BM 552 Doug Ritter'em sygnowany
Napisano Ponad rok temu
Ad. 1. Winien jestem przeprosiny dla poczty zarowno PL jak i DE, oraz podziekowania dla budowlancow za slowa otuchy. Martwilem sie, ze nozyk juz wsiorbalo, bo dlugo go nie bylo, ale dzisiaj sie sprawa wyjasnila. Noz z Pl do DE doszedl w 3,5 dnia, ale z powodu soboty utknal na zbiorczej poczcie uniwersyteckiej, gdzie do dzisiaj (czyli tydzien z hakiem) sie zastanawiali, czy taki pracuje na Uni (co jest latwe do sprawdzenia na stronie uni), zamiast wyslac pod odpowiedni instytut. Coz - wiekszosc Niemcow nie grzeszy zbytnia inteligencja (to slowa kumpla, tez Niemca).
Ad. 2. Nie bedzie zdjec i typowej tecenzji, bo o 552 mozna przeczytac chociazby [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , a do zdjec potrzeba cyfrowki, ktora bede mial za tygodni kilka.
Otwieram paczuszke i :? Mialo byc Blue Class, wiec i blue pudelesio byc powinno, a jest szare 8) (no samych plusow nie moge napisac, do czegos sie przyczepic trzeba :twisted: ) Otwieram i jest woreczek (no, niech strace 8) ) gustowny, czarny, ni to jedwab, ni stylon, ze sciagaczem i napisem Benchmade, no i mam finalnie nozyk. Sam 552 wyglada lepiej niz na zdjeciach w w/w recenzji.
Rekojesc jest gustownie czarna. Taki czarny czarny, a nie taki gowniany czarny :wink: jak w moim Amphie. W rece :? czuc niestety bazarowosc Lekki jak na te masywnosc i jak ktos nie jest przyzwyczajony do norylowej rekojesci to sie bedzie musial dluuuuugo przyzwyczajac, jak ja. Otwieram i dramat!!! NIE KLIKA!!!! No ale rekojesc to noryl z linersami, a axis to nie tytanowy microbar. Noz chodzi plynnie. Mozliwosc przeniesienia klipsa na druga stone rekojesci tez jest cool. Sheep foot dobrze sie trzyma, aczkolwiek szczytem ergonomii dla mnie nie jest. W odwrotnym lezy mi lepiej niz w normalnym, choc to nie fighter (tu zaznaczyc musze, ze obiektywna ocene bede mogl dac za miesiac z okladem, bo jestem swiezo po kontuzji stawow srodrecza i chwyt mam gowniany, ale i tak Amph jest wygodniejszy)
Ostrze - szerokie, drop point, szlif plaski, na prawie 3 mm grube jest wygodniejsze w krojeniu niz ostrze Ampha (bo ciensze o 1mm). Stworzone do ciecia. Po to kupilem. Nieznacznie krotsze niz w MT, ale SW i choc gole (bez powloczki), to tego oczekiwalem i jest to plus (szczegolnie dla estetow :roll: ). Ale to nie kuchenniak, wiec dla fanatykow owocow - jablka dalej sa przelamywane, a nie przekrajane. Drugi plus - brak recurve, czyli moge go naostrzyc na kazdym plaskim kamieniu, co w terenie jest dla mnie wazne jak cholera. Czytalem o lamentach, ze wyciagniety z pudelka jest ostry, ale nie goli. To chyba sie poprawili, albo ja dziwne wloski mam, bo moja 552 goli tak jak Amph, a nawet i lepiej, bo brak wklesniec na ostrzu. I kolek - mniejszy niz Amphowa lezka - nie przeszkadza tak w krojeniu bulek chociazby, jak w porownywanym modelu. Nie wytrzymalem i pociachalem kilka pudelek w magazynie. Pylnie przez karton, choc lubi sie wyslizgnac - zwalam to na przyzwyczajenie do ciecia takich rzeczy ostrzem recurve. I dalej goli.
Ogolnie - oceniam bardzo pozytywnie. Polecam. Szczegolnie jak ktos ma mozliwosc ominiecia cla - wtedy nie ma chyba lepszego klasowo (i rozmiarowo) foldera za te kase.
P.S.: Rybak - chyba pokochalem BMki
Napisano Ponad rok temu
Pudelko jest srebrne, nie szare - bo to "special project"
A poza tym bardzo dobrze wybrales "beginner model".
Ja zaczalem duzo nizej, od Monochrome
Napisano Ponad rok temu
Nieee, no Paaniee...
Pudelko jest srebrne, nie szare - bo to "special project"
Jasne. Roznica pomiedzy szarym a srebrnym na tym pudelku jest taka, jak pomiedzy przybrudzonym zoltym (tudziez zoltym z domieszka brazowego) a lososiowym
No ale z expertem sie nie dyskutuje 8)
A poza tym bardzo dobrze wybrales "beginner model".
Ja zaczalem duzo nizej, od Monochrome
Zaledwie drugi nozyk w zyciu, a tu juz taka pochwala z ust speca 8)
Czuje sie zaszczycony 8) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Hmmm... moj Griptilian 550 pieknie klikal Tak inaczej troche... ale klikal!Otwieram i dramat!!! NIE KLIKA!!!!
Ale sheep foot to raczej ksztalt klingi w BM 550...Sheep foot dobrze sie trzyma, aczkolwiek szczytem ergonomii dla mnie nie jest.
Generalnie... fajowy nozyk! Gratuluje!
Napisano Ponad rok temu
Jasne. Roznica pomiedzy szarym a srebrnym na tym pudelku jest taka, jak pomiedzy przybrudzonym zoltym (tudziez zoltym z domieszka brazowego) a lososiowym
No ale z expertem sie nie dyskutuje 8)
Oki, niech Ci bedzie, ze srebrnoszary
O kolorach to sobie z moja zona mozesz pogadac, ja ogolnie rozrozniam bialy, czarny, szary, i chyba jeszcze niebieski i czerwony (no ba ).
A jak sie szary troche blyszczy, to srebrny jest.
Zaledwie drugi nozyk w zyciu, a tu juz taka pochwala z ust speca 8)
Czuje sie zaszczycony 8) :wink:
Nabijaj sie, nabijaj.
Bys podziekowal raczej, ze takie dobre wsparcie i doradztwo masz na forum i dzieki temu od razu trafione zakupy 8)
A tego sheepsfoota to chyba przegapilem.
Napisano Ponad rok temu
Ale sheep foot to raczej ksztalt klingi w BM 550...
Mea culpa, mea culpa
Dzieki Akme, bo niezle walnalem! Kiedys porownujac BMki czytalem na szybko i najwyrazniej nie doczytalem i stad ten byk. Chodzilo mi oczywiscie o rekojesc. Przepraszam.
Otwieram i dramat!!! NIE KLIKA!!!!
Hmmm... moj Griptilian 550 pieknie klikal Tak inaczej troche... ale klikal!
552 tez klika, ale porownujac dzwiek do Ampha, to jest jak bzyk komara do ryku Harleya
O kolorach to sobie z moja zona mozesz pogadac, ja ogolnie rozrozniam bialy, czarny, szary, i chyba jeszcze niebieski i czerwony (no ba ).
Nie martw sie, ja tez rozrozniam tylko podstawowe. Kolorystyczne dysputy sa koscia niezgody w uzgadnianiu czegokolwiek z moja zona, wiec cos o tym wiem Dla mnie srebrny, to taki jak moj lancuszek. Jak jest ciemniejszy to jest szary :twisted:
I sie nie nabijam.
Especially for rybak:
poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon poklon za doradztwo :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rybak, ale ile treści w tym zawarłeśBez przesady, napisalem tylko "a pewnie, kupuj Pan, bo nozyk jest OK", czy cos w tym stylu
Zadziwia mnie ten nóż.
Napisano Ponad rok temu
Rybak, ale ile treści w tym zawarłeś
Zadziwia mnie ten nóż.
Czemu?
Napisano Ponad rok temu
Czemu, czemu, ale co czemu. To ile treści w tym zawarłeś. Nie badź taki skromny bo kto wie więcej tu o BM od CiebieCzemu?
Czy dlaczego zadziwia mnie ten nóz? No bo jest zadziwiający i mi się podobać zaczyna. Zresztą nie tylko on :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No cóż, pozostaje mi tylko powiedzieć, że jeśli trafi mi się okazja na zdarcie tej BMki bez cła to jak najbardziej. Jakoś tak lubię gripa a tu jest coś podobnego lecz z lepszych materiałów.
Czemu "podobnego"?
To Griptilian przeciez
Ale pamietaj, ze ta klinga to taka lopatka jest, co czasem moze przeszkadzac.
Jesli czesto cos tam potrzebujesz dziubac ostrym czubkiem, to zly adres jest.
Masz droppointa dla porownania i wez pod uwage ze stosunek szerokosci jest jeszcze troche znieksztalcony przez optyke aparatu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A ta wlasnie wersja z D2 tez jest warta uwagi, prawie 30 dolcow mniej bez shippingu, D2 jest niewiele gorsze od S30V jak o trzymanie ostrosci chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Rybak - co Ty na to?
Ale i tak jest fajny - nie zebym cos mial.... :wink: 8) :roll:
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie teraz kilkam i mysle, ze gdyby 552 mail raczke a pelnego aluminium jak Amph bylby maszyna nie do zajechania. Wagi pewnie by mu to duzo nie zmienilo (teraz jest zaledwie jakies 15g lzejszy) aczkolwiek przesunaloby srodek ciezkosci z klingi na rekojesc, ale w extremalnych warunkach roznicy by to nie robilo zadnej, bo to nie siekiera i folderem ciupie sie (no bo rabaniem to ciezko nazwac) sporadycznie (no, moze w chwycie gola reka przy -20 :wink: , ale wtedy raczej niczego sie nie lapie golym lapskiem) . Ale wtedy nie mialby juz pewnie takiej ceny :roll:
Rybak - co Ty na to?
Presidio sobie kup
Napisano Ponad rok temu
...
Presidio sobie kup
:roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
...
Presidio sobie kup
:roll: :roll: :roll:
No co? 8)
Klinga podobna do Rittera, rekojesc tez w podobnym klimacie, podobna wielkosc, tylko ze nie zytel na stali, a alu na stali, w dodatku linery pelne, a nie cwiartki.
Tylko ciezszy prawie dwa razy, jak juz pisalem, a nie tylko parenascie gram.
Mialem na mysli to, ze taka gripowata maszynka nie do zajechania juz jest, nie trzeba przerabiac Gripka
Aha - no i kosztuje pare dolcow wiecej tylko.
Napisano Ponad rok temu
Bez tego się pewnie nie obejdzie. W końcu w jakiś sposób trzeba odzyskać równowagę ducha :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Oj czuję, że nowy wydatek mi się szykuje, że tak powiem
Bez tego się pewnie nie obejdzie. W końcu w jakiś sposób trzeba odzyskać równowagę ducha :twisted:
Jak masz jeszcze jakies opory, to zawsze moge pare fotek wrzucic
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zmiany, zmiany, zmiany... na Guns.com.pl
- Ponad rok temu
-
Spyderco Delica i Endura
- Ponad rok temu
-
microtech Mini socom elite 154CM, satin finish
- Ponad rok temu
-
Zakaz noszenia noży i kominiarek
- Ponad rok temu
-
Nóż typu survival.
- Ponad rok temu
-
Kolejna nowość z San Marcos....
- Ponad rok temu
-
Ka-Bar Bob Dozier Thorn Folder
- Ponad rok temu
-
zakochałem sie - ktoś coś wie o mej miłości ??
- Ponad rok temu
-
No i kupa :(
- Ponad rok temu
-
Kershaw Bump (Spec).
- Ponad rok temu