Bokken
Napisano Ponad rok temu
Szukam informacji na temat Bokken'a.
Potrzebne mi sa informacje na temat dokladnych wymiarow Bokken'a (promien krzywej?).
Interesuja mnie Wasze informacje na ten temat.
Moje pytanie jest skierowane do osob, ktore uzywaja Bokken'a i maja Swoje wlasne spostrzezenia.
W planach mam zmiar polaczyc dwa rodzaje drewna, w kolejnosci
withe oak/red oak/withe oak
Moze ktos probowal takiego zestawu drewna?
Moze macie wlasne spostrzezenia ?
Wiem ze prosciej (taniej) kupic sobie taki "patyk"z samego Debu, ale ja wole swoje, wypieszczone, i co najwazniejsze nie lakierowane drewno.
Majac dostep do materialu i "technologii" przymierzam sie do tego.
Bialy Dab jest dla mnie najlepszym z materialow na takie produkcje.
Co do dodatku /Red Oak/ to tylko efekt wizualny, ale jakze przyjemny dla oka.
Tak wiec prosze o opinie
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
W.
Napisano Ponad rok temu
Jakie lubie bokkeny ?? Hmmm do ogolnego cwiczenia cienkie naczy sie troche ciesze niz normalne z bardziej profilowanym "miejscem ostrza"... do Kendo Wazy i ogolnego napieprzania sie wole troche grubszego bokkena... co by sie wlasnie za szybko nie zlamal... Ogolnie rzecz ujmujac tak wygladaja moje spostrzezenia dotyczace bokkena... No chociaz moglbym sie jeszcze duuuuzzzoooo rozpisywac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No ja mam taka ciezką "pałę" ze rece odpadaja po treningu
No właśnie, ale jak wszystko poprawnie technicznie robisz to nie jest tak źle.
Napisano Ponad rok temu
A cwiczysz jedna czy obiema recami...? I rozumiem, ze w samotnosci...? 8)No ja mam taka ciezką "pałę" ze rece odpadaja po treningu
Napisano Ponad rok temu
Wiem ze prosciej (taniej) kupic sobie taki "patyk"z samego Debu, ale ja wole swoje, wypieszczone, i co najwazniejsze nie lakierowane drewno.
nie lakieruj..jezeli juz to wosk pszczeli i tyle.
polaczenie 3 rodzajow drewna. musi byc ciekawe
Napisano Ponad rok temu
No ja mam taka ciezką "pałę" ze rece odpadaja po treningu
No właśnie, ale jak wszystko poprawnie technicznie robisz to nie jest tak źle.
noo.. ja tez mam takie suburito...osmiokatne..i proste., (nie ma krzywizny..) i faktycznie ciezkie jak cholera.. po 15 minutach intensywnego treningu jestem caly mokry..a po pol godzinie rak nie czuje ..
Napisano Ponad rok temu
No właśnie, ale jak wszystko poprawnie technicznie robisz to nie jest tak źle. [/quote]
noo.. ja tez mam takie suburito...osmiokatne..i proste., (nie ma krzywizny..) i faktycznie ciezkie jak cholera.. po 15 minutach intensywnego treningu jestem caly mokry..a po pol godzinie rak nie czuje ..[/quote]
Moje ma krzywiznę. Po 15 minutach jestem rozgrzany. Ale jak minie kryzys to mogę naprawdę długo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie, to nie tsuba, Przemku, kisaki to wlasnie ten 'czubek'jesli "kisagi" to inaczej "tsuba".. to na pewno...one przechodza lagodnie z rekojesci w ostrze.. (nie mozna zamontowac tsuby).. no i bokkeny "iwama" maja sciety koniec (to znaczy nie ma "czubka"..)..
My uzywamy tez ciezkich bokenow bez "czubka", ale sa troche inne niz te ze stylu Iwama.
Lepsze! :wink:
Napisano Ponad rok temu
nie, to nie tsuba, Przemku, kisaki to wlasnie ten 'czubek'jesli "kisagi" to inaczej "tsuba".. to na pewno...one przechodza lagodnie z rekojesci w ostrze.. (nie mozna zamontowac tsuby).. no i bokkeny "iwama" maja sciety koniec (to znaczy nie ma "czubka"..)..
My uzywamy tez ciezkich bokenow bez "czubka", ale sa troche inne niz te ze stylu Iwama.
Lepsze! :wink:
aaa.. to mowcie od razu ze chodzi o "kissaki"... ..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy mistrz odpowiada za swoich uczniów i ich poglądy?
- Ponad rok temu
-
staz z shihan Tamura w Schwerinie 12/13.11.2005....
- Ponad rok temu
-
Największe wydarzenie w historii Polskiego Yoshinkanu...
- Ponad rok temu
-
poszukiwacz
- Ponad rok temu
-
19-20.11.2005 Staż z Patrick Matoian 6 DAN
- Ponad rok temu
-
04.11 - 05.11.2005 Staż z Giampietro Savegnago 8 DAN
- Ponad rok temu
-
Staz z Nebi Vural w Zielonej Gorze 21-23.10...
- Ponad rok temu
-
budojo???
- Ponad rok temu
-
Uczyc czy nie, oto jest pytanie...
- Ponad rok temu
-
Kokyu
- Ponad rok temu