Zmiany ITF?
Napisano Ponad rok temu
czy ktoś z was orientuje się, jakiemu jeszcze "tuningowi" poddano TKD ITF?
z góry dziękuję tym którzy będą w stanie podzielić się wiedzą.
Napisano Ponad rok temu
Zresztą spodziewam się, że za parę lat przy trzech, albo nawet czterech ITF-ach będziemy mieli tyleż "stuningowanych" wersji TKD ITF...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zanim nauczysz się robić coś poprawnie już okazuje się że jest inaczej :wink:
kyan
(ostatnio trochę nie na bierząco...)
Napisano Ponad rok temu
jak sie jezdzilo na centralne zgrupowania to zawsze sie bylo na bierzaco... pamietam do tej pory kontrowersje dot fali jak sie rozpoczyna yul-gok, co smieszniejsze sedziowie na zawodach nie są z tym na bierząco
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Rip Dorey my tu o ITFie mówimy. Interpretacja Poomse (WTF) nas nie interesuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
widzisz, nie wiem jak to wygląda w WTF, ale w ITF jadąc na obóz miałem jednego idola/guru/mentora/nauczyciela/mistrza jeśli chodzi o kwestię układów i nie miałem wątpliwości że zawsze ma rację, mistrz świata i Europy w układach 4-danów coś jednak znaczy;)Wogóle nie rozumiem w czym problem i tak każdy mistrz ma swoją własną wizję technik. Poznałem już w życiu nie jednego mistrza i muszę wam powiedzieć, że każdy inaczej kopał, robił inaczej poomse i używał innych nazw, oraz miał logiczne wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej. Dlatego wydaje mi się, ze powinniście to chrzanić i wykonywać te ćwiczenia w jak najbardziej według was efektywny sposób, albo znać wszystkie sposoby i na egzaminie robić wszystko pod danego mistrza...
co do kopnięć... technicznie to jedna sprawa, natomiast jeśli chodzi o kopnięcia w walkach to robiłem tak żeby było wygodnie skutecznie i szybko
hm, wg mnie tak było jak jeszcze byłem na bierząco, przynajmniej wydaje mi się że Jarek Suska tak robił na obozach... a to było ze 3 lata temuslyszalem, ze w ukladach po kopnieciach ma byc wyrazna fala (na postawionej nodze) i dopiero z tej fali kolejna technika (blok czy uderzenie). czyli np. blok-apchagi-fala-jirugi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
daleko mi do oceny "mistrzow z komisji technicznej" ale przeciez zeby sedziowac w regionie wystarczy miec 16 lat i 1 kup + oczywiscie kurs sedziowski o ile sie nie myle...Nie jestem na tyle kompetentny aby oceniac mistrzow z komisji technicznej czy jak to sie nazywa.
chodzilo mi raczej o kwestie obiektywnej oceny ukladow, kazdy tak naprawde ma swoja koncepcje, czesto jest to zwiazane z regionem z ktorego pochodzi... ocena układów na zawodach to jest jak z jazdą figurową na lodzie - co się komu podoba. pamiętam jak na zawodach podszedł do mnie sędzia z xxx i powiedział że w sumie ok, ale żebym robił coś inaczej bo tak się powinno robić, podczas gdy mój trener twierdził co innego a i ja z obozu pamiętałem co innego
nie będę się kłócił, mnie uczyli żeby np po yop-chagi w whon-yo wykonywac blok tak, jakby to byl kolejny ruch - czyli z falą, przy każdym innym kopnięciu też, jedyne co mi na szybko przychodzi do głowy to w choong-moo moment kiedy są dwa yop po sobie, ale zwróć uwagę że po drugim też się odwracasz, robisz falę i dopiero blok... o ile dobrze zrozumiałem falę o której pisał nechrist.Tego wczesniej nie bylo i mi sie to stanowczo nie podoba, nie tylko mi zreszta
też mam takie wrażenie, pamiętam gadki o układach na obozach(stwierdzenie że koncepcja układów zależy od regionu nie jest mojego autorstwa, ja się z tym stwierdzeniem jedynie zgadzam) bo się tym trochę interesowałem, po prostu lubiłem układy i na każdym obozie sie ustawiałem w kolejce do nauki układów na konsultacjach(o ile nie było w tym czasie treningu na matach )Jeżeli ktos do tej pory robił niezgodnie z encyklopedią to dla niego sie zmieniło. A jeśli robił tak, jak tam jest napisane, to nic się nie zmieniło.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
yYy też czytałeś ten wywiad z Mistrzem Marano?
Fala po kopach jest dziwna, może dlatego że uczyłem się dotąd inaczej ale chyba dosyć logiczna.
deejay układy Suski to osobny temat ( jego technika poklon )
Napisano Ponad rok temu
imho byl juz wczesniej, naprawdę niektóre regiony miały inną koncepcję niż Lublin/Lubartów i okolice... jak jeszcze jezdzilem na zawody, teraz jest szansa ze zacznie sie porzadekbędzie bałagan chociażby z sędziowaniem układów na zawodach szczególnie tej niższej rangi.
wiec zawsze mozna sie odwolac do takiego wlasnie wzorudeejay układy Suski to osobny temat ( jego technika poklon )
Napisano Ponad rok temu
najgorsze, że ledwie nauczyłem się coś robić w miare "poprawnie" to już okazuje się, że robi się to inaczej
ale dobrze, że to wszystko się systematyzuje
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
AKADEMICKIE MISTRZOSTWA POLSKI
- Ponad rok temu
-
ciekawe tematy
- Ponad rok temu
-
Zawody, a waga
- Ponad rok temu
-
Encyklopedia TaeKwon-Do
- Ponad rok temu
-
Otwarte Mistrzostwa Holandii Tang Soo Do
- Ponad rok temu
-
Zawody
- Ponad rok temu
-
Podział w PUT...
- Ponad rok temu
-
Wasze ulubione kopnięcie i układ formalny :)
- Ponad rok temu
-
Wybory w Polskiej Unii Taekwondo
- Ponad rok temu
-
Medale Polaków na ME WTF
- Ponad rok temu