Skocz do zawartości

Zdjęcie

MA dla dzieci w Krakowie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

budo_mroq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

MA dla dzieci w Krakowie
Witam serdecznie

Mam dosyć nietypowe pytanie (tak mi się przynajmniej wydaje :D )
Kumpel ma 5 letniego chłopczyka i chciałby wysłać to małe diable na jakieś zajęcia ze sztuk walki. Czy posiadacie jakieś informacje na temat tego, czy w Krakowie ktoś prowadzi takie zajęcia dla takich małych fajterów (i ewentualnie kto to robi dobrze)? Najlepsze byłoby chyba judo ewentualnie jakieś mniej ostre karate lub kung-fu... ale sam nie wiem :?

Dzięki z góry za odpowiedz.

PS. Nie bardzo wiedziałem gdzie ten temat wstawić, więc wstawiłem tutaj. Moderatora proszę o ewentualne przesunięcie go w bardziej właściwe miejsce.
  • 0

budo_gawron
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 143 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: MA dla dzieci w Krakowie
w grapplingu krakow jest osobna sekcja judo dla dzieci, tylko widzialem w niej dzieci troche starsze niz 5 lat (tak na oko 1-3 klasa podstawowki). w kazdym razie nie zaszkodzi sie zapytac. wklejam info ze stronki

ul. Serbska 14, os. Wola Duchacka Wschód
Szkoła Podstawowa nr 90, sala judo, wejście z tyłu szkoły
zobacz mapę

Judo/Jiu-Jitsu (dzieci):
- grupa początkująca: poniedziałek, środa od 16:30 do 17:30
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pewnie się czepiam, ale... czy 5 lat to nie za mało, żeby wysyłać dzieciaka na SW? Dziecko w wieku 5 lat nie posiada jeszcze podstawowych umiejętności koncentracji i elementarnej dyscypliny (niektóre jeszcze w wieku 7-8 lat mają z tym problemy). Moje doświadczenia z 5letnimi dziećmi na sali są takie, że biega toto w kółko wielce szczęśliwe, że może się wyszaleć, uwagę na instruktora zwraca w sposób szczątkowy i nie za bardzo tak naprawdę jest co z nim zrobić (rodzice sobie poszli i odbiorą pociechę za godzinę, instruktor przecież na niego nie nawrzeszczy ani pompek nie każe robić bo dzieciak się popłacze a jak rodzice przyjdą to im też do głowy nie wbijesz, że dzieciak jest jeszcze za mały)... więc ja bym się na miejscu kumpla zastanowił, czy jest sens. Jak dzieciak będzie w wieku szkolnym, to IMO wtedy warto zacząć.
  • 0

budo_y3ti
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 356 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Mysle ze sens jest, pocwiczy troszke, pobiega, pobawi sie z dzieciakami. Tylko nie wiem czy do grupy z 10-cio latkami to dobry pomysl.

A z tym bieganiem i krzyczeniem w nieboglosy po macie to prawda. Pamietam raz w poniedzialek przyszedlem do trenera, bo mial nam pokazac gdzie sie odbywaja laczone zajecia. Akurat trafilem na ostatnie 30 minut treningu z maluchami (na oko 5-8 latkek).

Fajne takie szkraby, ale podziwiam trenera ze sobie z nimi daje rade. Krzycza, smieja i biegaja - jak to dzieci. Calego treningu nie widzialem, ale kolysek troszke porobili, poturlali sie po macie, a nawet chyba troszke pouderzali na takie mieciutkie palce (jesli dobrze pamietam) :)

PS. Jak doczekam sie kiedys synka to tez wysle w wieku 4-5 lat na mate. A do tego czasu sam bede sie opiekowal i cwiczyl (bawil) jak to robil jeden z braci Gracie w "Go Warrior - Brazilian Jiu-Jitsu". Tez bede dawal mu balache wyciagac ;)
  • 0

budo_y3ti
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 356 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm sorka - mialo byc pouderzali na mieciutkie tarcze (i lapy) a nie palce ;)
Czemu edycji postow nie ma :evil:
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest, tylko refleks trza mieć :D 5 minut jest na edycję:>
  • 0

budo_mroq
  • Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziekuję bardzo za odpowiedz. Ta dziecięca sekcja na bjj kraków wygląda nawet ciekawie... chyba trzeba właśnie tam spróbować...

Co do celowości takich działań, to ja osobiście mam bardzo mieszane odczucia i swojego dzieciaka raczej bym na to nie posłał. Trening dzieci - tak jak mi sie wydaje - musi prowadzić ktoś, kto nie wyuczy dziecka albo nie rozwinie istniejącej już u niego skłonności do agresji. To wymaga od trenera inteligencji, wrażliwości i dużego talentu pedagogicznego... Bez urazy, ale ja takich trenerów nie znam i nie wierzę w to, że poznam... trochę to się gryzie jedno z drugim..

Ale z drugiej strony... To nie jest pomysł mojego kumpla, tylko jego żony!! :twisted: ... drobnej, blondynki, ktora pisze właśnie prace doktorska z pedagogiki... :lol: Ona powinna chyba wiedzieć co dla dzieciaka jest dobre a co nie...

Tak w sumie to problem nawet ciekawy... Jeżeli ktoś wysłał swoje dziecko na MA i ma już z tym tematem jakieś doświadczenia, to może niech się podzieli spostrzeżeniami i przemyśleniami z nimi związanymi.... czy to wogóle ma sens z punktu widzenia rozwoju dziecka pod względem psychicznym i emocjonalnym (o fizycznym nie ma co wspominać, bo sprawa jest jasna..:P)

Pozdro
M.
  • 0

budo_grozes desperades
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

znam szkołe niestey w Bydgoszczy w której odbywaja sie zajecia ze sztuk walki dla rodziców z dziecmi. Uwazam ze jest to najlepsze rozwiazanie dla dziecka w wieku ok. 5 lat i ich rodziców. wspólny wysiłek pomaga w rozwijania wiezi rodzinnych,rodzic cały czas pilnuje swoje dziecko, a i trener nie musi tracic nerwów :wink:
  • 0

budo_tomek!!
  • Użytkownik
  • 4 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rafał Szlachta prowadzi treningi Muay Thai dla dzieci. Bardzo dobry instuktor. Zobacz na stronie inernetowej [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_w-wolf
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jiu Jitsu - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Dzieciak Senseia ma właśnie coś koło tego - więc jak tylko pasuje salka na ul.Litewskiej 34 w Gimnazjum nr.17 - zapraszam (na Miechowity raczej nie ma dzieci)

Dla dzieci jest troszkę inny profil zajęć - ze względów oczywistych

w Washi Dojo [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] niby też są dzieci, ale już raczej starsze
  • 0

budo_marcin(18)
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 195 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zajrzyj na:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Pozdrawiam
  • 0

budo_mkimura
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Ja jednak doradzałbym Judo. Ma najlepiej rozwiniętą metodykę prowadzenia dzieci. I najlepiej przygotowaną do tego kadrę.
  • 0

budo_aniol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 956 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

w Washi Dojo [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] niby też są dzieci, ale już raczej starsze

w Washi dojo instruktor prowadzący panicznie boi się dzieci poniżej 6tego roku życia ;-) zwłaszcza jak jest ich więcej niż 10 sztuk ;-)
a na serio, faktycznie może być problem z dołączeniem 5cio latka nawet do istniejących grup dzieciecych (w wiekszosci przestrzegana jest dolna granica wieku 7 lat) ale faktycznie sprobuj w Okami
  • 0

budo_tim tom
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a poza tym w washidojo wyrastają tacy jak.. ja :D
  • 0

budo_aniol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 956 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

taaaaa
robisz niezłą antyreklamę dla washi ;-)

ale moze napisz ze tylko tam są w stanie z tobą wytrzymać, i jeszcze nikt nie połamał ci bokena na głowie ;-)
  • 0

budo_tim tom
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak, w washi dojo sa bardzo tolerancyjni ludzie.
Przyjmują każdych: sadystów, masochistów... :P

A tak poważniej to myślę, że takie małe dziecko na treningach nie było by przeciez traktowane jak starsi ćwiczący, wiec nie ma się co martwić o zdrowie podopiecznego. (No chyba, że ze mną będzie ćwiczyć :P )
  • 0

budo_dzik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 173 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witaj Mroq

Polecam Ci zajęcia w Krakowskim Centrum Taekwon-do. Jest u nas kilka sekcji w których uczą się właśnie takie małe szkraby. Jedna z nich znajduje się na ulicy Bujaka 15 na Kurdwanowie.

Co do treningów z dzieciakami to generalnie nie jest to trening stricte Taekwon-do. Dzieciaki rzecz jasna, bardzo szybko się nudza i trening dla nich to przede wszystkim ogólnorozwojówka, zabawy w których Trener "przemyca" elementy Taekwon-do.

Jeśli jestes zainteresowany zajrzyj na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

pozdrawiam, Dzik
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024