Hopak
Napisano Ponad rok temu
mam pytanie czy ktos moze jest w stanie podac adresy stronek dotyczace bojowego hopaka (takie cus co zostalo wymyslone przez jakiegos karateke, i podaje ze jest to starozytna sztuka walki kozakow)
bylbym wdzieczny za informacje
Napisano Ponad rok temu
Pokaz kozackiej sztuki walki "Bojowy Hopak"
W wykonaniu instruktorów Centralnej Szkoły Bojowego Hopaka we Lwowie.
Bojowy Hopak jest fizycznym i duchowym systemem walki, który funkcjonował na Ukrainie przed wiekami. O jego istnieniu
i skuteczności świadczą historyczne zwycięstwa wojsk kozackich nad często liczniejszym przeciwnikiem. Stulecia obcego panowania i prześladowań na Ukrainie doprowadziły do zapomnienia metod tego systemu, dlatego do naszych czasów nie dotrwały formy walki i sposoby samodoskonalenia jakimi posługiwali się rycerze ruscy i Kozacy z Zaporoża.
Od roku 1985 datuje się odrodzenie Hopaka na Ukrainie. System i techniki walki i szkolenia zostały odtworzone na podstawie przekazów mistrzów kozackich rozsianych na terenie byłego ZSRR a także dzięki przetrwaniu do naszych czasów form i figur ludowych tańców ukraińskich zebranych przez Wołodymyra Piłata, założyciela Szkoły Bojowego Hopaka. System ten staje się obecnie na Ukrainie formą wychowania fizycznego i duchowego dzieci i młodzieży. Cieszą się coraz większą popularnością również w środowiskach emigracyjnych.
W pokazie wystąpią instruktorzy Lwowskiej Szkoły Bojowego Hopaka: Oleh Proć, Kateryna Tarnowska, Andrij Haczkewycz, Serhij Drużynowycz. W programie pokazy umiejętności solowych, walka z szablami, buławami, cepami
i sierpami.
Napisano Ponad rok temu
albo przynajmniej linki do stron o tej tematyce
jeden to mam sam [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
wiec jesli ktos chce skorzystac to prsze bardzo:D
Napisano Ponad rok temu
niedawno widzialem zdjecia z hortycy (taka wyspa gdzie sie zbieraja wszyscy hopakowcy )i bylo tam pokazane jak wszyscy ci ludzie biora udzial w jakiejs jedenj wielkiej ustawce
czy tkos moglby nadeslac jakies materialy na ten temat najlepiej fotki filmiki i takie tam
Napisano Ponad rok temu
Bo moze nikt nic nie wie na temat hopaka?dalczego nikt nic nie pisze?? ;/
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zobaczyć to duchowe doskonalenie
Napisano Ponad rok temu
sam temat mnie zainteresowal i jako raswoy etnolog/etnograf/antropolog kulturowy odwiedze uniwersytecka blioteke i dam znac jak cos znajde
slyszalem ze jest w Poznaniu na U.A.M. jakis facet ktory zapisuje i opisuje wszystkie tance swiata
moze on cos bedzie wiedzial 8)
tymczasem pozostanie jedynie czekac na rozoczecie nowego semestru akademickego
Napisano Ponad rok temu
Ogniem i mieczem no chłopcy a większość bohaterów to jakiej jest narodowości w tej książeczce ? dla nas Chmielnicki to zdrajca a dla ukraińców bohater narodowy. podobieństwo hopaka do capo widzę tak jak judo do zapasów - też się kulają po podłodze i na tym się kończą podobieństwa.
ps. nie chciałam nikomu personalnie nawtykać, ani nikogo urazić ale zapieniłam się troszke
- już mi przeszło dziękuję
Wasza Stando żona Ukraińca (pochodzenie kozackie)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jestem, ci bialoglowo wdzieczny za ten post (po kozacku uklon w pas) ale czy moglabys podac jakies linki albo dalsze informacje??
to do mnie ?
poszukam czegoś ciekawego. jak znajde to sie odezwę
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tu proszę ciekawy tekst nie zrażać się że na początku nawiązuje do kozackiego pochodzenia Juszczenki - czytać dalej dużo ciekawych wiadomości [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Що ж то за козак, що голими руками їжака не візьме – це квінтесенція нашої національної боротьби - Бойового Гопака
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sklepy internetowe
- Ponad rok temu
-
mister pride :) - pytanie do pań
- Ponad rok temu
-
Przerwa w treningach sw ==> wzrost poziomu agresji?
- Ponad rok temu
-
SKLEP W ŁODZI
- Ponad rok temu
-
Krav Mage-ocencie prosba do was :)
- Ponad rok temu
-
Pomoc
- Ponad rok temu
-
Pomoc