Jaki pas na początek?
Napisano Ponad rok temu
Zapisuję żone i właśnie kupiłem jej karategi. Ale z białym pasem. Czy w KK na początku przed wszystkimi egzaminami właśnie taki się nosi?
Bo w Judo tak...
Odpowiedzcie szybko to jeszcze zmienie kolor paska jakby co (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Dobry pas kupiłes więc spokojnie możesz wysłać żonę na treningi:)
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Życzę powodzenia i wytrwałości !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ładnie będzie a tolerancyjny trener pozwoli.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
PS. Nie pierzcie pasów , bo się kurczą. Moja mama przez przypadek wyprała, bo był brudny i potem z ledwością się nim obwiązałam (ubyło ponad 20 cm, toteż po zawiązaniu sterczały dwa kikuty ).
Napisano Ponad rok temu
Pasow nie pierze sie z innego powodu. Mas Oyama pisal, ze karategi powinno byc zawsze nienagannie czyste i schludne, natomiast pas ma odzwierciedlac to jak ciezko trenujesz.PS. Nie pierzcie pasów , bo się kurczą. Moja mama przez przypadek wyprała, bo był brudny i potem z ledwością się nim obwiązałam (ubyło ponad 20 cm, toteż po zawiązaniu sterczały dwa kikuty ).
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie dziękuję za info .
Napisano Ponad rok temu
Noooo...suuuper
Podobno pasów kiedyś nie prano. Im ktoś dłużej ćwiczył tym miał ciemniejszy pas. Podobno. Dzisiaj od czasu do czasu wypada jednak wrzucić go do pralki. Przecież to najzwyklejszy kawałek materiału, no nie ? Oj, mamy w naszej kochanej ojczyźnie tendencję do fetyszyzacji czarnego pasa. Zresztą jak ktoś chce chodzić w brudnym - jego sprawa. Jeśli ma się skurczyć - tak jak Mistress - no to lepiej nie prać...
Ja swój od czasu do czasu piorę /ok. 2-3 x w roku/.
Napisano Ponad rok temu
Pewien Bardzo Wielki Mistrz żyjący w Polsce /również posiadacz 10 Dana/ mówił, że nie pierze się także karategi aby odzwierciedlała jak cieżko trenujesz...
czubek, lub brudas
ja swój pas piorę gdy krew na nim znajdująca się ciemnieje i nieestetycznie wyględa. pas oczywiście tylko biały
Napisano Ponad rok temu
Co do czarnych pasów, które są hmm..białe(bardzo przetarte, nawet nie widać, ze to czarny) . Ostatnio miałam okazję zaznaczać na takich nalepkach, któe były na pasie obecność na treningach i po prostu każdy to musiał mieć. Przed wejsciem na salę stał ogromny facet, który nie miał tej nalepki. Myślałam, ze on ma biały pasek i się odezwałam "Nie ma nalepki, nie ma wejścia", a ona spojrzał na mnie krzywym okiem , ale poszedł po tą nalepkę. Potem było mi wstyd za siebie, bo sposób w jaki się odezwałam był troszkę arogancki (wynikało to ze zmęczenia wykonywanej czynnosci), a to okazał się sensei z 3 danem . Ale na szczęscie nie był na mnie zły .
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
A co do wycierania czarnych pasów... To śmieszne. Ten, kto to robi, daje o sobie świadectwo. Na marginesie - wycieranie pasów kiedyś było naturalne. Adept Karate miał jeden tylko pas, który dostawał od Mistrza, biały. Kiedy został mu przyznany kolejny stopień kyu, wreszcie dan - samodzielnie farbował obi na coraz ciemniejsze kolory zgodnie z zasadami i stopniem (żłółty, pomarańczowy, zielony, brązowy i czarny). Oczywiście, nosząc długo czarny pas, farbowanie na brzegach wycierało się. Stąd taka maniera "wytartych pasów" u niektórych posiadaczy stopni dan (o zgrozo - nieraz pumeksem, jak wyżej wyczytałem) przetrwała do naszych czasów. Fakt, że długotrwałe noszenie czarnego, satynowego pasa powoduje jego naturalne wycieranie (choćby u starszych wiekiem Mistrzów, np. Nishiyama, Ilia Jorga itp)
Dlatego też Obi miało w przeszłości duże znaczenie dla karateki - jego strata była hańbiąca - był to jego JEDYNY pas, ten pierswzy, który dostał od Mistrza jako początkujący, świadczący o przywiązaniu do szkoły, stylu itp. Wielu japońskich adeptów karate traktowało utratę pasa podobnie, jak utratę miecza (no, bez przesady, bez seppuku, ale z poczuciem ujmy na honorze). Pas miał szczególne znaczenie, i ceremonialny szacunek. Nie do pomyślenia było np. rzucenie go w sztni na ziemę czy też używanie jako skakanki na treningach... Za naruszenie zasad, w japońskich Dojo Mistrz mógł odebrać pas, co było równoznaczne z utratą stopnia i prawa do ćwiczeń.
A dziś?! O tempora, o mores!
Napisano Ponad rok temu
Zacznijmy od tego ze wogole to kiedys (przynajmniej w Kyokushin) byly tylko biale, brazowe i czarne pasy.Na marginesie - wycieranie pasów kiedyś było naturalne. Adept Karate miał jeden tylko pas, który dostawał od Mistrza, biały. Kiedy został mu przyznany kolejny stopień kyu, wreszcie dan - samodzielnie farbował obi na coraz ciemniejsze kolory zgodnie z zasadami i stopniem (żłółty, pomarańczowy, zielony, brązowy i czarny).
Ja oczywiscie mowie o samoczynnym wycieraniu sie pasa poprzez czeste jego uzywanie na treningu a nie wycierani nim podlogi czy tarcie pumeksem. Osobiscie dbam o swoje obi, ale kiedy po dlugim czasie treningu zauwazylem pierwsze przetarcie stwierdzilem, ze to zupelnie co innego jezeli samemu sie do tego dojdzie nie korzystajac z pomocy pumeksu.
Napisano Ponad rok temu
ale cwiczenie z kims w parze ....lub nawet bieganie na rozgrzewce ZA
kto nie pierze kimona/karategi ....tylko wietrzy nie nalezy do przyjemnosci
malo tego ja odbieram to jako brak szacunku do wspolcwiczacych i senseia
= chcesz smierdziec = twoja brocha ....ale nie na treningu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aha co do prania karategi to chyba zdrowy rozsadek każe to prać. Po pierwsze, ze brudne od podłogi (przy ćwiczeniach na ziemi), a po drugie, ze człowiek się poci i towarzyszy temu hm..nieprzyjemny zapach . WIęc wg mnie to chyba logiczne jest.
Ludzie pierzcie swoje karategi
I w ogóle myjcie sie .
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Po każdym treningu jest mokry - kiedyś zacząłby śmierdzieć.
Za dużo legend/bajek, za mało praktyczności u użytkowników widzę, no ale to w końcu forum karate
A kurczą się tylko wsiowe gi i pasy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PYTANIE
- Ponad rok temu
-
ZAPRASZAMY NA PUCHAR POLSKI SEITEDO KARATE (OTWARTY)
- Ponad rok temu
-
Skróty Używane W Karate...
- Ponad rok temu
-
Pinna w październiku?
- Ponad rok temu
-
starość nie radość :P
- Ponad rok temu
-
shorin ryu -kielce