Tajski Kick-boxing a kick-boxing
Napisano Ponad rok temu
Chciałam się dowiedzieć jakie są różnice między zwykłym kick-boxingiem a tajskim kick-boxingiem? Słyszałam, że Tajski jest zbliżony do streetfightingu... ale to tylko tak słyszałam i nie wiem czy to jest prawda. Którą metodę walki polecacie lub uważacie, że jest lepsza do obrony i do walki, chodzi mi głównie o obronę i ewentualnie powalenie napastnika typu dresiarz czy kibol ale i nie tylko.
Nie wiem którą dyscyplinę wybrać, jaką polecacię? Ponoć tajski kickboxing jest bardziej niezawodny w takich starciach.
I mam jeszcze jedno pytanie: Czy wiecie gdzie na Śląsku (Katowice, Sosnowiec, Chorzów, Siemianowice itd) są takie kluby tajskiego kick-boxingu (i zwykłego), byłabym wdzięczna za wszelkie informacje, linki czy telefony.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą odpowiedź,
Yuki.
Napisano Ponad rok temu
Nie ma czegos takiego jak tajski kickboxing jak juz to tajski boks a roznica miedzy nim a kickboxingiem jest taka ze w tajskim sa kolana i łokcie ktorych nie ma w kicku i lowkicki (czyli niskie kopniecia) ktore nie w kazdej odmianie kickboxingu wystepuja.
Tajski boks nie jest podobny do stretfightingu bo ten ostatni to coś jak nowa forma krav magi
Co do skutecznosci to teoretycznie lepszy jest tajski ale wszystko zalezy od sekcji a co do sekcji tajskiego w katowicach - odsylam do archiwum
Napisano Ponad rok temu
UCIEKANDO polecam. :wink:Którą metodę walki polecacie lub uważacie, że jest lepsza do obrony i do walki, chodzi mi głównie o obronę i ewentualnie powalenie napastnika typu dresiarz czy kibol ale i nie tylko.
Nie wiem którą dyscyplinę wybrać, jaką polecacię? Ponoć tajski kickboxing jest bardziej niezawodny w takich starciach.
Sugeruje, abyś poszukała troszczeczkę w dziale "Samoobrona dla kobiet" jak chesz trenować SW. Troszke to coś wyjaśni. Tak między nami to dobrze, ze chcesz coś poćwiczyć, ale zapomnij, że bedziesz rzucała dresami po ulicy. To jest nierealne w 99% przypadków. Zresztą widze, ze nie masz większego rozeznania w tym temacie, więc od razu zapomnij o wszystkich filmach z Bruce Lee, Vandamem, czy innym shoumanem. Walka uliczna to nie jakieś fiflaki w powietrzu . Poszukaj na stronie Combata informacji na ten temat: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Życzę powodzenia w treningach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zapomniales o bardzo waznym aspekcie - walce w klinczu (meczace )(...)
no i w prawdziwym tajskim boksie (muay thai) mamy jeszcze aspekty sztuki walki jak np waikru, formy itp
czego sekcja ? bo chyba zjadles wazna informacjew Dąbrowie Górniczej jest sekcja. (...)
Napisano Ponad rok temu
hmm.. Przemyślę wszystko jeszcze raz ale chyba wybiorę tajski box
Macie jeszcze jakieś sugestię? Będę wdzięczna,
Pozdrawiam, Yuki.
Napisano Ponad rok temu
tajski boks = muay thai (tajska nazwa)
w Polsce tajski boks dziala w dwoch organizacjach
POLSKIE ZRZESZENIE MUAY THAI
-wspolpracuje z Tajlandia i Tajskimi federacjami
-posiada odpowiednie certyfikaty z Tajlandii
-szerzy boks tajski jak najbardziej podobny do oryginalu
-podzial na:
*amatorski MT (ochraniacze na piszczele, korpus, lokcie, kask, rekawice)
*profesjonalny (same rekawice)
*pro-am (w zaleznosci od zawodow mniej ochraniaczy niz w amatorze a wiecej niz w pro)
POLSKI ZWIAZEK KICK BOXINGU
-brak certyfikatow
-walka szybsza, mniejszy nacisk na klincz (tzn szybko walka jest wznawiana jezeli zawodnicy sa w klinczu)
-thai boxing (bo tak nazwany jest tajski boks w PZKB) to tylko jedna z kilku formul kick boxingu
troche pewnie namiszalem ale zasadniczo to tajski boks powinien byc calkowicie oddzielnym sportem/sztyka walki natomiast POLSKI ZWIAZEK KB zainteresowal sie takze rozszerzeniem zasad KB przez dolaczenie lokci i kolan i tak powstal thai boxing w PZKB
co wiecej... hmm
treningi nie naleza do latwych (mozna szybko zrzucic troche tluszczyku ), teoretycznie ucza samoobrony ale jak kazdy tutaj i ja twierdze, ze najlepsza samoobrona to biegi dlugodystansowe , no ale tak czy siak polecam
aha no i polecam (moja) stronke: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , moze znajdziesz tam troche ciekawych informacji
ps. jezeli mowie cos nie tak to mnie poprawcie ale chyba wszystko jest ok
Napisano Ponad rok temu
bardzo dobra sekcja, polecam.
Napisano Ponad rok temu
dobra to ja jeszcze troche opisze,
tajski boks = muay thai (tajska nazwa)
w Polsce tajski boks dziala w dwoch organizacjach
POLSKIE ZRZESZENIE MUAY THAI
-wspolpracuje z Tajlandia i Tajskimi federacjami
-posiada odpowiednie certyfikaty z Tajlandii
-szerzy boks tajski jak najbardziej podobny do oryginalu
-podzial na:
*amatorski MT (ochraniacze na piszczele, korpus, lokcie, kask, rekawice)
*profesjonalny (same rekawice)
*pro-am (w zaleznosci od zawodow mniej ochraniaczy niz w amatorze a wiecej niz w pro)
POLSKI ZWIAZEK KICK BOXINGU
-brak certyfikatow
-walka szybsza, mniejszy nacisk na klincz (tzn szybko walka jest wznawiana jezeli zawodnicy sa w klinczu)
-thai boxing (bo tak nazwany jest tajski boks w PZKB) to tylko jedna z kilku formul kick boxingu
troche pewnie namiszalem ale zasadniczo to tajski boks powinien byc calkowicie oddzielnym sportem/sztyka walki natomiast POLSKI ZWIAZEK KB zainteresowal sie takze rozszerzeniem zasad KB przez dolaczenie lokci i kolan i tak powstal thai boxing w PZKB
co wiecej... hmm
treningi nie naleza do latwych (mozna szybko zrzucic troche tluszczyku ), teoretycznie ucza samoobrony ale jak kazdy tutaj i ja twierdze, ze najlepsza samoobrona to biegi dlugodystansowe , no ale tak czy siak polecam
aha no i polecam (moja) stronke: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , moze znajdziesz tam troche ciekawych informacji
ps. jezeli mowie cos nie tak to mnie poprawcie ale chyba wszystko jest ok
Tylko może dodasz do tej wyliczanki że Mistrzem Świata w MT jest Mariusz Cieśliński który jest kick-boxerem i nalezy do tego związku "bez certyfików" czyli Polskiego Zwiazku Kick-boxingu podkreślam Związku nie Zrzeszenia ! i który to związek jest członkiem takich federacji jak WAKO, ISKA czy WKA i istnieje od 20 lat. A to dołaczenie łokci i kolan do kick boxingu dało Mistrza Świata MT. Jeśli mówie cos nie tak to mnie poprawcie
Napisano Ponad rok temu
WAKO - World Association of Kickboxing Organizations
ISKA - International Sport Karate Association
WKA - World Kickboxing Association
To tyle o organizacjach związanych z MT do których należy PZKB
A jeżeli chodzi o PZMT to są zasadniczo dwie organizacje z którymi Polskie Zrzeszenie (pisze zrzeszenie żeby wątpliwości przy "odkrócaniu" nie było) jest identyfikowane na świecie
WMC - World Muaythai Council (walki pro)
IFMA - International Federation of Muaythai Amateur (jak nazwa wskazuje amatorskie zmagania)
Powyższe dwie są jedynymi organizacjami rozpoznawanymi i wspieranymi przez rząd Tajlandii (a oni tam mają fioła na punkcie MT ). Zrzeszają ponad 120 krajów na wszystkich (hehe - prawie) kontynentach
I chyba o to chodziło ludee jak pisał swoje podsumowanie
A co do promowania i rozwijania MT w Polsce - nie ma co pisać. Jak ktoś się interesuje to wie jak to wygląda. Jak się nie interesuje to
A - mogłem się pomylić przy skrótach WKA, ISKA, WAKO. W takim przypadku wdzięczny będę za pomoc.
Jak kogoś interesują różnice w regulaminach to dajcie znać... ale chyba to już byłoby OT i to mocno
A... prawie zapomniałem
PZKB istnieje od 20 lat - to prawda.
PZMT znacząco krócej - to też prawda.
Taka myśl - jak powstało PZMT to ludzie usłyszeli ze takie coś jak MT jest (mówię o szerszej publice bo zainteresowani wiedzieli siak czy tak).
Zamiarem tego posta było tylko i wyłącznie uzupełnienie podanych wcześniej wiadomości - jak ktoś odczytał go inaczej to już tego człowiek indywidyalna interpretacja :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z waszych wypowiedzi wynika że jednak tajski box jest najlepszy dla takiej osóbki jak ja, o to mi chodzi zeby było jak najwiecej "części" w ruchu (nogi kolana łokcie)
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Jeszcze jakieś sugestie? Będę wdzieczna,
Yuki.
Napisano Ponad rok temu
No i nie miałem zamiaru niczego udowadniać - po prostu dopisałem parę informacji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No dobrze... szkoła należy do Piotra Ochniowskiego... ale jak ma na imię trener do którego podałes mi numer??w katowicach trenuje juz jedna dziewczyna wiec mialabys z kim cwiczyc , szkola nalezy do sieci szkol Piotra Ochniowskiego Ronin street fighting , tel do trenera 601661004
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Andy Hug vs Ernesto Hoost
- Ponad rok temu
-
KrakSport ???
- Ponad rok temu
-
WAŻNE...!!!Zachęcam do przeczytania
- Ponad rok temu
-
Liga Muay Thai
- Ponad rok temu
-
Alkon kickboxing w Szczecinie
- Ponad rok temu
-
Gołota vs. Michalczewski .... o tym dlaczego Gołota.
- Ponad rok temu
-
pomysł na wakacje MT
- Ponad rok temu
-
czy ?>??
- Ponad rok temu
-
Samorobny 'Prajat'
- Ponad rok temu
-
mistrzostwa polski w boksie 7-11 wrzesnia