Zestaw narzędzi z Castoramy
Napisano Ponad rok temu
Przedzierając się ostatnio przez półki w Castoramie (mały remont w domu), wśród wszystkich "wspaniałych" narzędzi firmy Topex natknąłem się na coś wartego uwagi.
Był to zestaw 4 narzędzi - multitoola, minitoola, scyzoryka i foldera z backlockiem, całość w estetycznej skrzyneczce wyłożonej gąbką.
Kupiłem ten zestaw bardziej z ciekawości i dla żartu niż na poważnie, ale w w domu doznałem bardzo miłego zawodu.
Narzedzia są wykonane bardzo precyzyjnie, ostrza ostre i twarde, żadnych luzów na nitach(no niestety narzędzia nie są skręcane), kombinerki robią wrażenie solidnych, podobnie jak blokada w folderze.
Przyjżałem się opakowaniu, lecz zamiast napisu "made in china" znalazłem napis USA!!
okazało się że producentem tego zestawu jest ) firma Great Neck Saw, a sprzedawane są pod marką Sheffield.
Za ten zestaw zapłaciłem głupie 44 złote co oznacza jakieś 10zł na na jedno narzędzie, +4 zł na pudełko
I zastanawiam się czy nie kupić jeszcze jednego - będzie na prezent.
edit - musiałem poprawić linki do obrazków
Napisano Ponad rok temu
Taki mały przykład - samochód maluch 126p to odpowiednik Topex. Przed wycofaniem z produkcji kosztował około 12000 PLN. Golf to odpowiednik jakiegoś średniego Benchmade - co byście powiedzieli, gdyby kosztował 480000 PLN :-)
Napisano Ponad rok temu
Taki mały przykład - samochód maluch 126p to odpowiednik Topex. Przed wycofaniem z produkcji kosztował około 12000 PLN. Golf to odpowiednik jakiegoś średniego Benchmade - co byście powiedzieli, gdyby kosztował 480000 PLN :-)
ja pierdole, nie mam prawa jazdy.
Napisano Ponad rok temu
A propos: czy zna ktos supermarket z nozami ???
Aha, dodam jeszcze ze dokladnie 44 zeta kosztowal mnie minitool FESa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dokladnie 44 zeta kosztowal mnie minitool FESa
miałem, wyrzuciłem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Robocizna ta sama, bo na ogół Taiwan, stal pewnie o dwie klasy lepsza [np. 440c czy wspomniane AUS8 zamiast powiedzmy 420
rozumiem że wierzysz że te narzędzia mają stal pewnie o dwie klasy lepszą niż np. AUS8 w CRKT ?? i że użyto do tego gównianego toola 440C ??
naprawde arcyciekawe przemyślenia - wziołeś je skądś czy tak po prostu palnołeś ??
Napisano Ponad rok temu
Fajna skrzyneczka, reszta mnie nie interesuje, ale ta skrzyneczka....
Napisano Ponad rok temu
A Byrdy, a Pika czy Monochrome? To jest wlasnie cos pomiedzy tandeta a drozszymi produktami.Ale w jednym się rynek i jego niewidzialna ręka nie sprawdziły - nie powstała pośrednia klasa noży, wypełniająca lukę między bazarową tandetą za kilkanaście złotych [tudzież tą samą tandetą wciskaną nieświadomym klientom za 100 PLN] a renomowanymi produktami za 300, 400 i więcej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Byrdy, a Pika czy Monochrome? To jest wlasnie cos pomiedzy tandeta a drozszymi produktami.
Dzieki cahir
Chcialbym dodac, ze na rynku jest nie tylko Spyderco i BM, ktore robia calkiem niezle noze w tym przedziale cenowym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rozumiem że wierzysz że te narzędzia mają stal pewnie o dwie klasy lepszą niż np. AUS8 w CRKT ?? i że użyto do tego gównianego toola 440C ??
nie rozumiesz :-)
Napisano Ponad rok temu
Za ten zestaw zapłaciłem głupie 44 złote
Eeee no za tyle to mogę mieć konkretnego opinela z węglówki :wink:
Napisano Ponad rok temu
bo z tego co napisałeś właśnie to wynika
to może jeszcze raz jaśniej o co Ci chodziło co ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem jedno. Ja którekolwiek z tych narzędzi przeżyje to samo co Swisstool w rękach Blachy to kupie sobie taki zestaw (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Robocizna ta sama, bo na ogół Taiwan, stal pewnie o dwie klasy lepsza [np. 440c czy wspomniane AUS8 zamiast powiedzmy 420]. Ale skąd 40-krotne przebicie?
Na prośbę Blachy spróbuję wytłumaczyć :-)
Cena robocizny zarówno średniego markowego nożyka, jak i takiego typu "Topex" jest zbliżona, bo na ogół oba są wykonywane na Tajwanie/w Chinach/innym kraju o z tanią siłą roboczą. Stal średniego markowego nożyka jest zapewne o dwie klasy lepsza niż Topex, bo zamiast [jak domniemuję] topexowej 420, średnie markowe nożyki mają 440C lub AUS8.
Tyle moich wyjaśnień i przyznaję, że cytowane zdanie można było odczytać w dwie strony - ale przykład z maluchem i Golfem pokazywał, że nie zakładam, iż Topex jest zrobiony z kilka klas lepszej stali, niż np. folderek CRKT za 400 PLN w Military.
Ufff......... To tyle :-)
Napisano Ponad rok temu
poprzednei zdanie jakby w drugą strone mi wychodziło
więc sorry i odszczekuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
najlepszy projekt noza utility
- Ponad rok temu
-
Konus pojechał na ryby...