[quote name="budo_][quote name="budo_xiame"][...] jak dlugo powinna trwac nauka konkretnego stylu walki[/quote]
2 lata - inaczej system do :dupa:[/quote]
No to podążając tym tokiem myślenia, musiałbym pomyśleć tak- mamy w Polsce kung-fu do....bo z własnych obserwacji...nie widziałem nikogo po dwóch latach nauki o kim można by powiedzieć, że to co robi w "walce"- to jakiś system

Wręcz przeciwnie,osoby takie bardziej sie gubią, próbując w walce zastosować techniki systemowe lub spełniać założenia teoretyczne i ułożenie ciała wymagane dla "stylu". Czasem walący chaotycznie zawodnik z krótkim stażem był dla mnie groźniejszy niż "zagubiony w technikach" 2-3 "latek".
Taki średnio zdolny-średnio ćwiczący to właśnie tak po około 6 - 7 latach prezentował coś na kształt "stylowości". Rzadko kiedy można spotkać kogoś z podstawami a co dopiero umiejętnościami walki wyniesionymi z tego co właśnie zakłada system ....bo walić cepy i kopy (do tego kiepsko technicznie) to można juz po roku tylko czy nie lepiej szkolić się w kick boxingu lub tajskim boksie ?Oczywiście można bardzo skutecznie nawet stworzyć coś na kształt mieszanki kb z tajskim a nawet szczątkowym bjj (takie "chińskie" mma

), ale czy to ma sens jeżeli mozna to samo osiągnąć w krótszym okresie ?
Nidgy nie wystawiłbym człowieka z 2 letnim stażem do "wolnej walki" pozwalającej praktycznie na wykorzystanie pełnej gamy dozwolonych technik, a zwłaszcza z kims doświadczonym.
Zresztą ja nie wiem, może teraz jakieś inne metody są i ludzie po dwóch latach potrafią walczyć ...
Z drugiej strony to obserwując jak powoli wdraża się podstawy w pewnym północnym tradycyjnym systemie to te 2 lata wydaja mi się jeszcze dalsze...no cóz nie mozna zbyt pochopnie sie wypowiadać nie wiedząc i nie widząc efektów nauki w innych systemach, zatem przyznaję ,że mam zbyt małe porównanie i wiedzę by uogólniać - 6-7 lat i koniec. Moja "wizja" oparta jest na własnych doświadczeniach i obserwacjach.
Tu można by zapytać kogoś majacego kontakt z wieloma systemami u źródła.