Zestaw narzędzi z Castoramy
Napisano Ponad rok temu
Przedzierając się ostatnio przez półki w Castoramie (mały remont w domu), wśród wszystkich "wspaniałych" narzędzi firmy Topex natknąłem się na coś wartego uwagi.
Był to zestaw 4 narzędzi - multitoola, minitoola, scyzoryka i foldera z backlockiem, całość w estetycznej skrzyneczce wyłożonej gąbką.
Kupiłem ten zestaw bardziej z ciekawości i dla żartu niż na poważnie, ale w w domu doznałem bardzo miłego zawodu.
Narzedzia są wykonane bardzo precyzyjnie, ostrza ostre i twarde, żadnych luzów na nitach(no niestety narzędzia nie są skręcane), kombinerki robią wrażenie solidnych, podobnie jak blokada w folderze.
Przyjżałem się opakowaniu, lecz zamiast napisu "made in china" znalazłem napis USA!!
okazało się że producentem tego zestawu jest ) firma Great Neck Saw, a sprzedawane są pod marką Sheffield.
Za ten zestaw zapłaciłem głupie 44 złote co oznacza jakieś 10zł na na jedno narzędzie, +4 zł na pudełko
I zastanawiam się czy nie kupić jeszcze jednego - będzie na prezent.
edit - musiałem poprawić linki do obrazków
Napisano Ponad rok temu
Taki mały przykład - samochód maluch 126p to odpowiednik Topex. Przed wycofaniem z produkcji kosztował około 12000 PLN. Golf to odpowiednik jakiegoś średniego Benchmade - co byście powiedzieli, gdyby kosztował 480000 PLN :-)
Napisano Ponad rok temu
budo_MMW napisał
Taki mały przykład - samochód maluch 126p to odpowiednik Topex. Przed wycofaniem z produkcji kosztował około 12000 PLN. Golf to odpowiednik jakiegoś średniego Benchmade - co byście powiedzieli, gdyby kosztował 480000 PLN :-)
ja pierdole, nie mam prawa jazdy.
Napisano Ponad rok temu
A propos: czy zna ktos supermarket z nozami ???
Aha, dodam jeszcze ze dokladnie 44 zeta kosztowal mnie minitool FESa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Xiao napisał
dokladnie 44 zeta kosztowal mnie minitool FESa
miałem, wyrzuciłem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cytat
Robocizna ta sama, bo na ogół Taiwan, stal pewnie o dwie klasy lepsza [np. 440c czy wspomniane AUS8 zamiast powiedzmy 420
rozumiem że wierzysz że te narzędzia mają stal pewnie o dwie klasy lepszą niż np. AUS8 w CRKT ?? i że użyto do tego gównianego toola 440C ??
naprawde arcyciekawe przemyślenia - wziołeś je skądś czy tak po prostu palnołeś ??
Napisano Ponad rok temu
Fajna skrzyneczka, reszta mnie nie interesuje, ale ta skrzyneczka....
Napisano Ponad rok temu
budo_MMW napisał
A Byrdy, a Pika czy Monochrome? To jest wlasnie cos pomiedzy tandeta a drozszymi produktami.Ale w jednym się rynek i jego niewidzialna ręka nie sprawdziły - nie powstała pośrednia klasa noży, wypełniająca lukę między bazarową tandetą za kilkanaście złotych [tudzież tą samą tandetą wciskaną nieświadomym klientom za 100 PLN] a renomowanymi produktami za 300, 400 i więcej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_cahir napisał
A Byrdy, a Pika czy Monochrome? To jest wlasnie cos pomiedzy tandeta a drozszymi produktami.
Dzieki cahir
Chcialbym dodac, ze na rynku jest nie tylko Spyderco i BM, ktore robia calkiem niezle noze w tym przedziale cenowym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Blacha napisał
rozumiem że wierzysz że te narzędzia mają stal pewnie o dwie klasy lepszą niż np. AUS8 w CRKT ?? i że użyto do tego gównianego toola 440C ??
nie rozumiesz :-)
Napisano Ponad rok temu
Cytat
Za ten zestaw zapłaciłem głupie 44 złote
Eeee no za tyle to mogę mieć konkretnego opinela z węglówki :wink:
Napisano Ponad rok temu
bo z tego co napisałeś właśnie to wynika
to może jeszcze raz jaśniej o co Ci chodziło co ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem jedno. Ja którekolwiek z tych narzędzi przeżyje to samo co Swisstool w rękach Blachy to kupie sobie taki zestaw (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
budo_MMW napisał
Robocizna ta sama, bo na ogół Taiwan, stal pewnie o dwie klasy lepsza [np. 440c czy wspomniane AUS8 zamiast powiedzmy 420]. Ale skąd 40-krotne przebicie?
Na prośbę Blachy spróbuję wytłumaczyć :-)
Cena robocizny zarówno średniego markowego nożyka, jak i takiego typu "Topex" jest zbliżona, bo na ogół oba są wykonywane na Tajwanie/w Chinach/innym kraju o z tanią siłą roboczą. Stal średniego markowego nożyka jest zapewne o dwie klasy lepsza niż Topex, bo zamiast [jak domniemuję] topexowej 420, średnie markowe nożyki mają 440C lub AUS8.
Tyle moich wyjaśnień i przyznaję, że cytowane zdanie można było odczytać w dwie strony - ale przykład z maluchem i Golfem pokazywał, że nie zakładam, iż Topex jest zrobiony z kilka klas lepszej stali, niż np. folderek CRKT za 400 PLN w Military.
Ufff......... To tyle :-)
Napisano Ponad rok temu
poprzednei zdanie jakby w drugą strone mi wychodziło
więc sorry i odszczekuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
najlepszy projekt noza utility
- Ponad rok temu
-
Konus pojechał na ryby...