Trening rozciągający
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie muszę wspominać o rozgrzewce i poruszeniu wszystkich stawów
Jeżeli jesteście już dosyć dobrze rozgrzani to zaczynamy.
1).Prostujemy nogi i robimy skłon do stóp (pierwszy raz robimy to spokojnie, za drugim razem pogłębiamy już coraz bardziej ale nie bujamy się tylko ręce muszą być przyciągnięte do stóp w zależności od twojego stopnia rozciągnięcia, po prostu musisz czuć że się rozciągasz )
2).Siadamy i prostujemy nogi do przodu i robimy skłon (staraj się złapać za palce nóg)
3).Teraz też w siedzie ale w rozkroku, najpierw robimy skłon do środka (starym się położyć ręce na podłodze ale również nie robić tzw.garba,następnie do prawej i do lewej, można powtórzyć jeszcze raz)
4).Siad płotkarski: najpierw skłon do wyprostowanej, później do środka i na końcu najważniejsze do ugiętej (tu trzeba się postarać bo jest to bardzo ważne przy kopaniu)
5).Motylek czyli przyciągamy nogi do siebie i trzymamy je za stopy i na początku machamy kilka razy później rozpychamy łokciami albo rękoma
6).Wstajemy i stajemy w rozkroku i robimy kilka skłonów do środka oraz nóg.
Przechodzimy do drugiej części rozciągania.
Możemy zrobić pajacyk,bieg bokserski, jakieś skipy żeby się jeszcze trochę rozgrzać, warto też poruszyć stawy pomachać trochę biodrami i kolanami.
7).
Robimy coś podobnego z tym że ręce trzymamy na podłodze i jedna ręka stara się rozciągać nogę podporową (która musi stać całą piętą na podłodzę) i robimy tak po dziesięć przejść na każdą nogę
8)Podobnie jak w ćwiczeniu 7 tylko że robimy to bokiem i stopa nogi tylnej jest położona na ziemi bokiem (nie jest w górze )Pamiętajmy o pogłębianiu wykroku Też po dziesięć razy
9)Podobnie jak w ćwiczeniu 8 z tym że stopa teraz idzie do góry
Ostatnia część
Pokrąż trochę biodrami oraz kolanami.
No i chyba najtrudniejsze
10)Przechodzimy do szpagatu, ręce kładziemy na podłodze i się rozjeżdżamy za pierwszym razem spokojnie, przechodzimy na prawą nogę później na lewą i tak kilka razy z tym że w następnych razach coraz mocniej ale nie do przesady
To by było tyle ode mnie , miłego rozciągania życzę.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownik calibra70 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz już wiem, na czym polega trening rozciągający:) Moja żona chodzi na ćwiczenia z samoobrony i też zawsze mi mówi, że rozciąganie to podstawa.
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem zwolenniczką rozciagania izometrycznego czyli wejścia w pozcyję do rozciągania, napięcia mięśni przez 30 sekund i rozluźnienia przez 10 (mniej więcej ;p)