Uszkodzenie nabłonka rogówki
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy ten temat był już poruszany, ale próbowałem szukać i nic nie znalazłem. Problem jest następujący: kiedyś grając w koszykówkę załapałem małą kontuzję, a mianowicie podczas próby blokowania mnie ktoś włożył mi palec do oka i, jak się okazało, uszkodził mi nabłonek rogówki (zadrapał paznokciem najprawdopodobniej). Byłem u okulisty, dostałem żel do oka, pobolało pare dni i przeszło. Jakiś czas później (ok pół roku) zabrałem się za trening SW, a konkretnie Shidokanu, no i podczas lekkiego sparingu bokserskiego w rekawicach zostałem w to oko trafiony i kontuzja się odnowiła - zaczęło boleć jak cholera i całkowicie uniemożliwiało kontynuowanie treningu. Poszedłem ponownie do okulisty i ten powiadomił mnie, że to jest to samo, co wcześniej, bo nabłonek rogówki regeneruje się, ale jest w tym miejscu mocno osłabiony i każde otarcie mocniejsze będzie powodowało nawrót tej kontuzji. Niby nie jest to nic strasznego, bo gdy używam odpowiedniego żelu ból i wszystkie niedogodności z kontuzją związane przechodzą po 1-2 dniach, ale kontuzja wyłącza mnie z treningu i, co gorsza, walki podczas której powraca. Problemem jest też to, że nie trzeba wcale mocnego uderzenia/otarcia, żeby to powróciło (czasem np. trzymając gardę gdy dostaję prosty i moja rękawica otrze się o oko kontuzja wraca... to samo czasami podczas kulania się w parterze). Stąd moje pytanie - czy zna ktoś jakiś sposób, aby tej kontuzji unikać (no oprócz trzymania mocniej gardy )? Zawodnikiem nie zostanę - to wiem na pewno, aczkolwiek chciałbym mieć możliwość uczestniczenia w treningach w pełni...
Napisano Ponad rok temu
A serio... to nie wiem.
Chciałem zaproponować przejście na parterowe SW ale skoro twierdziszze w kulaniu też Ci się zdaża to... ja już nie wiem jeszcze mi nikt nigdy palca w oko nie zdołał włożyć.
Napisano Ponad rok temu
Co do czysto parterowych SW to właśnie planuję to zrobić... ale z dużą niechęcią, bo MMA podoba mi się dużo bardziej... i jakoś będzie mi brakowało tych low kickow, sierpów i kolanek Stad właśnie cały temat - zanim zmienie SW chciałbym dowiedzieć się czy coś z tym można zrobić
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dieta i krav maga
- Ponad rok temu
-
Ciężki wysiłek fizyczny i psychiczny.
- Ponad rok temu
-
Czy dam rade?
- Ponad rok temu