Olkusz.
Napisano Ponad rok temu
Przy okazji dowiedziałem że sporo tego czego się nauczyłem partolę na maxa (ale za część zostałem przez Sensei pochwalony więc w sumie się aż tak nie załamałem :wink: ) i mogę sobie wsadzić w... ekhm... nieważne :-)
Nie miałem okazji poznać Sensei Sagawy ale spotkałem się z opiniami że Inoue Sensei naucza bardziej po europejsku (więcej tłumaczenia, obszerne wyjaśnianie). I w sumie kwieciste przenośnie Sensei mi pomagają (nie wiem jak innym) -w tym "chiburi z wysokiej góry". Ale słynne "there is an angle -but there is not" to dla mnie czarna magia
Generalnie staż świetny i mi (choć dopiero na początku Drogi -chociaż w sumie wszyscy tak mówią :wink: ) dużo pomógł.
Grey Fox
PS. A któż to zdjął plakaty z hali w sobotę?! To my się męczymy a tu takie numery... :wink: (no chyba że to nasi -czyt. Heijoshinkan -w takim razie to ja jak zwykle jestem niedoinformowany :wink: )
Napisano Ponad rok temu
to jest naprawde uśmiechnięty gość .!!!!!!
i gratuluje Mu zdanego egzaminu na 1 kyu!!!!!!!
janwillen
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do udziału - to jeszcze na dodatek kilka osób biorących udział w Taikai nie zdawało wogóle z różnych powodów egzaminów, tak więc udział egzaminowanych był w rzeczywistości jeszcze mniejszy.
Co do samego stażu - bardzo dobry... w sumie nie jest to chyba zaskoczenie. Brałem udział w kilku stażach w tym roku z różnymi mistrzami z Europy ale to była zupełnie inna jakość. Poczynając od tego, że Inoue sensei zwracał znacznie większą uwagę niż europejczycy na podstawy czyli poruszanie się, oddech, uchwyt czy pracę bioder a kończąc na tym, że nie próbował nam udowadniać, że jesteśmy do d... , i tak wiedzieliśmy i każdy z pełnym zaangażowaniem próbował wykonywać to co sensei zalecał.
Suma sumarum, postaram sie być na letniej szkole za rok - bo warto.
PS
pozdrawiam wszystkich z którymi razem wylewałem litry potu przez te 6 dni ja straciłem nieco ponad 3 kg
Napisano Ponad rok temu
Grey Fox
Napisano Ponad rok temu
Dwie osoby wykonują określone formy. Ta która wykona lepiej przechodzi dalej -aż zostanie jeden.
Dzięki. Kto ocenia ich występ? Główny sensei czy jakieś jury...? Są jakieś punkty, regulamin, czy jest to kwestia subiektywnej oceny Mistrza ?
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
Pzdr
Grey Fox
Napisano Ponad rok temu
w koncu nie ma chyba innego sposobu zeby sprawdzic sie z innym iaidoka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak wyjde na środek i zrobię coś nie tak to będzie wstyd, wszyscy będą patrzeć i smiać się ze mnie... I MAJĄ RACJĘ!!! Trzeba wyjść na środek, wszyscy na ciebie patrzą a ty musisz pod presją wykonać najlepsze iaido jakie do tej pory robiłeś, lepsze niz na treningach, nie gorsze tylko lepsze... Trzeba na raz pamiętać o wszystkim co przekazywał nauczyciel... wszytkie sześć sabaki, wszystkie 4 filary iaido i kendo (Ci co byli na szkole pewnie jeszczepamiętają słynne wyliczanki Inoue sensei oraz jego "jest kat a nie ma kąta") i wszytkie inne rzeczy o których przez cały trening nam ktoś mówił i to jest właśnie sprawdzian tego co się potrafi bo (przynajmniej zdaniem tych co mnie uczyli) iaido to sztuka opanowania i koncentacji na wykonywanym zadaniu a nie mniej lub bardziej skopmlikowane zestawy cięć mieczem i kroków.
Jest też jeszcze jedna grupa ludzi... wystartowali by ale myślą, że zgłoszenie się do turnieju oznacza wywieszenie transparentu "jestem najlepszy" i Ci dla odmiany sa w błędzie. Startując w taikai czy przystępując do egzaminów poddajesz próbie swoje umiejętności, co więcej, podnosisz je, to też jest trening... Nie wiem jak inni startujący ale ja miałem od początku (jeszcze przed początkiem w zasadzie) swoje typy na finał, miałem jeszcze jeden dodatkowy typ ale tu losowanie popsuło sprawę. Wcale nie zakładałem, że mam coś wygrać ale wychodząc do każdej walki postawiałem jak najlepiej wykonać to co miałem do zrobienia i możliwie drogo sprzedać skórę dać szansę przeciwnikowi na satysfakcję z wygranej. Czy mi się udało to już inna sprawa...
Reasumując.... jak ktoś trenuje iaido to powinien startować w taikai, jak nie startuje to nie trenuje w pełni iaido bo trenuje tylko ciało a nie głowę.
A tak na marginesie to jest jeszcze chyba jedna grupa ludzi z którą mam na stażach iaido i jodo spory problem - są to ludzie fałszywie skromni coś umieją, czasem nawet bardzo wiele ale nie staną na początku szeregu, o nie..., staną pośrodku. Potem dzielimy sie na grupy (na jodo to widać najlepiej bo trenuje się w parach) i okazuje się, że często ci wypchnięci na prawo są słabsi od tych na srodku a to przecież najczęściej oni dostają do ręki tachi i mają uczyć stronę jo... I to mnie mocno denerwuje bo trzeba oprócz skromności wykazywac sie tez odpowiedzialnością, również za to, że stając niżej w szeregu niż trzeba obniżamy poziom całego stażu i krzywdzimy tych co umieją mniej... I trzeba też startować w taikai.
Napisano Ponad rok temu
Grey Fox
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pzdr
Grey Fox
Napisano Ponad rok temu
jeżeli mr. Smille to ten co go na hali widziałem no to ksywa odpowiada rzeczywistośći!!!!!
to jest naprawde uśmiechnięty gość .!!!!!!
i gratuluje Mu zdanego egzaminu na 1 kyu!!!!!!!
janwillen
a dziekuje dziekuje jakos sie udalo...
co do taikai jes jeszcze trzecia grupa niestartujacych
ja sie do niej zaliczam
taki dowcip kiedys byl
"wchodzi sekretarka i podaje dyrektorowi gruby plik podan o przyjecie do pracy
dyrektor bierze i od razu polowe wyrzuca do kosza. na to sekretarka
-panie dyrektorze przeciez to byli wybitni fachowcy!
-tak-mowi dyrektor-ale nie potrzebujemy pechowcow...
ja nap zglosilem sie do taikai
ale po wywieszeniu listy startujacych okazalo sie ze zgubiono/zapomniano moje zgloszenie...
no i potem wygrywa jakis Lukasz
pozdro
Napisano Ponad rok temu
nawet tu jestem
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
hehe i prezes malecki mi cos wrecza
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Narrenturm, a rzeczywistość.
- Ponad rok temu
-
Firma hanwei
- Ponad rok temu
-
Czesko - japońskie miecze
- Ponad rok temu
-
Grupa kendo w Toruniu
- Ponad rok temu
-
kendo
- Ponad rok temu
-
prosba o pomoc (w identyfikacji miecza) - UWAGA FOTKI!
- Ponad rok temu
-
Staż MJER w R Śl - pseudo relacja;)
- Ponad rok temu
-
specyficzna katana
- Ponad rok temu
-
Piknik rycerski w Chudowie
- Ponad rok temu
-
pytania laika