po bieganiu
Napisano Ponad rok temu
Zastanawia mnie jedna sprawa mianowicie co powinno sie robic zaraz po 30 minutowym bieganiu rannym po lesie?
Ja wczesniej zaraz po treningu robilem serie brzuszkow i pompek, a nastepnie goraca kapiel. Jednak doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu trenowac zaraz po biegania, a kapiel za bardzo mnie oslabia. Ktos tam kiedys napisal, ze powinno sie wkladac nogi do lodowatej wody i trzymac przez chwile lub pryskiwac je prysznicem. Nie wiem czy to tak do konca dobre, wiec postanowielm sie spytac was fachowcow co najlepiej robic po bieganiu poza oczywiscie jedzeniem Tak powaznie jak biegam na czczo to pozniej goraca herbata i jogurt, a takie przwdziwe sniadanko dopiero 2 godziny pozniej.
pozdro i czekam na ciekawe odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do kapieli,prysznica nie powinno się odrazu wchodzic do lodowatej wody ,ale zaczac od ciepłej i powoli zmniejszać temeprature.
Napisano Ponad rok temu
1. Pora dnia (wieczorem: ciało juz pracowało wiec rozgrzewka może być krótsza)
2.Temperatura (im chłodniej, tym dłuzsza rozgrzewka)
Ogolnie rozgrzewka to podniesienie temeperatury ciała(lekki pot), rozgrzanie miesni i stawów.
Dla przykłądu:
Ja jak robie rozgrzewke to biegne lekkim truchtem, bieg tyłem, bokiem i przeplatanki, tak około kilometra, pózniejej krażenia i wymachy. Zaczynam od głównych parti ciała a koncze na małych. Taka rozgrzewka zajmóje mi średnio 10 min.
Po własciwym treningu, schłodzenie czyli ide jeszcze kilkaset metrów aby ustabilizowac puls, a po tym rozciaganie.
Napisano Ponad rok temu
Moze byc?
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Biegam codziennie oprocz niedzieli
wszystko co napisze ponizej wiem z wlasnego doswiadczenia i z rozmow z ludzmi ktorzy biegaja wyczynowo na dlugie dystanse. wiec niekoniecznie musi sie to odnosci do ciebie.
nie wiem w jakim celu biegasz(nie napisales). ale jesli chodzi o poprawe kondycji to proponowalbym biegac interwalami. trzeba samemu ustalic jakimi. 30sec-1min max potem 2min spokojnego truchtania. i tak w kolko dopuki mozesz.
jesli chodzi ci o spalanie tluszczu i ogolny rozwoj wszystkich miesni to w tygodniu ograniczylbym sie do 4sesji/tydz z tym, ze powinny byc dluzsze: 40-45 min. dopiero po 20 min biegu organizm przestawia sie na wydajna prace (ustawia sie tetno, zaczyna sie spalanie tluszczow).
z jednej strony sie nie zapocic, a z drugiej przeziebic
ktos mi powiedzial, ze lepiej sie spocic niz przeziebic. nie mozesz sie oczywiscie za grubo ubrac bo sie przegrzejesz, ale powinienes byc tak ubrany zeby na koniec treningu bielizna byla wilgotna.
10 min na schlodzenie to troche duzo. 5 max. szegolnie w zimie powinno sie przerwac schladzanie jak tylko zrobi ci sie zimno. raczej nalezy unikac lezenia w wannie w goracej wodzie. prysznic wystarczy.
po bieganiu tylko woda z witaminami(uzupelnienie mikroelementow ktore wypociles)- nie herbata. i zamiast tlustego jogurtu po kapieli po jakis 20-40min lekkie mleko z musli naturalnym nie slodzonym. mozna jeszcze zapodac banana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Warto zakladac cos na glowe typu opaska lub czapa? O 7 z rana jest calkiem zimno, a uszy z deka czerwone :-)
Mleko do musli moze byc zimne z lodowki?
pozdro
Napisano Ponad rok temu
jak chodzi ci o spalanie tluszczu to 40-45 min jest ok. w tym czasie powinienes, po jakims miesiacu biegania, byc w stanie zrobic 7km+. zasadniczo nie powinno sie biegac wiecej niz 10km. ja np. biegne 35min tempem ok 10km/h a ostatnie 5-10 min przyspieszam lekko, koncowa minuta- max. potem ochloniecie i na koniec w domu brzuszki i pompeczki.
kontroluj tez, raz na jakis czas, tetno. oblicz ze wzoru (o ile dobrze pamietam):
(220 - wiek)*0.80=tn max- to jest twoje max tentno. np ja przy wieku 27 staram sie nieprzekraczac 145/min.
mleko z lodowki moze byc. ja takie pije. oczywiscie jak spalanie tluszczu to trzeba kontrolowac co sie je i zapomnij o slodkim, co najwyzej owoce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Biegałem wieczorem, żeby poprawić kondycje. Niewiem czy dobrze trenowałem.
Napisano Ponad rok temu
Sprint powinien byc zastosowany w trakcie normalnego biegu. Mnie narazie stac na to, zeby sobie na krotkim odcinu pozwolic na max. sprint. Zapewne z czasem kondycha sie poprawi i bede czesciej przeplatal normalny bieg ze zrywami sprinterskimi :wink:
pozdro
Napisano Ponad rok temu
jak z nim biegałem to ja w dresiqu i kurtce a ten w krótkich spodenakach i koszulce, śnieg po kostki i wogóle pogoda do dupy, ludzie których spotkaliśmy patrzyli na niego jak na czubka.ja biegam od paru dobrych lat zimma bez rekawiczek czy czapki i nic sie mi nie dzieje
jak biegałem to właśnie też na końcu robiłem taki maksymalny sprint(uwzględniając pozostałe siły) a wcześniej lekkie zwiększenie tempa, i wtedy maksymalnie męczyłem mięśnie(w moim przypadku)
pzdr
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Biegacie codziennie czy co drugi dzien?Osobiscie mam taka akcje ze jesli biegam codziennie (na poczatku) jestem strasznie zjebany przez kilka dni a potem traktuje to juz jako normalna czesc dnia, a i czuje sie znacznie lepiej (i sa efekty). Jak biegam co drugi dzien to w koncu sobie mowie ze "dzisiaj odpuszcze, to jutro sobie pobiegne i pojutrze tez i bedzie git " i w koncu nie wychodze z domu...
BtW Tez jestem strasznie pod mega wrazeniem starszych ludzi biegajacych z rana (a tez mam zawsze mysl "jezu..wszyscy spia a ja jak ostatni idiota ide do lasu biegac"
Napisano Ponad rok temu
To milo, ze moj temat sprawil, ze zaczoles znowu biegac. Szkoda, ze nie mieszkasz w okolicy, bo poza moja osoba tylko stare pryczki biegaja po lesie i zawsze wczesniej :-)
Dzisiaj nasuwaly mnie piszczele....dziwnie mocno w trakcie biegu, a i powietrze z rana bylo cholernie ciezke, jesli chodzi o oddychanie. Na domiar tego bylo jeszcze dosc ciemno, a moj polar az sie zaszronil w trakcie treningu Jednak warto bylo, bo czuje sie o niebo lepiej, niz wtedy kiedy wstawalem w poludnie i snulem sie po chacie niczym cien :-) Narazie naszczescie mam przerwe w pracy zawodowej, wiec moge sobie pozwolic na wieksze zainteresowanie sportem :wink:
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Znacie dobry trening izometryczny?
- Ponad rok temu
-
Kontuzja
- Ponad rok temu
-
Wzmacnianie więzadeł, stawów.
- Ponad rok temu
-
Filmiki instruktarzowe uderzania w worek.
- Ponad rok temu
-
Czy wypchniecie ciężaru na "klatę" o masie własne
- Ponad rok temu
-
rozejście mięśni brzucha
- Ponad rok temu
-
Spis Deskarzy :D
- Ponad rok temu
-
Pękający worek