idealny push-dagger
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji moje inne pytanie: na forum spotkałem się z krytyką t-knives, że nie dają tylu możliwości walki, co zwykły nóż, że trudniej się nimi obronić itp. Czy jednak nie jest tak, że w sytuacji stresowej to najbardziej instynktowna z odmian broni białej, przy tym trudniejsza niż zwykły nóż do wytrącenia i potęgująca siłę ciosu poprzez anatomiczne dopasowanie? Po prostu zaciskasz pięść i walisz ile sił w ręku [oczywiście wszystkim nieodpowiedzialnym przypominam, że może skończyś się to śmiercią osoby uderzanej, co jest naganne zarówno z punktu widzenia polskiego prawa, bo tego typu narzędziem bardzo łatwo przekroczyć granice obrony koniecznej, jak i z etycznego - nóż jest niemal najgorszym środkiem do samoobrony, bo zbyt radykalnym].
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji moje inne pytanie: na forum spotkałem się z krytyką t-knives, że nie dają tylu możliwości walki, co zwykły nóż, że trudniej się nimi obronić itp. Czy jednak nie jest tak, że w sytuacji stresowej to najbardziej instynktowna z odmian broni białej, przy tym trudniejsza niż zwykły nóż do wytrącenia i potęgująca siłę ciosu poprzez anatomiczne dopasowanie? Po prostu zaciskasz pięść i walisz ile sił w ręku............................................... [ skończyś się to śmiercią osoby uderzanej, co jest naganne zarówno z punktu widzenia polskiego prawa, bo tego typu narzędziem bardzo łatwo przekroczyć granice obrony koniecznej, jak i z etycznego - nóż jest niemal najgorszym środkiem do samoobrony, bo zbyt radykalnym].
Push dagger? Beznadzieja Narzędzie służące tylko do jednego
Samoobrona? Ktoś kto mnie atakuje niech dowie się że robi błąd nawet jeśli uświadomi go już o tym sam św. Piotr
Instynktowna? Lepiej kup kerambit Uszkodzisz napastnika ale raczej nie zabijesz chyba że wiesz dobrze jak I trudno kerambitu kogoś rozbroić Push dagger to co innego
Co do ankiety to wszystkie są beznadziejne. Dla większości z nas nóż to narzędzie w pierwszej kolejności a bron w ostateczności :?
Kup sobie coś z dobrej stali i zapomninj o Mercworksach za 300 dolków bo to nie jest tego warte
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Interesowanie się danym rodzajem broni nie świadczy o chęci jej zakupu i użycia - gdy ktoś interesuje się rakietami typu Stinger nie znaczy od razu, że chce zestrzelić samolot itp.
Dziwnym trafem na forum często omawiane są tzw. "tactical folders" a ostatnio nawet siekiera bojowa o "polepszonej zdolności penetracji", do tego skryte noszenie, szybkie wyjmowanie, pewny uchwyt w sytuacjach stresowych, szybkie otwierania z OTF na czele [taki typowy przykład narzędzia do krojenia chleba i ostrzenia patyków na ognisko]] itp., więc nie mów za wszystkich na forum, że chodzi przede wszystkim o narzędzia codziennego użytku. :-) Oprócz tego treningi atrapami, dyskusje o najlepszych nożach do walki, o taktyce walki, metodyce treningu itd.
No i spróbuj przywalić zwykłym nożem w coś twardego - może wypaść z ręki albo przy niewielkiej gardzie palce zsuną się na ostrze. Na szczęście epoka rycerzy zakutych w zbroje już minęła
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś powiesiłem na bramie 300-stronicową książkę w miękkiej oprawie. Przebijałem nim ją na wylot, ale rękę wykręcało. Na ludzkim brzuchu raczej by nie wykręciło...
Myślę, że jeśli pd ma odpowiednio ergonomiczny chwyt i nie za długie ostrze (co by za dużej dźwigni nie było i łapy nie wyginało), to ma duży potencjał penetracji. Ale wolę tradycyjne noże.
Napisano Ponad rok temu
Jak nie umiesz się bronić, żadny nóż nie pomoże. A jak umiesz, żadnego nie potrzebujesz. "Zwykły" nóż dla wiele rzeczy się przyda. A taki push?...No i spróbuj przywalić zwykłym nożem w coś twardego - może wypaść z ręki albo przy niewielkiej gardzie palce zsuną się na ostrze. Na szczęście epoka rycerzy zakutych w zbroje już minęła
Napisano Ponad rok temu
Jak nie umiesz się bronić, żadny nóż nie pomoże. A jak umiesz, żadnego nie potrzebujesz.
To by oznaczało, że wszystkie awantury domowe kończące się zejściem małżonka z powodu dźgnięcia nożem przez żonę były dokonane z udziałem doskonale wyszkolonych nożowniczek.
Powraca stary pogląd na tym forum, że jeśli ty masz nóż, a nie umiesz się nim posługiwać, to jesteś bezbronny, a jeśli napastnik ma nóż, a nie umie się nim posługiwać, to i tak jest śmiertelnie niebezpieczny
Napisano Ponad rok temu
faktycznie po przemysleniu taki poglad jestPowraca stary pogląd na tym forum, że jeśli ty masz nóż, a nie umiesz się nim posługiwać, to jesteś bezbronny, a jeśli napastnik ma nóż, a nie umie się nim posługiwać, to i tak jest śmiertelnie niebezpieczny
mnie sie w zyiu podobalo kilka push daggerow - same customy 300$ +
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Final Judgement w teście.
- Ponad rok temu
-
MR.Killer czyli CQC-T
- Ponad rok temu
-
pajączek SS