy muay thai i thaiboxu. Jeżeli ktoś oglądał ostatni finał K-1 MAX. W finale mistrzostw świata spotkał się Bukaw Puramuk - muay thai i Andy Sauwer - thai boxing. Walczący w dziwnych kalesonach Andy Sauwer z thai boxu, doskakiwał, kopał z dystansu i boksował. Bukaw Puramuk - robił to samo, ale oprócz tego walczył w klinczu, stosował obalenia. Sauwer był mocno niepocieszony ....
To tyle co mam do powiedzenia w tej kwestii, zdaję sobie sprawę że krążą różne obiegowe opinie na temat thai boxu i muay thai. Jedni twierdzą że to to samo - inni że to zupełnie różne rzeczy. Nie zamierzam się już spierać. Jeśli się ktoś tym interesuje to POCZYTA trochę i sam zobaczy różnicę. Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
thai boxing = muay thai a to o czym mówisz to thai kickboxing
..... ooo, powiem Ci tak szczerze że nie słyszałem jeszcze takiego pojęcia jak thai kick boxing.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a to jak interpretuja rozni ludzie to inna sprawa, zreszta koniec off topa
Napisano Ponad rok temu
sorry za off-topa :-)
Po co to gadanie o tyc cyganach i żydach, których trzeba tępić czy tam wypędzać z kraju. Tutaj my sami się tępimy nawzajem i od tego trzeba zacząć.
Trener z tego co wiem jest z ONRu, ma chłopak osiągnięcia, trenuje, jest zawodnikiem, trenerem, szacuneczek. Powodzenia na jutrzejszym treningu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zapala się kadzidełka, podstawą koncentracji jest modlitwa, są "praciaty", muzyka itp.
Modlisz się do ich bożków?
Napisano Ponad rok temu
Wyniki : kat.60- I miejsce-Michał Tomczykowski (nagroda za najlepszego technika)
kat.63,5-I miejsce-Jarosław Hetmański
kat.71-I miejsce-Adam Wyrozębski
Ci trzej zawodnicy trenują w K.S.Falanga,w którym Michał jest zresztą trenerem ,ale reprezentowali w tym turnieju klub 'Palestra' ponieważ 'Falanga' jest w trakcie rejestracji,która może potrwać maksymalnie do końca grudnia.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Różalski w mocnym K-1
- Ponad rok temu
-
12-11-05,Warszawa: Seminarium z trenerem Remiego Bonjaskiego
- Ponad rok temu
-
gdzie w Płocku