Taki filmik z pokazu
Napisano Ponad rok temu
Trenujemy trzy razy w tygodniu, treningi prowadzi w chwili obecnej kol. Jan, ale to sprawa płynna i zmieniamy się w tej roli. Zajęcia odbywają się w środy, piątki i niedziele, kontakt na priv bądź mail po szczegóły. Bawimy się doskonale.
Dalsze, być może dłuższe filmy- kto wie, możliwe. Póki co w planach raczej produkcje nieco bardziej edukacyjne a mniej pokazowe. Może ew. zrobimy objaśnienie techniczne i pokazaniem ruchów- czyli co i dlaczego. Dzięki za zainteresowanie, cieszę się, że się podoba. Wersja ostateczne już wkrótce, zmiany kosmetyczne. Pozdrawiam
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Te fechtschwerty ważą po 1620g, są też lżejsze, po 1300g.
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie domyślam się że technicznie też jest dobrze. Więc pozostaje pogratulować.
No i wyrazić nadzieje na przyszłe rozwinięcie filmików i omówienie choć kilku technik.
A propo mam pierwsze pytanie: czemu ma służyć Twoje pierwsze wejście na przeciwnika ?
To jest przejście do cięcia ? podniesienie Jego broni i zadanie ciosu na korpus czy też może miałobyć to wejście do jakiejś techniki obalenia ?
Jeśli będziesz uprzejmy wyjaśnić, będę wdzięczny
Napisano Ponad rok temu
Po związaniu mieczy, korzystając z faktu, że Jan naciska na mój miecz próbuję ciąć go w głowę zza jego broni. On wychwytuje cięcie na okolice jelca, więc zmieniam cel ataku na lewo-dół i zadaję pchnięcie obchodząc jego klingę od zewnątrz (pozostając jednak w kontakcie). Tu kolega przejmuje inicjatywę i po odepchnięciu mojej broni poza cel wykonuje szybkie uderzenie krótkim (fałszywym) ostrzem w głowę, zmuszając mnie do uniesienia rąk. Tu pakuje mi kopa.
Po niemiecku: stając w pozycji Wechsel pokazuję przwe górne otwarcie, które Jan atakuje lewym Oberhaw. Wykonuję Verseczen krótkim ostrzem w górę i korzystając ze związania (Band) oraz z tego, że jest twardy na mieczu (Hart am Schwert) poprawiam lewym Dupliren. Jan broni robiąc Winden do pozycji Ochs, na co ja reaguję prawym Mutiren. Kolega na to Abschneiden do uderzenia Oberhaw na głowę. Tu pakuje mi kopa.
Pozdrawiam
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie zachęcające...
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Miłego oglądania ;]
Pozdrawiam
Jan Chodkiewicz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm jesli moge cos powiedziec to tylko w materi ciecia mat mieczem japonskim. Dosc, ze tak powiem zamaszyscie chlopaki cieli. Niewiem czy to miecze tepe ale ale to az tyle sily nie wymaga a raczej wiecej techniki. i tak zwanego tennouchi:) Ale grunt to dobre checi.
Nie jestem pewien, ale Gwyn wspominal, ze nie bylo tak fachmanow od katany. Chyba chodzilo tam przedewszystkim o zabawe, a atmosfera wyglada na dobra. Sporo ludzi od roznych rodzajow zelaza. :wink: Robiliscie jakies sparingi?
Napisano Ponad rok temu
Dlatego bardzo byśmy chcieli w przyszłym roku zaprosić speców od nihonto, coby popatrzeć sobie i posłuchać jak to z cięciem wygląda tam.
Sparringi międzystylowe oczywiście były i będą. Możemy pomóc z opakowaniem się w trochę ochraniaczy, jeżeli komuś trzeba Pozdrawiam
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedy planujecie nastepne spotkanie?
Pozdrawiam MH
Napisano Ponad rok temu
Fajnie się tam bawicie, następnym razem ostro się zastanowie czy by tam do Was nie przyjechać o ile będzie szansa otrzymania zaproszenia.
W każdym razie faktycznie, trochę "brutalnie" to wyszło... ale ciekawy pomysł
chętnie też bym się posparował
Napisano Ponad rok temu
Sparingi miedzystylowe to dobry pomsyl rozwijajacy mysle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Iaido... nieopodal Gliwic (Żarnica)...
- Ponad rok temu
-
Kendo...
- Ponad rok temu
-
Olkusz raz jeszcze
- Ponad rok temu