Sebenza "Regular" vs. "Clasic"
Napisano Ponad rok temu
Mam zmiar kupić sobie Sebenze large, lecz mam do wyboru classic i regular. I oto jest moje pytanie do osób które posiadają jedną z nich lub obie , lub posiadały je.
Interesują mnie różnice w ergonomi rękojeści i w zwalnianu blokady. Czy są duże różnice głowni w użytkowaniu.
Mi osobiście bardziej z wyglądu podoba się regular, lecz każdy mój nóż ma trchę z tactical fighter a regular ma słabo oznaczoną gardę i głownia jest zbytnio podniesiona. Classic ma idealną głonię na fightera i także jest zaznaczona minimalna garda. Zauważyłem że dużo ludzi jednak decyduje się na regular, gdyby jednak użytkowanie było takie same to bym pozostał przy classic. Niemniej jest jednak dylemat :? Pomóżcie
I jeszcze jedno pytanie, czy sebenza może stać na równi z takimi tacticalami jak od MOD'a czy Emersona?
Napisano Ponad rok temu
Ideałem dla mnie to mieć Regular large, Classic small i Umfaana.
Ahh :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za to regular ma bardziej roboczy charakter, i z uwagi na prostsza linię rękojeści współpracuje z każdym w zasadzie chwytem. Powstała później jako wersja rozwojowa klasycznej Sebenzy.
Od strony praktycznej obie są OK i kieruj się raczej poczuciem estetyki. Jesli szukasz noża roboczego każda z nich świetnie się nada.
Napisano Ponad rok temu
He he... czyli mam dokladnie odwrotnie niz Adiblue
Napisano Ponad rok temu
Mnie zawsze bardziej podobała się Regular, bo taką pierwsza zobaczyłem, bo urzekały mnie ząbki na blokadzie i w ogóle jakoś tak.
Natomiast posiadam od prawie roku Classic właśnie za pewność chwytu i optycznie dłuższe bo smuklejsze ostrze...
Natomiast jeśli chodzi o taktycznośc każdej wersji - nie szukaj jej tutaj. To nóż do pracy, jak Piter podkreślił. Oczywiście przy treningu można ją np szybko wyjąć, ale jest to o wiele trudniejsze niż przy nożach do tego przeznaczonych. Sebenzą się nie flickuje, ją się po prostu otwiera spokojnie palcem, do roboty...
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Macałem Mithrandirowego na zlocie i stwierdziłem, że sebenza, jako nóż, jednak się nadaje do użytku.
Co nie zmienia faktu, ze Regular jest ładniejszy... :roll:
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno pytanie, czy sebenza może stać na równi z takimi tacticalami jak od MOD'a czy Emersona?
Zdecydowanie NIE.
Gdy pierwszy raz miałem Sebenze w ręce nasuneło mi się porównanie tego noża do brzytwy - on jest stworzony do cięcia.
Posiadam MOD-a i to jest "czołg" w odniesieniu do "delikatnej" Sebenzy.
Napisano Ponad rok temu
Ja wybralem Regular, tak jak mowil Piter: kazda z nich jest w stanie zrobic cuda, wiec w wyborze kierowalem sie tylko wzgledami estetycznymi.
Napisano Ponad rok temu
Chyba wizualnie? :roll:Posiadam MOD-a i to jest "czołg" w odniesieniu do "delikatnej" Sebenzy.
Napisano Ponad rok temu
Chyba wizualnie? :roll:Posiadam MOD-a i to jest "czołg" w odniesieniu do "delikatnej" Sebenzy.
Wizualnie też.
To dwa noże o odmiennych zadaniach jakie są im przeznaczone. Tam gdzie sprawdzi się Sebenza, MOD CQD gorzej będzie sobie radzić - i odwrotnie.
Napisano Ponad rok temu
To dwa noże o odmiennych zadaniach jakie są im przeznaczone. Tam gdzie sprawdzi się Sebenza, MOD CQD gorzej będzie sobie radzić - i odwrotnie.
To na pewno, ale nie przesadzalbym z ta delikatnoscia
Napisano Ponad rok temu
MOD CQD = 154CM + aluminium
Sebenza = S30V + tytan
Kształt moze mniej "combat'owy" ale co to ma wspólnego z wytrzymałością?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tani kuchanniak
- Ponad rok temu
-
cudowne uzdrowienie???
- Ponad rok temu